Israelin pääministeri ilmoitti sunnuntaina, että hän haluaa väkivaltaisiin mellakoihin osallistuneet eritrealaiset ulos maasta välittömästi. Hän sanoi myös antaneensa hallinnolleen tehtäväksi valmistella kaikkien afrikkalaisten maahanmuuttajien karkottamista Israelista.

Pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi kannastaan Washington Postin mukaan vain päivä sen jälkeen, kun kilpailevat eritrealaisryhmät ottivat verisesti yhteen Tel Avivissa.

Kyynelkaasua ja varoituslauksia

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui, kun mellakoitsijat pieksivät kepein, metallitangoin ja kivin toisiaan sekä yhteenottoa rauhoittamaan tulleita poliiseja. Poliisi ampui kyynelkaasukranaatteja sekä varoituslaukauksia yrittäessään hillitä sekasortoa.

Israelissa asuu noin 25 000 Afrikan siirtolaista. He ovat pääosin lähtöisin Eritreasta ja Sudanista. Useimmat ilmoittavat paenneensa yhteenottoja ja väkivaltaa. Israel myöntää turvapaikan hyvin harvoille, sillä maassa tulkitaan useimmat pakolaisstatuksen hakijat taloudellisiksi siirtolaisiksi. Maalla ei katsota olevan laillista velvoitetta huolehtia heistä.

Useita yhteenottoja loppukesästä

Eritrean diktatuuria vastustavat mielenosoittajat ottivat heinä-elokuun vaihteessa yhteen maan hallitusta kannattavien kanssa myös Järvafältet-luonnonsuojelualueella Tukholman luoteisosassa. Sekasortoisissa yhteenotoissa oli mukana satoja, jopa tuhat ihmistä. Poliisi otti kiinni 200 mellakoitsijaa.

Ainakin 55 loukkaantui kaaoksessa. Expressenissä on kuva- ja videomateriaalia paikan päältä.

Eritrealaiset hyökkäsivät itsenäisyystaistelunsa vuosipäivänä toistensa kimppuun myös Norjan Bergenissä, jossa vastapuolet pahoinpitelivät toisiaan ja kivittivät poliiseja. Yhden henkilön kerrotaan loukkaantuneen. Myös Saksassa on ollut vastaavia yhteenottoja.

SUOMEN UUTISET