

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
EU, globalisaatio ja öykkäröivä Kiina muodostavat huonon yhtälön
Muutamissa eurooppalaisissa yhtiöissä on ilmennyt tuotantohäiriöitä sen vuoksi, että tuotantoketju on katkennut Liettuan ja Kiinan välillä, Politico kertoo. EU:n globalisaation edistämisestä nauttiva kauppaan keskittyvä strategia on haavoittuvainen autoritaaristen valtakuntien edessä. Liettuan ja Kiinan välinen diplomaattisen kiistan tulee toimia herätyskellona. Ongelmia muodostuu, jos EU-maat eivät tanssi Kiinan pillin mukaan.
Käytännössä tavara ei liiku Liettuan ja Kiinan välillä. Kiina ei virallisesti tiedä ongelmista mitään. Tullausongelmat alkoivat heti sen jälkeen, kun Liettua lämmitti suhteitaan Taiwaniin.
Kiinan mediassa Liettuaa on kutsuttu kirpuksi, joka pyörii taistelevien norsujen jaloissa. EU:n moraalinen ongelma on se, että sen tulisi pitää jäsenmaansa puolia. Sen lisäksi EU:n arvovalta murenee täysin, jos unioni perääntyy Kiinan taloudellisen painostuksen alla.
EU:lla ei työkaluja
EU:n murheiden listaa lisää se, ettei Maailman kauppajärjestö WTO:sta ole juurikaan kiistan ratkaisijaksi. Kiinan toimet kulkevat harmaalla alueella, missä sääntöpykäliä on lähes mahdotonta noudattaa.
EU on virittämässä oman työkalunsa joutuessaan painostuksen kohteeksi. Painostuksenvastainen työkalu jakaa mielipiteitä.
Kannattajien mukaan se poistaisi kriittisen haavoittuvaisuuden, johon Kiina osasi iskeä Liettuaa vastaan.
Vastustajillakin on päteviä argumentteja. EU:n tulisi välttää yksittäisen jäsenmaan sooloilua, joka johtuisi työkalun antamasta turvallisuuden tunteesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi tilannetta, jossa jäsenmaa ikään kuin kaivaa verta nenästään.
Toiseksi vastatoimien tulisi pysyä kohtuuden rajoissa. Kolmanneksi kauppakiistat ovat tavanneet myös eskaloitua osapuolten väliseksi tullimuurinokitteluksi.
Liettua tähyää muualle
Sotatorvien kaivaminen esille ei ole ainoa vaihtoehto. Liettua kertoo tähyävänsä kokonaan muille markkinoille. Liettuan mukaan kaupankäynti on todennäköisesti suojatumpaa tasapainoisten ja demokraattisten maiden kanssa.
Liettuan ex-pääministeri Andrius Kubilius kertoo Politicolle, että Liettuan lisäksi myös joukko muita pienempiä jäsenmaita on miettinyt kauppasuhteitaan Kiinan kanssa uudelleen.
– En ole varma, haluaako Kiina tulla tunnetuksi investointien riskimaana, Kubilius toteaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n ja Kiinan välinen investointisopimus täyttää liikemiesten toiveet – ilmasto- ja ihmisoikeusaktivistit sekä pk-yritysten duunarit voivat unohtua

Puolustaako EU pieniä jäsenmaitaan? Liettuan mukaan Kiina on torpannut maiden välisen kaupan

Perussuomalaisen Nuorison EU-poliittinen ohjelma julkaistu: “Jos EU-politiikka ei enää ole uudistettavissa, on Suomen erottava EU:sta”

Suomi hävisi taas EU:ssa – Tavio: “Keskusta petti metsänomistajat”

Kun EU kääntää selkänsä Balkanille, paikalle kiiruhtaa Kiina

Helsingin yliopisto irtisanoi yhteistyön Kiinan rahoittaman instituutin kanssa – Junnila: Asiantuntijat ovat jo pitkään kyseenalaistaneet instituutin toiminnan kommunistisen puolueen käsikassarana
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.