

Hondurasilaiset ovat lähteneet sankoin joukoin kohti Yhdysvaltoja. / LEHTIKUVA
El Salvadorin presidentti: Laiton siirtolaisuus vahingoittaa sekä lähtö- että kohdemaita
Länsimaihin suuntautuvaa laitonta siirtolaisuutta perustellaan usein sillä, että köyhät maat eivät kykene tarjoamaan turvaa omille kansalaisilleen. El Salvadorin presidentti kuitenkin muistuttaa, että jokaisen maan perustehtävä ja velvollisuus on tarjota kansalaisilleen mahdollisuus turvalliseen elämään ja taloudelliseen menestymiseen. Hänen mielestään laiton siirtolaisuus vahingoittaa sekä lähtö- että kohdemaita.
El Salvador on yksi Yhdysvaltoihin suuntautuvan laittoman siirtolaisuuden lähtömaista. Maan presidentti Nayib Bukele oli äskettäin Fox-kanavalla keskustelemassa Tucker Carlsonin kanssa laittomasta siirtolaisuudesta.
Presidentti Bukele totesi, että ihmiset lähtevät siirtolaisiksi täysin ymmärrettävistä syistä, koska heidän kotimaansa ei kykene tarjoamaan heille riittävää turvallisuutta, vapautta ja taloudellisia mahdollisuuksia. He eivät välttämättä haluaisi lähteä kotimaastaan, jonka kulttuuriin, tapoihin, ruokiin ja ilmastoon he ovat tottuneet, mutta punnittuaan laittomaan siirtolaisuuteen liittyviä riskejä ja saavutettavissa olevia etuja, monet päättävät lähteä.
El Salvadorin presidentti korosti kyseen olevan ennen kaikkea siitä, että siirtolaisten kotimaa on epäonnistunut velvollisuudessaan tarjota kansalaisilleen sitä mitä nämä tarvitsevat.
– Meidän maamme on epäonnistunut kahdessa perusasiassa, jotka aiheuttavat siirtolaisuutta: taloudellisten mahdollisuuksien puute ja turvallisuuden puute, presidentti Bukele sanoi.
Sisällissodasta jengirikollisuuteen
Pitkästä sisällissodasta toipuva El Salvador kärsii erittäin väkivaltaisesta jengirikollisuudesta. Jotkut salvadorilaiset rikollisjengit ovat laittoman siirtolaisuuden myötä laajentaneet toimintaansa myös Yhdysvaltoihin. Yksi näistä on Mara Salvatrucha, joka tunnetaan lyhenteellä MS-13. Yhdysvaltain aiempi presidentti Donald Trump sai toimittajien vihat päälleen sanottuaan, että MS-13:n kaltaisten rikollisjengien jäsenet ovat “kuin eläimiä”.
Aiemmin El Salvador oli merkittävämpi laittoman siirtolaisuuden lähtömaa kuin Honduras, mutta presidentti Bukele kertoo, että hallitus on viime vuosina pystynyt parantamaan turvallisuustilannetta ja antamaan ihmisille uskoa tulevaisuuteen. Nyt suuret siirtolaiskaravaanit lähtevät naapurimaa Hondurasista.
Vetovoimatekijät ovat ratkaisevan tärkeitä
Presidentti Bukele korostaa myös vetovoimatekijöiden merkitystä. Lupaus perillä odottavasta terveydenhoidosta, koulutuksesta, työpaikasta ja asunnosta kannustaa köyhiä lähtemään etsimään parempaa tulevaisuutta. Presidentinvaihdoksen jälkeen Yhdysvaltain houkutukset tuntuvat tietenkin entistäkin helpommin saavutettavilta.
El Salvadorin presidentti on kuitenkin sitä mieltä, että Keski- ja Etelä-Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntautuva laajamittainen siirtolaisuus ei ole kenenkään etu. Yhdysvaltain kannalta se on yhteiskunnallinen taakka, mutta se vahingoittaa myös lähtömaita tekemällä ne riippuvaisiksi siirtolaisten kotimaahansa lähettämistä rahoista.
Ihmisten vieminen tuotteiden viemisen sijasta ei ole hyväksi taloudelle. Presidentti Bukele pitäisi mieluummin ahkerat ja lahjakkaat ihmiset tekemässä työtä oman maansa hyväksi.
Auttaminen ei oikeuta laitonta siirtolaisuutta
Presidentti Bukelen näkemys laittoman siirtolaisuuden kielteisistä seurauksista ja eri tahojen vastuusta ei liity ainoastaan poliittisen keskusteluun vaan myös moraaliseen keskusteluun, kirjoittaa kirjailija ja professori emeritus Vincent Ryan Ruggiero Catholic Journal -nettilehdessä.
Ruggieron mielestä katolisen kirkon suhtautuminen laittomaan siirtolaisuuteen perustuu moraaliteologiseen väärinkäsitykseen. Lähtökohdaksi on otettu laupiaan samarialaisen tarina ja Jeesuksen opetukset nälkäisten ruokkimisesta ja sairaiden auttamisesta. ”Minkä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle” on hyvä elämänohje, mutta se ei ole perustelu avoimille rajoille.
Hyväkään tarkoitus ei oikeuta mitä tahansa keinoja
Kirjoittajan mielestä hyväkään tarkoitus ei oikeuta mitä tahansa tekoja. Köyhien siirtolaisten auttaminen on ylevä tarkoitus, mutta se ei oikeuta niitä haittoja, joita laiton siirtolaisuus aiheuttaa sekä kohde- että lähtömaalle.
Vincent Ryan Ruggiero vetoaakin kirkon ihmisiin pyytäen heitä luopumaan siitä ajatuksesta, että ainoa tapa auttaa köyhien maiden ihmisiä on lähettää heidät rikkaampiin maihin, jotta kohdemaiden hallitukset pitäisivät heistä huolta. Hän pitää kristillisempänä lähestymistapana sitä, että pyritään parantamaan köyhien maiden oloja ja hallintoa, jotta jokainen “näistä vähäisemmistä veljistä” voisi elää turvallisesti omassa synnyinmaassaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- moraaliteologia laupias samarialainen Vincent Ryan Ruggiero siirtolaiskaravaanit Väli-Amerikka MS-13 Mara Salvatrucha Nayib Bukele Tucker Carlson Jeesus El Salvador Honduras laiton siirtolaisuus avoimet rajat Jengirikollisuus Donald Trump Yhdysvallat maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lesboksen turvapaikanhakijat kertovat vihaavansa Eurooppaa, mutta he haluavat silti Saksaan – “sytytimme koko leirin tuleen näyttääkseemme halveksuntamme”

Kreikan maahanmuuttoministeri: Kansalaisjärjestöt auttavat somaleita Turkin kautta Kreikkaan laittomasti

Leena Meri MTV:n uutisaamussa Eurooppaa uhkaavasta siirtolaisvyörystä: Suomen ei pidä ottaa ketään vastaan

Perussuomalaiset välikysymyksessään: “Suomen on ajettava EU:n sisärajatarkastuksia ja hylättävä toisesta jäsenmaasta tulevien turvapaikkahakemukset”

Kreikassa pelätään uutta laittomien tulijoiden tulvaa – tällä kertaa mereltä ja koronan kera
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää