Saksan kristillisdemokraattipuolueen (CDU) johtajat äänestivät tiistain pikkutunneille kestäneen kokouksen päätteeksi puolueen liittokansleriehdokkaaksi puheenjohtajansa Armin Laschetin. Hänen vastaehdokkaansa Markus Söder tunnusti tappionsa ja kertoi vetäytyvänsä ehdokkuudesta. Sitten rysähti: tiistaina tehdyn kannatuskyselyn mukaan CDU suorastaan rojahti vihreiden taakse.

Markus Söder on CDU:n baijerilaisen sisarpuolue CSU:n johtaja. Hänen kansansuosionsa on korkealla ja kiista kahden ehdokkaan välillä repi konservatiiveja kahteen leiriin.

Armin Laschet on tuore puoluejohtaja ja hänen sivuuttaminen liittokansleriehdokkuudessa olisi merkinnyt rankkaa arvovaltatappiota. Laschetin tuki puolueen johdossa oli kaventumassa. Häntä äänesti enää hieman reilu kaksi kolmasosaa johtajista.

Laschet hymyili helpottuneena

Söderin luovutettua Laschet ehti hymyillä helpottuneena joitain tunteja. Hän kiitti vuolaasti kilpakumppaniaan ja kertoi CDU:n ja CSU:n yhteistyön olevan ainutlaatuista.

Hän myös muistutti, että pelissä on punapunavihreän hallituksen torjuminen.

Tutkimuslaitos Forsan tiistaina tekemän kannatuskyselyn mukaan CDU-eliitin junailema liittokansleriehdokas voi heittää haaveensa EU:n suurimman maan johtajana. CDU:n kannatus vajosi mykistävät seitsemän prosenttiyksikköä, kun vihreät paransivat tulostaan viidellä prosenttiyksiköllä.

Vihreät nousi kertaheitolla suosituimmaksi puolueeksi tuntuvalla etumatkalla. Vihreitä äänestäisi 28 prosenttia vastaajista ja CDU:ta 21 prosenttia.

Vihreiden liittokanslerihaaveet kohosivat

Saksan vihreät nimesi liittokansleriehdokkaakseen Annalena Baerbockin. Forsan aiemmassa kyselyssä Söder olisi peitonnut Baerbockin kannatuksessa, kun taas Laschet häviäisi Baerbockille.

Söderin suosio olisi ollut hänen edukseen 40-23 prosenttia. Baerbockin ja Laschetin väliset luvut ovat 23-19 prosenttia.

Politico kirjoittaa, että Laschetin valinnalla voi olla se seuraus, että Baerbockista tulee seuraava Saksan liittokansleri. Die Welt kirjoittaa tuoreen kannatusmittauksen tarkoittavan sitä, että Baerbockista ei tulisi maan seuraavaa johtajaa vain jos CDU, SPD ja liberaalidemokraattien FDP saisivat mahdollisen enemmistön.

Sekään vaihtoehto ei ole CDU:n käsissä. CDU:n puolue-eliitti näyttää haluavan luopua kruunustaan. Puoluejohdon tuputtama vaihtoehto ei näytä kelpaavan saksalaisille. Puolue-eliitin ongelma on, että liittopäivävaaleissa on useampi kuin 60 äänioikeutettua.

Henri Alakylä