Kolmen EU-maan sisäministerit (Saksan Horst Seehofer, Itävallan Herbert Kickl ja Italian Matteo Salvini) tapasivat Innsbruckissa ennen kaikkien EU-sisäministerien tapaamista. Epävirallisten tapaamisten päätteeksi he kertoivat haluavansa vahvistaa EU:n ulkorajoja ja perustaa turvapaikanhakijoiden maihinnousukeskuksia mantereen ulkopuolelle. Sen sijaan kolmikko suhtautui eriävästi EU:n sisärajojen toiminnasta.

Sisäministeritrio sanoi olevansa sitoutunut laittoman maahanmuuton suitsemiseen ja EU:n ulkorajojen tiukempaan valvontaan.

– Meidän täytyy vaihtaa Euroopassa vaihdetta, Seehofer totesi.

EU:n sisärajoissa erimielisyyksiä

Saksa haluaisi palauttaa Italiassa rekisteröityneet turvapaikanhakijat Italiaan. Salvinin kanta on, että Italia ei vastaanota ainoatakaan palautettavaa henkilöä ennen kuin EU:n ulkorajat ovat tiivistyneet.

Itävalta on kertonut Saksalle, että Saksan sisärajojen sulkeminen merkitsisi dominoefektiä. Itävaltakin joutuisi sulkemaan sisärajansa.

Afrikasta ei välttämättä löydy vapaaehtoisia maita keskuksille

Seehoferin mielestä EU:lla on kosolti tehtävää ulkorajojen suhteen. Belgian sisäministeri Theo Francken on ehdottanut EU:n perustavan mantereen ulkopuolelle uusia käsittelykeskuksia. Sisäministerit haluavat keskuksia Pohjois-Afrikan rannikolle, jotta uhkarohkeilta venekuljetuksilta vältyttäisiin.

Se vaatii kuitenkin yhteistyöhaluisia valtioita Afrikan puolelta. Franckenin mielestä se ei ole mahdottomuus, sillä EU onnistui tekemään vastaavan sopimuksen Turkin kanssa. Franckenin mielestä keskuksissa ei tulisi kuitenkaan käsitellä turvapaikkahakemuksia, sillä se toimisi vetovoimatekijänä.

Luxemburgin sisäministeri Jean Asselborn kuitenkin vastusti Euroopan ulkopuolelle perustettavien keskusten perustamista. Hänen mielestään sivistyneiden ihmisten ei tulisi puhua maihinnousukeskuksista. Maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos ei usko Afrikasta löytyvän vapaaehtoisia maita keskusten perustamista varten.

Henri Alakylä