

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koponen: Espanjalaisia palkitaan laiskuudesta ja saamattomuudesta – suomalaisten kärsiessä koronapandemian ja rajoituksien vaikutuksista
Vaikka Euroopan unionin koronatukipaketin on vakuuteltu useiden ministerien toimesta olevan kertaluontoinen ja poikkeuksellinen, viime päivien aikana muutama Euroopan suurista maista, kuten Italia ja Ranska, ovat ilmaisseet halunsa kasvattaa elvytyspakettia viime kesänä sovittua 750 miljardia euroa suuremmaksi.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen vaatii kirjallisessa kysymyksessään pääministeri Marinia ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraista takaamaan, että elvytyspaketti todella jää kertaluontoiseksi välineeksi.
– Tukipaketin turvin Espanja pystyy pilotoimaan neljän päivän työviikkokokeilun, eli palkitsemme heitä laiskuudesta ja saamattomuudesta suomalaisten kärsiessä koronapandemian ja rajoituksien vaikutuksista.
– Meille koitetaan kovasti myös vakuutella, miten tärkeää on tukea Etelä-Euroopan tuhlarimaita, sillä kun ne elpyvät, niin mekin elvymme. Nyt onkin käymässä niin, että nämä maat rakentavat meidän antamilla tukirahoilla kilpailevaa teollisuutta ja tekevät näin tuotteet itse sen sijaan että hankkisivat ne meiltä, Ari Koponen sanoo.
Marin ja Tuppurainen vakuuttelevat
Pääministeri Sanna Marin ja eurooppaministeri Tuppurainen ovat useaan otteeseen toistelleet, että EU:n koronatukipaketti on kertaluontoinen, poikkeuksellinen ja määräaikainen.
Ministerit ovat painottaneet etenkin sitä, että elpymispaketista ei olla luomassa pysyvää käytäntöä, vaikka oppositiopuolueet ovat jo pitkään ennustaneet, että tukipaketti on vain alkua velka- ja tulonsiirtounionille.
– Täytyy muistaa, että Suomi on hyväksynyt elpymispaketin kolmella reunaehdolla: kertaluonteinen, poikkeuksellinen ja tarkkarajainen. Mikään näistä ei vain tunnu toteutuvan, Koponen ihmettelee.
Haitallinen Suomelle ja koko unionille
Aiemmin kiihkeästi EU:n tukipaketin hyötyjä puolustanut ministeri Tuppurainen twiittasi 10. huhtikuuta, että elvytyspaketti on välttämätön paha. Vielä viime kesänä Tuppurainen alleviivasi, että Suomi ja pääministeri Marin onnistui elvytysneuvotteluissa erinomaisesti.
Kansanedustaja Koposen mukaan tukipaketti on ehdottomasti paha, mutta ei todellakaan välttämätön.
– Tukipaketti on haitallinen Suomelle ja koko Euroopan unionille. Olen myös toistuvasti yrittänyt saada ministeri Tuppuraista vastaamaan julkisesti kysymykseen siitä, erottaako EU Suomen unionista, mikäli emme hyväksy pakettia tällaisenaan. Vastausta tähän en ole vieläkään saanut.
Macron väläyttelee jo tulevia maksuja
Viime päivien aikana osa Euroopan suurista maista, kuten Italia ja Ranska, ovat esittäneet halunsa kasvattaa EU:n elvytyspakettia viime kesänä sovittua 750 miljardia euroa suuremmaksi, vaikka elvytysrahaston piti olla sopimuksen mukaan kertaluontoinen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron on perustellut EU-elvytyksen kasvattamista muun muassa sillä, että elvytysrahaston ja sille kaavailtujen rahavarojen mitoitus oli sopiva viime vuonna koetun ensimmäisen korona-aallon talousvaikutuksia vastaan, mutta ei enää toisen ja kolmannen tartunta-aallon vaikutuksia vastaan.
Alkusoittoa velka- ja tulonsiirtounionille
Myös Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunnan italialaisen jäsenen Fabio Panettan mukaan EU:n 750 miljardin euron tukipaketti on liian pieni, ja hän toivoo mittavaa rahapoliittista ja fiskaalista lisätukea, jotta euroalueen talous saataisiin toipumaan. Panettan mukaan elvytyspaketti voi toimia myös mallina tuleville tukipaketeille.
– Suomelle jää nettomaksajan rooli Etelä-Euroopan huonosti hoidettujen talouksien tukemisessa. Tukipaketin hyötyjiä ovat etenkin Italia ja Espanja, Koponen muistuttaa.
– Ymmärrettävästi tuesta hyötyvät maat kannattavat tulonsiirtoa, mutta vastikkeeton raha ei kuitenkaan kannusta Etelä-Euroopan maita laittamaan talouksiaan kuntoon ja tekemään kipeitäkin rakenteellisia uudistuksia, ettemme olisi tässä samassa tilanteessa uudelleen vähän ajan päästä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ylivelkaantuneet maat Fabio Panetta EU-elvytyspaketti koronapandemia Tulonsiirtounioni Ari Koponen Emmanuel Macron Tytti Tuppurainen Sanna Marin Suomi Ranska talous Espanja
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään

Taloustieteen emeritusprofessori Virén valtioneuvoston EU-elvytyspaketin saldosta: “Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla”

EU:n elvytysrahat lentämässä taivaan tuuliin – Koponen: “Tämä on täyttä hulluutta”

Päähallituspuolueilla keskustalla ja demareilla umpisekava linja EU-elvytyspakettiin – sanataiteileva ministeri Tuppurainen osaa jo yhtä aikaa kannattaa ja vastustaa EU-elvytystä

Kansanedustaja Ari Koponen vaatinut Tuppuraiselta kolme kertaa vastausta kysymykseen: “Mitä tapahtuisi, jos Suomi ei hyväksyisi EU-tukipakettia tällaisenaan” – ministeri vaikenee edelleen

Kylmäävä fakta vanhustenhoidossa tuo esiin pääministerin puheiden ja tekojen ristiriidan – Koponen: “Todella julmaa”

Tavio: Koronarahaa myös suomalaisille

Taloustieteiden professori Lacalle: EKP:n löysä rahapolitiikka pistää pieni- ja keskituloiset ahtaalle

Suomalaiset rahoittavat Italian lapsitalkoot ja Espanjan lyhennetyn työviikon – Koponen: “Miksi hallitus tekee tämän meille?”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää