

Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Argentiinan presidentti Javier Milei on libertaristista talouspolitiikkaa toteuttava poikkeusyksilö. Hän vastustaa auktoriteetteja, valtion kaikkivoipaisuutta sekä markkinoita vääristäviä sosiaalietuuksia ja puolustaa siten railakkaan vapaata markkinataloutta, anarkokapitalismiksikin sitä voisi sanoa.
Milei tiettävästi sai ensimmäisen ystävänsä 47-vuotiaana, joten hänen perinteisestä poliitikkolinjasta poikkeava sosiaalinen käytöksensä saattaa olla peruja räjähdyksenomaisesti purkautuneen yksinäisyyden ajoilta.
Donald Trump ja Elon Musk ovat presidentin idoleita, feminismi sekä LGBTQ-liike eivät ehkä niinkään. Seurauksena kärjekkäistä linjauksista Milei ja hänen toteuttamansa politiikka jakavat voimakkaasti kansalaisten mielpiteet.
Inflaatio hallinnassa – BKT kasvaa
Vanhan vallan edustajien mielestä Milein ideat valtion uudistamiseksi ovat liian radikaaleja, ihminen itse aivan liian kärttyinen ja Lam Libertad Avanza -koalitio aivan liian kokematon politiikan myrskyissä.
Hyperinflaation partaalla ollut talous on vuodessa kokenut ainakin tilastollisen ihmeen. Argentiinan inflaatio oli marraskuussa jo EU-tasoa eli 2,4 prosenttia. Maan valuutta peso on sekin vahvistunut merkittävästi viimeisen puolen vuoden aikana.
“Pahin on takanapäin”
Maailman arvokkain pankki JPMorgan ennustaa, että Argentiinan bruttokansantuote kasvaa 8,5 prosenttia vuonna 2025.
– Minusta tuntuu, että pahin on jo takanapäin. Vaikuttaa siltä, että talouden pohjakosketus oli kaksi kuukautta sitten, sanoo tekstiilikauppias Aram Boyaciyan Reutersin katsauksessa.
Keskiluokkaiset ja työväenluokkaiset asiakkaat, joilla on vakaat työpaikat, näyttävät Boyaciyan mukaan “saavan ostovoimaansa takaisin”.
– Kuusi kuukautta sitten meillä ei ollut aavistustakaan siitä, mihin olimme menossa, mutta nyt tiedämme, että uuteen menoon on sopeuduttava.
Kansa sai tarpeekseen menneestä
Kaiut Etelä-Amerikan ihmemiehen saavutuksista ovat löytäneet tiensä myös tänne Pohjolan perukoille. Vihervasemmiston norsunluutornista ei kuulu inahdustakaan, mutta oppineiden piiristä kuuluu jo kummia.
Näin kirjoittaa Risto E. J. Penttilä Kauppalehden kolumnissaan:
“Yksi asia tässä kaikessa mietityttää. Miten korkeista veroista, protektionismista ja hintasäännöstelystä tunnettu maa on hurahtanut kapitalismiin? Mikä on saanut sen hylkäämään peronismin? Onhan peronismi ollut Argentiinalle lähes uskonto.”
“Kaikesta päättäen kansalaiset ovat saaneet tarpeekseen. He ovat saaneet tarpeekseen inflaatiosta, korruptiosta ja työttömyydestä. He ovat saaneet tarpeekseen pitkään jatkuneesta alamäestä.”
Valtamedia on hiljaa
Professori emeritus Matti Virén on hänkin tarttunut Argentiinan talousihmeeseen, nyt viestipalvelu X:ssä. Viren viittaa Financial Timesin analyyttiseen artikkeliin, jossa Argentiinan taloustilannetta ja kehitysnäkymiä käydän läpi todella syvällisesti:
“Financial Times -lehdessä pitkä juttu Argentiinasta Milein hallituskauden yksivuotispäivänä. Ei pelkoa siitä, että YLE tai Hesari siteeraisi sitä.”
Uusimmassa postauksessaan Virén pohtii sitä, mahtaisiko Suomessa kukaan kuunnella Milein oppeja:
“Ottaisiko Suomen hallitus (t. Kokoomus) Milein vastaan? Rohkenen epäillä.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hintasäännöstely Lam Libertad Avanza hyperinflaatio peronismi talousihme Aram Boyaciyan libertarismi anarkokapitalismi Argentiina Javier Milei kapitalismi ostovoima Elon Musk Risto E.J. Penttilä Donald Trump Protektionismi Matti Virén BKT Inflaatio työttömyys korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viron tuore pääministeri: “Donald Trump on hyväksi Euroopalle”
Viron heinäkuussa virkaansa astunut pääministeri Kristen Michal tunnetaan pragmaattisena poliitikkona. Keskeistä Virolle on turvallisuuspolitiikka ja puolustuskyky. Tätä opettaa Euroopalle myös Donald Trump.

Purra Atlantti-seurassa: Demokratia kestää Trumpin kauden
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra puhui Suomen Atlantti-seuran syyskokouksessa Helsingissä perjantaina. Purran mukaan aikakausi, jolloin Eurooppa huolettomasti pystyi lisäämään sosiaalimenojaan samalla, kun amerikkalaiset huolehtivat mantereen puolustamisesta, on auttamatta ohi.

Heikki Koskenkylän analyysi: Kiihdyttääkö Trumpin talouspolitiikka kasvua vai onko se shokki koko maailmalle?
Donald Trumpin talouspoliittiset tavoitteet, kuten liittovaltion menojen leikkaukset, verotuksen kevennykset ja korkeiden tuontitullien asettaminen sekä uuden hallinnollisen yksikön DOGE:n perustaminen ovat herättäneet voimakkaita reaktioita. VTT Heikki Koskenkylä analysoi tulevaa Suomen Uutisille.

Vihreiden ja vasemmistoliiton talousvaihtoehto järkyttää: Säästöjen ja työllisyystoimien perumista, lisää veroja, lisää maahanmuuttoa ja ”kyllä” uudelle EU-yhteisvelalle
Perussuomalaisten kansanedustajat Joakim Vigelius ja Miko Bergbom ovat tutustuneet vihreiden ja vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetteihin, ja lukeminen järkytti kansanedustajia. – Ei todellakaan siltä näytä, että oppositiopuolueilla olisi halua tulla mukaan seuraavaan hallitukseen ajamaan parempaa politiikkaa Suomeen, eli veronkevennyksiä, luomaan kannustimia yrityksille ja vähentämään haitallista maahanmuuttoa.

Purra täydentää talousarviota: Tie- ja raidehankkeet tarkoittavat työtä ja tekemistä joka puolelle Suomea
Hallitus antoi tänään eduskunnalle täydentävän ehdotuksensa koskien vuoden 2025 valtion talousarviota. Esitykseen sisältyy muun muassa hallituksen neljän miljardin euron investointiohjelmaan liittyviä ehdotuksia. Valtiovarainministeri Riikka Purra kertoo esittelypuheessaan Suomen olevan menossa kohti parempaa.

Rakennusteollisuus kiittää hallituksen infrapäätöksistä – vahvistavat kilpailukykyä ja ruokkivat talouskasvua
Rakennusteollisuus RT:n mielestä hallituksen ensi vuodelle esittämät täydennykset inframäärärahoihin ruokkivat talouskasvua sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Vaikutus näkyy nopeimmin rakentamisessa, ja infrahankkeet kiihdyttävät kaupunkiseutujen kehitystä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.