Vaikka Euroopan unionin koronatukipaketin on vakuuteltu useiden ministerien toimesta olevan kertaluontoinen ja poikkeuksellinen, viime päivien aikana muutama Euroopan suurista maista, kuten Italia ja Ranska, ovat ilmaisseet halunsa kasvattaa elvytyspakettia viime kesänä sovittua 750 miljardia euroa suuremmaksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen vaatii kirjallisessa kysymyksessään pääministeri Marinia ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraista takaamaan, että elvytyspaketti todella jää kertaluontoiseksi välineeksi.

– Tukipaketin turvin Espanja pystyy pilotoimaan neljän päivän työviikkokokeilun, eli palkitsemme heitä laiskuudesta ja saamattomuudesta suomalaisten kärsiessä koronapandemian ja rajoituksien vaikutuksista.

– Meille koitetaan kovasti myös vakuutella, miten tärkeää on tukea Etelä-Euroopan tuhlarimaita, sillä kun ne elpyvät, niin mekin elvymme. Nyt onkin käymässä niin, että nämä maat rakentavat meidän antamilla tukirahoilla kilpailevaa teollisuutta ja tekevät näin tuotteet itse sen sijaan että hankkisivat ne meiltä, Ari Koponen sanoo.

Marin ja Tuppurainen vakuuttelevat

Pääministeri Sanna Marin ja eurooppaministeri Tuppurainen ovat useaan otteeseen toistelleet, että EU:n koronatukipaketti on kertaluontoinen, poikkeuksellinen ja määräaikainen.

Ministerit ovat painottaneet etenkin sitä, että elpymispaketista ei olla luomassa pysyvää käytäntöä, vaikka oppositiopuolueet ovat jo pitkään ennustaneet, että tukipaketti on vain alkua velka- ja tulonsiirtounionille.

– Täytyy muistaa, että Suomi on hyväksynyt elpymispaketin kolmella reunaehdolla: kertaluonteinen, poikkeuksellinen ja tarkkarajainen. Mikään näistä ei vain tunnu toteutuvan, Koponen ihmettelee.

Haitallinen Suomelle ja koko unionille

Aiemmin kiihkeästi EU:n tukipaketin hyötyjä puolustanut ministeri Tuppurainen twiittasi 10. huhtikuuta, että elvytyspaketti on välttämätön paha. Vielä viime kesänä Tuppurainen alleviivasi, että Suomi ja pääministeri Marin onnistui elvytysneuvotteluissa erinomaisesti.

Kansanedustaja Koposen mukaan tukipaketti on ehdottomasti paha, mutta ei todellakaan välttämätön.

– Tukipaketti on haitallinen Suomelle ja koko Euroopan unionille. Olen myös toistuvasti yrittänyt saada ministeri Tuppuraista vastaamaan julkisesti kysymykseen siitä, erottaako EU Suomen unionista, mikäli emme hyväksy pakettia tällaisenaan. Vastausta tähän en ole vieläkään saanut.

Macron väläyttelee jo tulevia maksuja

Viime päivien aikana osa Euroopan suurista maista, kuten Italia ja Ranska, ovat esittäneet halunsa kasvattaa EU:n elvytyspakettia viime kesänä sovittua 750 miljardia euroa suuremmaksi, vaikka elvytysrahaston piti olla sopimuksen mukaan kertaluontoinen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on perustellut EU-elvytyksen kasvattamista muun muassa sillä, että elvytysrahaston ja sille kaavailtujen rahavarojen mitoitus oli sopiva viime vuonna koetun ensimmäisen korona-aallon talousvaikutuksia vastaan, mutta ei enää toisen ja kolmannen tartunta-aallon vaikutuksia vastaan.

Alkusoittoa velka- ja tulonsiirtounionille

Myös Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunnan italialaisen jäsenen Fabio Panettan mukaan EU:n 750 miljardin euron tukipaketti on liian pieni, ja hän toivoo mittavaa rahapoliittista ja fiskaalista lisätukea, jotta euroalueen talous saataisiin toipumaan. Panettan mukaan elvytyspaketti voi toimia myös mallina tuleville tukipaketeille.

– Suomelle jää nettomaksajan rooli Etelä-Euroopan huonosti hoidettujen talouksien tukemisessa. Tukipaketin hyötyjiä ovat etenkin Italia ja Espanja, Koponen muistuttaa.

– Ymmärrettävästi tuesta hyötyvät maat kannattavat tulonsiirtoa, mutta vastikkeeton raha ei kuitenkaan kannusta Etelä-Euroopan maita laittamaan talouksiaan kuntoon ja tekemään kipeitäkin rakenteellisia uudistuksia, ettemme olisi tässä samassa tilanteessa uudelleen vähän ajan päästä.

SUOMEN UUTISET