

MATTI MATIKAINEN
Eduskunnan puhemieheksi valittu Halla-aho: ”Keskustelu, joka kunnioittaa myös omista poikkeavia mielipiteitä ja arvoja, voi viedä meitä lähemmäs yhteisiä näkemyksiä”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho valittiin tänään odotetusti eduskunnan puhemieheksi 134 äänellä. Valintansa jälkeen pitämässään puheessa Halla-aho muistutti kansanedustajien oikeudesta ja velvollisuudesta tuoda eduskuntakeskusteluun niitä arvoja, mielipiteitä ja näkemyksiä, jotka kansa on heidät sinne äänestänyt edustamaan ja edistämään.
Koska kansanedustaja edustaa kansaa, on hänen puhe- ja toimintavapautensa kyseenalaistaminen kansan puhevapauden kyseenalaistamista, tapahtui se sitten muiden instituutioiden, ulkoisten makutuomarien tai edustajatoverien taholta. Perustuslain 29 §:n mukaan edustaja on toimessaan velvollinen noudattamaan oikeutta, totuutta ja perustuslakia.
– Totuuden noudattaminen voidaan tässä ymmärtää esimerkiksi siten, että ei ymmärretä eri mieltä olevien sanomisia tahallisesti väärin eikä rakenneta niistä irvikuvia. Oikeuden, totuuden ja perustuslain lisäksi edustajaa eivät sido muut määräykset, kertoi tuore eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.
Perustuslain takaama mielipiteenvapaus
Perustuslain 30 § antaa kansanedustajalle koskemattomuuden hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden osalta. 31 § takaa hänelle oikeuden puhua vapaasti kaikista keskusteltavana olevista asioista. Halla-aho pitää näitä oikeuksia välttämättöminä moniarvoisen demokratian toteutumisen kannalta, ja hän tulee niitä puhemiehenä myös puolustamaan jokaisen edustajan kohdalla yhtäläisesti.
– Sama 31 § edellyttää, että edustaja esiintyy vakaasti, arvokkaasti ja loukkaamatta toista henkilöä. Suomessa parlamentaarinen keskustelu on onneksi varsin sivistynyttä ja rauhallista verrattuna joihinkin muihin maihin, joissa saatetaan ottaa nyrkitkin avuksi. Ehkä juuri tämän sovinnaisuuden vuoksi vakauden ja arvokkuuden loukkauksia nähdään toisinaan sellaisessakin, mitä jossakin muualla pidettäisiin täysin normaalina poliittisena debattina, Halla-aho pohti.
Lopulta enemmistö ratkaisee
Kansanedustajalla on oikeus olla tulematta loukatuksi, mutta myös velvollisuus olla loukkaantumatta toisten edustajien arvoista ja mielipiteistä, vaikka itse kokisi ne vieraiksi, vääriksi tai vastenmielisiksi. Juuri eduskunta on se paikka, jonne kuuluvat kaikki riittävää kannatusta nauttivat arvot ja laillisuuteen sitoutuneet mielipiteet.
– Keskustelu, joka kunnioittaa myös omista poikkeavia mielipiteitä ja arvoja, voi viedä meitä lähemmäs yhteisiä näkemyksiä, mutta jos sellaisia ei löydy, niin lopulta enemmistö ratkaisee. Näin toimii demokratia, ja näin on hyvä, Halla-aho päätti puheenvuoronsa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- moniarvoisuus mielipiteenvapaus loukkaantuminen kansanedustajat Eduskunnan puhemies Demokratia Sananvapaus Perustuslaki Jussi Halla-aho eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusi hallitus ryhtyy purkamaan normeja: Turha sääntely ja byrokratia pois

Antikainen: Suomen ja suomalaisten turvallisuus vihdoin keskiöön – ”Tämä hallitus tekee täyskäännöksen turvapaikkapolitiikassa”

Uusi hallitus aloitti toimintansa – Purra: ”Moni asia tulee muuttumaan”

Purra: Me näemme Suomen, jonka hyvinvointi perustuu työlle ja jossa on myös velvollisuuksia

Perussuomalaiset valitsi valiokuntien puheenjohtajat

Jussi Halla-aho: Olen käytettävissä presidenttiehdokkaaksi – ”Kaiken päätöksenteon perustana kansallinen kokonaisetu”

Jussi Halla-ahosta perussuomalaisten presidenttiehdokas – lue Halla-ahon puhe

Mediapersoona kysyi somegallupissa, kuka tulisi valita presidentiksi 2024 – lähes 12 000 vastasi ja voittajasuosikki keräsi melkein puolet äänistä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.