

LEHTIKUVA
Antikainen: Suomen ja suomalaisten turvallisuus vihdoin keskiöön – ”Tämä hallitus tekee täyskäännöksen turvapaikkapolitiikassa”
Uuden hallitusohjelman yhtenä painopisteenä on Suomen turvallisuus. Ohjelmaan on saatu tärkeitä kirjauksia, joilla kohennetaan monia turvallisuuteen liittyviä osa-alueita. Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen tulee myös omalta osaltaan lisäämään sisäistä turvallisuutta.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen siitä, että myös hallituskumppanit näkivät tarpeelliseksi keskittyä Suomen turvallisuustilanteen parantamiseen.
– Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö muuttui merkittävästi Venäjän aloitettua täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeimpinä päämäärinä on turvata Suomen itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus sekä taata suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi. Nato-jäsenyys ehdottomasti vahvistaa Suomen turvallisuutta ja Pohjois-Euroopan vakautta, Antikainen sanoo.
Rajavartiolaitokselle riittävät resurssit
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja muut muutokset turvallisuusympäristössä edellyttävät rajaturvallisuuden vahvistamista. Hallitus varmistaa Suomen rajaturvallisuuden.
– Rajavartiolaitokselle turvataan riittävät resurssit, kalusto, teknologia sekä rajavartijoiden määrä. Lainsäädäntö tullaan päivittämään niin, että se vastaa nimenomaisesti rajavartiolaitoksen käytännön työn tarpeita. Rajavartiolaitokselle säädetään laajemmat mahdollisuudet hyödyntää teknologiaa rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi ja toimivaltuuksia kehitetään rajaturvallisuuden varmistamiseksi. Itärajan esteaita rakennetaan niin nopeasti kuin se on tarkoituksenmukaista, Antikainen luettelee.
– On myös erinomaista, että hallitus toteuttaa ulkopuolisen tutkimushankkeen Venäjän laaja-alaisesta vaikuttamisesta Suomeen 2000-luvulla.
Suomi jatkaa Ukrainan tukemista
Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ristiriidassa eurooppalaisen vakauden ja turvallisuuden kanssa. Suomi on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja osallistuu Euroopan unionin pakotteiden toimeenpanoon.
– Suomi on tukenut Ukrainaa muun muassa aseellisesti. On hyvä, että hallitus edelleen sitoutuu jatkamaan aseapua. Hallituksen tuki Ukrainan itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on vankkumaton. Suomi edellyttää, että Venäjän vastuu kansainvälisistä rikoksista ja korvausvelvollisuus vahingoista toteutuu, Antikainen sanoo.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ensisijaisesti hädänalaisimpia avun tarpeessa olevia henkilöitä autetaan lähtöalueilla. Suomen turvapaikkapolitiikka päivitetään keskeisten säädösten osalta yleispohjoismaiselle tasolle.
– Tämä hallitus tekee täyskäännöksen turvapaikkapolitiikassa. Turvapaikanhakujärjestelmää tehostetaan. Jatkossa kielteisen päätöksen saaneet palaavat tai heidät palautetaan lähtömaihin mahdollisimman nopeasti. Viimeistään kevätkaudella 2024 hallitus tuo eduskuntaan ulkomaalaislain muutosesityksiä, joissa esitetään muun muassa, että kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi. Erityisen hyvänä pidän linjausta, että mikäli henkilö syyllistyy Suomessa vakavaan rikokseen, joka vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai jos henkilö vaarantaa kansallista turvallisuutta, hänen kansainvälisen suojelun asema lakkautetaan, siihen perustuva oleskelulupa poistetaan ja hänelle asetetaan maahantulokielto. Myös kunniaväkivaltaan liittyviä rangaistuksia kiristetään, Antikainen toteaa.
– Jatkossa oleskelulupa olisi mahdollista peruuttaa Suomen ulkopuolella olevalta ulkomaalaiselta ja määrätä maahantulokielto yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tai kansallisen turvallisuuden vaarantamisen vuoksi kuulematta henkilöä Suomessa.
EU:n vahvempi ulkoraja on kaikkien etu
Hallitus edistää EU:n maahanmuuttopolitiikassa muun muassa vahvojen ulkorajojen merkitystä ja Schengen-säännöstön kehittämistä muuttoliikkeen hallitsemiseksi.
– On kansallisen turvallisuuden etu, että Suomi pyrkii EU:ssa vahvistamaan EU:n ulkorajojen ja rajaturvallisuusvirasto Frontexin toimintaedellytyksiä. Suomi myös edistää laajamittaisen laittoman maahanmuuton tilanteessa sellaisen mekanismia käyttöönottoa, jolla voidaan väliaikaisesti keskeyttää yksilöllisten turvapaikkahakemusten käsittely, jos valtion suvereniteetti on vaarantumassa.
– Suomi ei myöskään kannata väliaikaisia taakanjako-operaatioita, Antikainen painottaa.
Poliisille lisää rahoitusta
Hallitus nostaa poliisitehtävissä toimivien määrän 8 000 poliisihenkilötyövuoteen vaalikauden loppuun mennessä.
– Poliisin perusrahoitusta tullaan lisäämään. On huomionarvoista, että nimenomaan poliisin käytännöntason operatiivista toimintaa vahvistetaan. Erityisesti halutaan varmistaa, että poliisilla on käytettävissään työssään tarvitsemansa kalusto. Pidämme tärkeänä, että poliiseja riittää koko maahan, Antikainen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallinen turvallisuus EU:n ulkorajat resurssit Rajavartiolaitos Laiton maahantulo Turvapaikkapolitiikka Sanna Antikainen Ukraina Venäjä Poliisi hallitus nato Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ihmissalakuljettajien pohjaton ahneus tappaa tuhansia Välimerellä – viimeisimmässä haaksirikossa hukkui jopa 650 ihmistä

Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään

Halla-aho ja Rydman: Hallitus panee julkisia menoja tärkeysjärjestykseen – nykyiseen kehitysapuun merkittävä leikkaus, painopiste Ukrainaan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto: Hallitusohjelmassa moneen asiaan täyskäännös – ja hyvä niin

Työperäiseen maahanmuuttoon tulossa tiukennuksia: Suomesta täytyy lähteä pois, kun työt loppuvat

Uusi hallitus aloitti toimintansa – Purra: ”Moni asia tulee muuttumaan”

Eduskunnan puhemieheksi valittu Halla-aho: ”Keskustelu, joka kunnioittaa myös omista poikkeavia mielipiteitä ja arvoja, voi viedä meitä lähemmäs yhteisiä näkemyksiä”

Puolassa kansanäänestys taakanjaosta: “Haluatko tuhansia laittomia siirtolaisia Lähi-idästä ja Afrikasta?”

Eritrealaisten mellakointi vauhditti päätöstä – Israelin pääministeri haluaa afrikkalaiset ulos maasta
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää