

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ari Koponen tyytyväinen opintotuen tulorajojen nostosta: “Kannustinloukkuja on pyrittävä purkamaan”
Kansanedustaja Ari Koponen on mielissään hallituksen yllättävästä päätöksestä korottaa opiskelijoiden tulorajoja 50 prosentilla opposition tahdon mukaisesti, vaikka se aikaisemmin sitä vastusti. Koposen mielestä työnteon tulisi olla aina kannattavaa ja ahkeruudesta pitäisi palkita.
Suomen opintotukijärjestelmää on kritisoitu vuosia, sillä matalat tulorajat haittaavat opiskelijoita käymästä töissä opintojen ohella. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa yli puolet opiskelijoista työskentelee opintojen ohella, mutta Kela perii opintotukea takaisin vuosittain lähes 40 000 opiskelijalta.
Kansanedustaja Ari Koponen on toivonut korkeampia tulorajoja nostamalla asian esiin toistuvasti eduskunnan salikeskusteluissa, jättämällä hallitukselle kirjallisen kysymyksen sekä allekirjoittamalla lakialoitteen tulorajojen 50 prosentin korottamisesta. Lopulta hallitus päätti korottaa opintotuen tulorajoja, mutta ainoastaan 25 prosentilla ja vain määräaikaisesti vuodeksi 2022.
– Kannatin hallituksen tavoitetta opintotuen tulorajojen nostamisesta, mutta esitetyssä muodossaan se oli täysin riittämätön. Kannustinloukkuja on pyrittävä purkamaan, kommentoi Koponen.
Marinin hallitus vastusti viimeiseen asti
Eduskunta äänesti opintotuen tulorajoista joulukuussa 2021, kun perussuomalaiset ja kokoomus vaativat tulorajojen korottamista 50 prosenttiin hallituksen esittämän 25 prosentin sijaan. Hallituspuolueet äänestivät tällöin esityksen kumoon. Nyt, vain kaksi kuukautta myöhemmin, hallitus kuitenkin täysin yllättäen päättikin toteuttaa pysyvän 50 % korotuksen. Opiskelija saa jatkossa tienata vuodessa noin 6 000 euroa nykyistä enemmän menettämättä opintotukea.
– On hyvin erikoista, miksi Sanna Marinin hallitus on vastustanut opiskelijoiden työssäkäyntiä kynsin ja hampain koko hallituskauden ajan aivan viimeiseen asti, vaikka tutkimustiedon valossa opiskelijoiden tulorajojen nostaminen olisi monin tavoin kannattavaa, ihmettelee Koponen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opiskelijoiden tulorajat opiskelijoiden työllisyys Sanna Marinin hallitus Ari Koponen kirjallinen kysymys lakialoite Kannustinloukut Opintotuki Kela opiskelijat perussuomalaiset Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Hallituksen ”pohjoismainen työnhakumalli” on Sipilän hallituksen aktiivimalli 2 valepuvussa

Kännykät pois oppitunneilta – Ari Koponen: ”Tämä olisi yksi ratkaisu oppimisen ongelmiin”

Perussuomalaisten keskeinen tavoite on käyttää viisaasti veronmaksajien rahoja: ”Menojen priorisointi ja maltillinen verotus hyödyttävät sekä työntekijöitä että yrittäjiä”

Koponen: Nuoret opiskelijat maksavat liian kovaa hintaa koronarajoituksista
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.