Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johto uudistui kokonaan maanantaina, kun ryhmä valitsi uudet puheenjohtajat entisten tilalle.

Edellinen ryhmän puheenjohtaja Jari Lindström siirtyi perjantaina työ- ja oikeusministeriksi. Varapuheenjohtaja Maria Lohela siirtyi eduskunnan puhemieheksi.

Hyvähenkisen kokouksen jälkeen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti ensimmäisen kauden kansanedustaja, mutta eurokansanedustajana jo vuodesta 2011 toiminut helsinkiläinen Sampo Terho.

Varapuheenjohtajaksi valittiin myös yksimielisesti Ritva ”Kike” Elomaa Maskusta ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Ari Jalonen Porista. Hänet valittiin äänestyksen jälkeen, jolloin toiseksi jäi porilainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Heti puolustamaan hallituksen päätöksiä

Terho, 37, kertoo uuden tilanteen jännittävän: hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja opittavaa on paljon.

Jännittävintä on heti tiistaina päästä puolustamaan eduskunnan suuressa salissa hallituksen ohjelmaa, jota hän on ollut itse työryhmissä rakentamassa.

Osaatko asettua tähän asemaan, puolustamaan hallitusta, monen oppositiovuoden jälkeen?

– Sitä juuri ryhdyn opettelemaan ryhmäni kanssa heti huomenna, valinnastaan iloinen Terho naurahtaa.

Hän pitää ryhmän puheenjohtajuutta todella tärkeänä: se on todella keskeinen puolueen tehtävä. Ja sen merkitystä korostaa erityisesti se, että puolue toimii nyt hallitusvastuussa.

Elomaa lupaa tasapuolisuutta

Ritva ”Kike” Elomaa lupaa vararyhmyrin linjaansa tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta – ja tämän tyylinsä vuoksi hän uskoo myös tulleensa valituksi – vieläpä yksimielisesti, mistä hän erityisesti iloitsi.

– Toivon, että olen hyvän yhteishengen rakentaja ja luottohenkilö ja yhteistyön luottotyyppi. Minulle on ollut luontaisesti ominaista lapsesta saakka olla oikeudenmukainen ja rehti. Aion olla sellainen jokaista edustajaa kohtaan; meillä ei ole rivikansanedustajia – vaan kansan edustajia, Elomaa painotti.

Hän painotti, että ryhmän on erityisen tärkeää pysyä nyt yhdenmukaisena. Se on erityisen tärkeää nyt, kun puolue toimii hallitusasemassa.

Kipparoimme yhteistä venettä

Jalonen sanoi vastuun kasvavan, täysi kausi on edessä hallituspuolueena. Se on uusi tilanne, mutta tällä porukalla on hyvä mennä eteenpäin yhteistyössä. Hän sanoi, että häntä oli pyydetty tehtävään ja nyt keskustelussa hänet asetettiin ehdolle ja valittiin äänestyksen jälkeen.

Entä minkälaisena Jalonen näkee ryhmän yhteistoiminnan lähiaikoina?

– Suomen etu on, että meillä on hyvin toimiva perussuomalainen ryhmä. Uskon ja luotan tähän yhteiseen porukkaan. Yhteistä venettä tässä kipparoidaan, Jalonen puntaroi.

Veli-Pekka Leskelä