Artikkeli kuva

SU, Twitter, DALL-E AI

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos

Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Sananvapauden tila Isossa-Britanniassa huolettaa. Taustalla on viharikoslainsäädännön tavaton poukkoilevuus, joka näkyy entistä useammin niin kaduilla kuin sosiaalisessa mediassakin.

Suomen Uutisten raportoimat tapaukset grooming-vyyhdin hyssyttelystä, rukoilukieltoalueista ja poliisin kotikäynneistä somekirjoittelun vuoksi saavat jatkoa tuoreesta videokohusta, jota Newsweek-lehti käsitteli hiljattain.

Alun perin TikTokista muille somealustoille levinnyt video sai aikaan kohun Atlantin molemmin puolin. Isossa-Britanniassa kuvatulla videolla näkyy poliisin keskustelu miehen kanssa:

“Ilmeisesti keskustelussa on väitetysti sanottu ‘puhu englantia’ tai jotakin sen suuntaista.”

Naisen seurassa ollut mies kertoi poliisille, että hän on osittain kuuro, ja että hän oli pyytänyt toista henkilöä puhumaan “selvästi”.

Poliisin mukaan pyyntö “puhua englantia” voi “mahdollisesti olla tulkittavissa viharikokseksi”. Video katkesi siihen kohtaan, eikä myöhemmistä tapahtumista ole tarkempaa tietoa. Tapaus on joka tapauksessa herättänyt sosiaalisessa mediassa ankaraa kritiikkiä, eikä poliisi ole kommentoinut tarkemmin videota tai siihen liittyviä tapahtumia.

Cambridgeshiren poliisin edustaja kommentoi Newsweek-lehdelle lähinnä, että toissa viikon perjantaina se sai ilmoituksen poliittiseen kampanjatapahtumaan liittyvästä riitatilanteesta.

“Poliisi meni paikalle. Tietoomme ei tullut rikosta, eikä osapuolille annettu kehotuksia”, poliisi kommentoi.

Myöhemmin seuraavana maanantaina syyttäjälaitoksen edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa Newsweek-lehdelle. Taustalla on sääntö, jonka mukaan syyttäjä ei ota kantaa hypoteettisiin syytteisiin. Toistaiseksi ei ole selvää, onko syytteitä vireillä.

Tapahtumaan liittyviä videoita oli katsottu viikko sitten viestipalvelu X:ssä jo yli miljoona kertaa. Tapaus jakaa mielipiteitä. Monet konservatiivit kritisoivat poliisin toimintaa sananvapausvastaiseksi. Toisten mielestä kehotus puhua englantia on vastaavasti rasistien viljelemä fraasi.

X-käyttäjä Liz Churchill kirjoitti: “Dystooppista. Kuvittele, että saisit brittipoliisin perääsi sanottuasi ‘puhu englantia’.”

Konservatiivivaikuttaja Oli London puolestaan kommentoi X:ssä: “Brittipoliisi kuulustelee miestä, kun hän pyysi jotakuta puhumaan englantia Englannissa.”

New Mexicon osavaltion senaatin republikaanitaustainen edustaja Jay Block kommentoi X:ssä:

“Iso-Britannia on syöksynyt täydelliseen kaaokseen. Olin aikoinaan asepalveluksessa monien brittien kanssa. Jututin joitain entisiä palvelustovereitani, ja heitä kuvottaa, mihin jamaan heidän maansa on mennyt. Vapausvihamielistä. Voisi kuvitella, että brittijohtajat tuntisivat historiansa ja sen, mihin vapausvihamielisyys johtaa. 1776.”

Äskettäin tuli kuluneeksi 250 vuotta Amerikan vallankumouksen alkamisesta. Tuolloin uudella mantereella sijainneet Ison-Britannian siirtokunnat nousivat kapinaan kontrolloivaa isäntämaataan vastaan. Blockin viestin vuosiluku viittaa kuuluisaan kolmentoista siirtokunnan Isolle-Britannialle jättämään itsenäisyysjulistukseen 4. päivänä heinäkuuta 1776. Sama päivä tunnetaan nykyisin Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä.

Itsenäisyysjulistus jäi historiaan yksilönvapauden ja tasa-arvon riemuvoittona. Se viitoitti tietä maailman vanhimman perustuslaillisen demokratian perustamiseen ja antoi vapaushenkisen roolimallin muille länsimaille. Sananvapaudesta tuli yksi amerikkalaisen yhteiskunnan kantavimmista periaatteista.

Newsweek muistuttaa, että myös Yhdysvaltain varapresidentti JD Vance tylytti eurooppalaisia sananvapausasioista Münchenin turvallisuuskokouksessa kevättalvella. Hänen mukaansa myös eurooppalainen oikeisto on heikossa asemassa. Vaikka Trumpin hallinto on herättänyt skeptisyyttä Yhdysvaltojen sananvapaustilannetta kohtaan, oikeusoppineiden mukaan yhdysvaltalainen sananvapaus mielletään yhä laajaksi.

Amerikasta kantautuvat reaktiot Ison-Britannian tuoreimpaan vihapuhetapaukseen kertovat omaa kieltään, että Euroopassakin on peiliin katsomisen paikka.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
Suomen uutiset logo

Sanna Marinin rekrynnyt Tony Blair möhli maahanmuutolla Britannian sekaisin, vaatii nyt lisää digitaalista kyttäämistä ja kasvojentunnistuskameroita ratkaisuna vasemmiston itse luomaan kaaokseen

02.02.2025 |20:15
Suomen uutiset logo

Britanniassa laajaa tyytymättömyyttä vasemmistohallitusta kohtaan – parlamentti ottaa käsittelyyn lähes kolme miljoonaa allekirjoitusta keränneen verkkoadressin, joka vaatii maahan uusia vaaleja

29.11.2024 |17:39
Suomen uutiset logo

Britanniassa rukoilukieltoalueita: tuomion voi saada jopa hiljaisesta rukoilemisesta sensuurivyöhykkeillä

16.11.2024 |16:44
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20

Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”

30.04.2025 |12:47

Uusimmat

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää