Espanjassa alkaa syksyllä kokeilu, jossa halukkaat yritykset voivat siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon. Työntekijöiden palkat pysyvät ennallaan, sillä rahat hankkeeseen tulevat EU:n elpymisrahastosta.

Syyskuussa 2021 Espanjasta tulee Euroopan ensimmäinen valtio, joka aloittaa 32-tuntisen työviikon kokeilun koko maan mittakaavassa. Hankkeen takana on The Guardianin mukaan vasemmistolainen Más País -puolue, jonka tekemän ehdotuksen maan hallitus hyväksyi. Kokeilun piirissä on aluksi 200 yritystä ja niiden arviolta 3 000–6 000 työntekijää. Kokeilu on kolmivuotinen.

Espanjalaisten nelipäiväinen työviikko rahoitetaan EU:n elpymisrahastosta ja yritysten saaman tuen määrä on 50 miljoonaa euroa. Aikoinaan nelipäiväistä työviikkoa esitti myös nykyinen pääministeri Sanna Marin ja hanke nousi tuolloinkin uutiseksi maailmalla.

Työnantajat nuivina

Nelipäiväinen työviikko ei ole saanut pelkästään hurmioituneita kommentteja. Espanjan elinkeinoelämän kattojärjestö CEOE on pitänyt hanketta ”hulluutena” tänä aikana, jolloin Espanjan talous on vapaassa pudotuksessa.

– Päästäksemme ulos kriisistä meidän täytyy työskennellä enemmän eikä vähemmän, sanoo järjestön edustaja Ricardo Mur.

Hankkeen takana olevan Más País -puolueen Iñigo Errejón puolestaan kiistää epäilyt, joiden mukaan EU pistetään nyt rahoittamaan espanjalaisten lisääntyvää vapaa-aikaa:

– Kyse ei ole siitä, että espanjalaiset voisivat työskennellä vähemmän EU:n rahoilla, vaan siitä, voimmeko näin toimien parantaa yrityksiemme tuottavuutta ja kilpailukykyä.

SUOMEN UUTISET