Olemme ottamassa isoja askeleita Tanskan velvoittavan työllistämispolitiikan suuntaan. Tanskassa malli on toiminut hyvin. Työttömyys on vähentynyt ja yhä useammalla nuorella on tutkinto, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Juho Eerola Oslosta.

”Työkykyisestä voi tulla kotisohvalla työkyvytön”

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoi tänään hallituksen uusista keinoista hoitaa työttömyyttä. Hallitus on linjannut, että kokoaikainen työ on aina otettava vastaan. Se myös kertoi, että aloilla, joilla ei ole työtä, ammattisuoja ei päde. Työstä kieltäytyminen aiheuttaa sanktioita.

– Toimet kuulostavat julmilta, mutta julmaa on työttömyyskin. On työhön kykenevän ihmisen etu, että yhteiskunta kannustaa työllistymään. Työttömyysjaksot eivät näytä koskaan hyvältä työnantajan silmissä. Työkykyisestä ihmisestä voi kotisohvalla tulla nopeasti työkyvytön. Se on julma kohtalo, jatkaa Eerola.

Yrittämistä ilman pelkoa tukien menettämisestä

TE-keskukset ovat Eerolan mielestä tähän asti käyttäneet velvoittavuusmahdollisuutta liian vähän. Nyt tähän tulee muutos. Hallitus on avannut uusia rahoituskanavia työllisyyden hoitoon. Valtion rahoittamia työttömyysetuuksia saa jatkossa käyttää myös työttömän liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen.

–  Nyt työllistämistukien ei pitäisi loppua kesken vuoden. Tanskassa voimakkaammalla velvoittavuudella ja paremmilla resursseilla on saatu hyviä tuloksia aikaan.

– Hallitus todella kannustaa tarttumaan toimeen. Jatkossa esimerkiksi työttömän työnhakijan on mahdollista kokeilla yrittämistä starttirahan turvin jopa 12 kuukautta ilman pelkoa tukien menettämisestä. Tämä on hieno asia. Moni yrittämisestä unelmoinut työtön ei esimerkiksi suurtyöttömyydestä kärsivässä kotikaupungissani Kotkassa ole taloudellisista syistä uskaltanut tehdä ratkaisevaa siirtoa, Eerola tietää.

SUOMEN UUTISET