Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii hallitusta vetämään esityksensä työttömyysturvan aktiivimallista pois eduskunnasta ennen sen ratkaisevaa käsittelyä.

Aktiivimalli leikkaisi työmarkkinatukea, peruspäivärahaa ja ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa lähes viisi prosenttia, ellei työtön edeltävien kolmen kuukauden aikana ole ollut riittävän monta päivää palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin.

– Kymmenet tuhannet suomalaiset työttömät joutuvat kärsimään rajusti, jos työttömyysturvan aktiivimalli tulee voimaan. Pienituloiselle muutaman kympin menetys kuukaudessa on todella iso raha, vaikka ei kenties ministerin lompakossa juuri tunnukaan. Malli kuvastaa liiankin hyvin hallituksen jääkylmää ja epäinhimillistä linjaa. Emme voi missään tapauksessa hyväksyä aktiivimallia, tyrmäävät perussuomalaiset hallituksen esityksen.

Malli ei ole loppuun harkittu

Työministeri Jari Lindström (sin.) totesi torstaina 14.12. Huomenta Suomen haastattelussa, että hallitus saattaa vielä joutua korjaamaan aktiivimallia. Lindström myönsi aktiivimallin rankaisevan työtöntä työnhaussa epäonnistumisesta.

Lakiesityksessä ei velvoiteta työvoimaviranomaisia tarjoamaan työttömälle työtä tai muita aktivointitoimia, joiden avulla hän voisi välttyä työttömyysetuuteensa kohdistuvista leikkauksista.

– Työttömän on onnistuttava työnhaussa säilyttääkseen työttömyyskorvauksensa entisellä tasolla. Muuten leikkuri iskee. Työministeri myöntää itsekin, ettei malli ole loppuun asti harkittu. Tämä kuulostaa perin juurin omituiselta, mutta sellaista hallituksen logiikka näemmä on, perussuomalaisten eduskuntaryhmä ihmettelee.

Hallituksen taholta on kuultu viime päivinä myös työehtojen heikentämistä koskevia vaatimuksia. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Talouselämän haastattelussa 8. joulukuuta, että työntekijän palkka voisi olla alempi, jos hänen osaamisessaan on puutteita.

Lisäkoulutusta ja tuloveroalennuksia

Perussuomalaiset vastustavat ankarasti kokoomuksen vaatimuksia. Ministeri Orpon ehdotuksen toteutuminen tarkoittaisi yleissitovuuden romuttamista ja halpatyömarkkinoiden syntyä Suomeen. Perussuomalaiset tarjoavat työllisyydenhoidon lääkkeiksi kannusteita, koulutusta ja erityisesti pienimpien yritysten toimintaedellytysten parantamista.

– Työttömille on tarjottava lisäkoulutusta aloille, joilla työvoimaa tarvitaan. Myös kohtuulliset tuloveronalennukset edistävät työllistymistä. Olemme lisäksi esittäneet kokeilua Viron yritysveromallin käytöstä lisähenkilökuntaa palkkaavissa pk-yrityksissä. Onneksi massatyöttömyys ei ole mikään luonnonlaki. Tavoitteena tulee olla työttömyyden nujertaminen, ei työttömien, perussuomalaisten eduskuntaryhmä toteaa.

SUOMEN UUTISET