Puolassa tullaan järjestämään kansanäänestys EU:n turvapaikkapolitiikkaan liittyen. Hallitus aikoo kysyä kansalaisilta aivan suoraan, haluavatko he ”tuhansia laittomia siirtolaisia Lähi-idästä ja Afrikasta”. Puolassa on tällä hetkellä yli miljoona sotapakolaista Ukrainasta.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti, että parlamenttivaalien yhteydessä tullaan järjestämään kansanäänestys, jossa kysytään kansalaisten mielipidettä EU:n taakanjakoon liittyen, kertoo Puolan yleisradio. Morawiecki on Puolaa hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen (PiS) puheenjohtaja.

Puolan parlamenttivaalit pidetään 15. lokakuuta. Äänioikeutetut kansalaiset pääsevät ottamaan kantaa kysymykseen, jonka sanamuoto on tämän hetkisten tietojen mukaan seuraava:

Kannatatko tuhansien Lähi-idästä ja Afrikasta tulevien laittomien siirtolaisten maahanpääsyä [Puolaan] EU-byrokraattien pakottaman taakanjakomekanismin kautta?

Taakanjaosta ei ole saatu sopua

EU:n turvapaikkapolitiikasta ja siihen liittyvästä niin kutsutusta taakanjaosta on väännetty jo pitkään sisäministerikokouksissa. Brysselin viimeisimmän ehdotuksen mukaan EU siirtäisi vuosittain vähintään 30 000 turvapaikanhakijaa niistä maista, joihin kohdistuu kovin laittoman maahantulon paine. Tulijat siirrettäisiin sellaisiin EU-maihin, joihin tulee vähemmän turvapaikanhakijoita rajan yli.

Jos jäsenmaa kieltäytyisi ottamasta vastaan taakanjakosiirtolaisia, maa joutuisi maksamaan 22 000 euron ”sakon” jokaisesta torjumastaan taakanjakosiirtolaisesta. Puola ja Unkari ovat vastustaneet EU:n suunnitelmaa ja kutsuneet menettelyä ”pakkosiirroiksi”.

Yli miljoona sotapakolaista Ukrainasta

Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on Puolassa vaihdellut tulijoiden lähtömaasta ja maahantulotavasta riippuen. Puola on ollut jo kesästä 2021 lähtien Valko-Venäjän ja Venäjän yhteisen hybridioperaation kohteena: maahan on yritetty Valko-Venäjältä käsin ujuttaa laittomia siirtolaisia, joita on lennätetty Lähi-idästä. Puola reagoi tähän rakentamalla Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen aidan.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Puolaan on tullut valtava määrä sotapakolaisia. Hallituksen arvion mukaan Puolassa on tällä hetkellä vähintään 1,3 miljoonaa Ukrainasta tullutta pakolaista, jotka ovat pääosin sopeutuneet hyvin. Monet ukrainalaiset ovat löytäneet Puolasta työpaikan.

Kansanäänestys pidetään parlamenttivaalien yhteydessä 15. lokakuuta. Samalla hallitus aikoo kysyä kansalaisten mielipidettä muistakin asioista, kuten valtionyhtiöiden myymisestä ja eläkeiän nostamisesta. Puolan kansanäänestyksestä uutisoi Suomessa ensimmäisenä kokoomuksen Verkkouutiset.

SUOMEN UUTISET