Työttömyysturvan peruspäivärahan käytön mahdollistaminen palkkatukeen ja starttirahaan on merkittävää parannus aktiiviseen työttömyyden hoitoon. Se on perussuomalaisten ryhmäpuhujan, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen mielestä hallituksen toimien varsinainen pihvi.

Tämä on varsinainen Lindströmin pihvi, Turunen kehui oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) saavutusta.

– Pelkästään tällä päätöksellä voidaan työttömille myöntää arviolta 10 000 uutta palkkatuki- tai starttirahajaksoa. Hallitus myös lisäsi 30 miljoonalla eurolla määrärahoja palkkatukeen, joka myös lisää resursseja työttömyyden hoitoon, Turunen kiitti.

Talouskriisiä hoidettiin väärin

Turusen mielestä edellinen hallitus hoiti talouskriisiä väärin: suhdannekriisinä, vaikka monet Suomen taloutta vaivaavista ongelmista ovat rakenteellisia.

– Työllisyysasteemme on useita prosentteja alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa ja omalta osaltaan kilpailukykyämme on heikentänyt euroalueen jäsenyys. Hallituksemme on edeltäjistään poiketen analysoinut tilanteen ja pyrkii puuttumaan ongelmien taustalla vaikuttaviin syihin. Tästä syystä hallituksen talouspolitiikan ydinalueet ovat kilpailukyky, työllisyys ja julkinen palvelutuotanto, Turunen viitoitti.

Sote-uudistus viedään tällä kaudella vihdoinkin maaliin. Yhteiskuntasopimus on avainasemassa ja työmarkkinajärjestöillä on merkittävä rooli.

– Perussuomalaiset kiittää työmarkkinajärjestöjä siitä, että ne ovat ymmärtäneet taloutemme vaikean tilan. Menestyksemme edellytys on, että suomalainen työ on kilpailukykyinen, Turunen painotti.

Eläkeläiset ja opiskelijat muistettu

Eläkeläisiä ei ole unohdettu: takuueläkettä korotetaan jälleen. Eikä opiskelijoita: työn alla on toisen ja korkea-asteen opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin, mikä helpottaisi suurissa kaupungeissa asuvien opiskelijoiden toimeentuloa merkittävästi.

Korkeakouluopetusta pyritään kehittämään kahden seuraavan vuoden aikana 105 miljoonan euron lisäpanostuksella digitaalisten oppimisympäristöjen vahvistamiseen.

Turvapaikanhakijoiden vyöry hallinnassa

Hallitus lisää myös 764 miljoonaa euroa liikennehankkeisiin.

– Haasteen muodostaa turvapaikanhakijamäärän kasvu, joka nostaa kehysmenoja noin 200 miljoonalla eurolla vuosittain. Perussuomalaiset on ulkoministeri Timo Soinin johdolla pyrkinyt toimenpiteisiin, joilla turvapaikanhakijoiden vyöry Suomeen saataisiin hallintaan. Tässä on onnistuttu ja turvapaikanhakijoiden virta Suomeen on vähentynyt merkittävästi, Turunen totesi.

Veli-Pekka Leskelä