Tutkimuslaitos Forsan kannatuskyselyissä Saksan kristillisdemokraatit (CDU/CSU) on vain kahdessa viikossa pakittanut mykistävät seitsemän prosenttiyksikköä. Samaan aikaan vihreiden suosio on kasvanut neljällä prosenttiyksiköllä.

CDU velloo korruptioskandaaleissa, vaalitappioissa ja koronarajoituskannanotoissaan. Puolue ei ole vielä edes valinnut liittokansleriehdokastaan ensi syksyn vaaleihin. Juuri huonommista lähtökohdista puolue ei voi vaaleihin lähteä.

Merkel sekoili vapaapäivien kanssa

Moni saksalainen yritysjohtaja pyöritteli silmiään, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti tiistaina kahdesta vapaapäivästä pääsiäisen aikoihin. Kansalaisten tulisi pysytellä pääsiäisenä viiden päivän ajan omissa oloissaan. Yritysjohtajien mukaan varoaika on liian pieni.

33 tuntia myöhemmin Merkel pyysi saksalaisilta julkisesti anteeksi hätäilyään ja perui tiistaina ilmoitetut rajoitustoimet.

Merkelin puoluetoveri ja CDU:n puheenjohtaja Armin Laschet piti perumispäätöstä oikeana.

– Ei kansallisia vapaapäiviä voi ilmoittaa kymmenen päivän varoajalla, Laschet totesi.

Maskikaupoilla voittoa

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung uutisoi kristillisdemokraattipolitiikkojen hyötyneen maskikaupoillaan 5-6 miljoonaa euroa. Saksalaiset eivät juuri palkitse poliittista korruptiota.

CDU:n yhtenä nousutähtenä pidetty terveysministeri Jens Spahn oli vielä muutama kuukausi sitten vahva ehdokas jopa puolueen liittokansleriehdokkaaksi. Nyt jotkut politiikot ovat vaatineet jopa hänen eroaan ministerin tehtävistään.

Spahn on joutunut niin ikään maskikohun keskelle. Spahnin aviomies työskentelee lobbausfirmassa, joka myi yli puoli miljoonaa maskia terveysministeriölle. Asia näyttää rumalta, vaikka mitään laitonta ei olisi tehtykään.

Punavihreät nousussa

Vielä viime viikolla Forsan edellisessä kyselyssä nykyhallituksen suuri koalitio (CDU ja SPD) olivat tasoissa vaihtoehtoisen punavihreän hallituskokoonpanon kanssa. Nyt punavihreät ovat jo hallitusta suositumpia.

Tiukkaan punavihreään blokkiin kuuluisi SPD, vihreät ja vasemmistopuolue Linke. Uuden kyselyn mukaan tämä hallituspohja saisi 46 prosentin kannatuksen. Pari prosenttiyksikköä suurempi olisi niin kutsuttu liikennevalohallitus, jossa olisi Linken sijaan liberaalidemokraattien FDP.

Korpivaellusta vaalien alla

Vaaleihin on vielä aikaa noin puoli vuotta, mutta juuri tällä hetkellä CDU:n suunta vastaa vapaata pudotusta. Kaiken lisäksi tänä vuonna Saksassa käydään neljät osavaltiovaalit, joista kaksi on järjestetty hiljattain. CDU koki molemmissa vaaleissa karmeat vaalitappiot.

Puolue ei ole vielä nimennyt liittokansleriehdokastaan syksyn vaaleihin. Laschet olisi luonnollinen valinta puheenjohtajana, mutta hän ei nauti suurta suosiota saksalaisten keskuudessa.

Merkelin harvinainen julkinen anteeksipyyntö saattoi olla taktinen liike saada huomio pois puolueen sotkuista. Keskeinen kysymys onkin, riittääkö se pelastamaan eurooppalaisen suurpuolueen korpivaelluksen?

Henri Alakylä