Eritrealaisten keskinäiset erimielisyydet johtivat torstaina väkivaltaiseen kaaokseen kulttuurifestivaaleilla Tukholmassa. Sekasortoisissa yhteenotoissa oli mukana satoja, jopa tuhat ihmistä. Poliisi on ottanut kiinni 200 mellakoitsijaa. Loukkaantuneita on ainakin 55.

Eritrean diktatuuria vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen maan hallitusta kannattavien kanssa Järvafältet-luonnonsuojelualueella Tukholman luoteisosassa.

Levottomuudet alkoivat alkuiltapäivästä, kun noin 1 000 Eritrean nykyhallintoa vastustavaa osoitti mieltään Festival Eritrea Scandinavia -tapahtuman järjestäjiä vastaan.

Mielenosoittajat sytyttivät telttoja sekä autoja tuleen ja kävivät diktatuurille uskollisten eritrealaisten kimppuun kivin, seipäin sekä puista revityin oksin. Festivaalialueella vallitsi ruotsalaismedian mukaan täysi kaaos.

Expressenin sivuilla on kuva- ja videomateriaalia paikan päältä.

Yli 50 loukkaantunutta

Sekasortoa selvittämään menneet poliisit joutuivat turvautumaan pamppuihin ja pippurisumutteeseen taltuttaessaan satojen ihmisten riehuvaa väkijoukkoa. Poliiseja myös kivitettiin ja jopa 200 joukkotappeluun osallistunutta on otettu kiinni.

Yhteenotoissa on loukkaantunut SVT:n mukaan ainakin 50 ihmistä, joista kahdeksan vakavasti. Sairaalaan on viety ainakin 15 ihmistä.

-Kolme poliisia on loukkaantunut. Ei ole tiedossa, ovatko he joutuneet rikoksen kohteeksi vai loukkaantuneet intensiivisen toiminnan yhteydessä, kertoo Tukholma poliisin tiedottaja Daniel Wikdahl.

”Haluamme näyttää Ruotsille omat ongelmamme”

-Olen erittäin pettynyt, täällä on nyt veli veljeä vastaan, tilitti Dagens Nyheterin haastattelema erirealais-ruotsalainen nainen.

-Jos he haluaisivat saada ratkaisun ongelmiinsa heidän pitäisi istua alas ja puhua suunsa puhtaaksi.

– Haluamme näyttää Ruotsille omat ongelmamme. He haluavat tänne vain hallitukselle uskollista väkeä. Pakenimme Eritreasta etsimään rauhaa ja täällä hallitukselle uskolliset vainoavat meitä, kommentoi puolestaan Sami-nimellä esiintynyt mielenosoittaja.

Diktatuuria vastaan ulkomailla

Festival Eritrea Scandinavia-kulttuuritapahtuma on järjestetty jo 1990-luvulta. Suuttumusta osassa Ruotsin eritrealaisia on herättänyt aiemminkin se, että festivaalin on nähty tukevan Eritrean presidentti Isaias Afewerkin diktatuuria.

Presidentti Afewerki pitää itsevaltaisen tiukasti kiinni sekä lainsäädäntö- että tuomiovallasta. Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan Eritreassa hallinto ei perustu lakiin.

Eritrealaiset maan hallinnon kannattajat ja vastustajat mellakoivat myös viime vuoden syyskuussa Tukholman Husbyssä. Poliisi otti talteen tuolloin sekasorron keskeltä kiinni 105 henkilöä.

SUOMEN UUTISET