
Euroopan komissio esittää kahta erilaista taakanjakomallia turvapaikanhakijoiden jakamiseksi jäsenmaihin
Euroopan komissio kertoo suunnittelevansa ja perustavansa keskitetyn turvapaikkakeskuksen EU:n jäsenmaille. Keskusen hyväksymät turvapaikanhakijat siirrettäisiin jäsenmaiden hoidettavaksi.
Malli vaatisi toteutuessaan EU:n perussopimuksen päivittämistä. Itäiset jäsenmaat vastustanevat pakollisia kiintiöitä. Iso-Britannia jäisi todennäköisesti sopimuksen ulkopuolelle, sillä maalle on myönnetty erivapaudet sisä- ja oikeusasioissa.
Samalla jäsenmaiden tulisi evätä viime vuonna nähty vaellus Schengen-maasta toiseen. Laittomia ja perusteettomia rajanylityksiä tehtiin viime vuonna 1,8 miljoonaa kappaletta Schengen-maiden sisärajoilla. Pääosin nämä koostuivat Kreikasta alkaneen Balkanin reitin rajaylityksistä.
Komissiolla on myös hieman vesitetympi malli. Siinä toimittaisiin nykyisen Dublin-käytännön mukaan, mutta keskitetty turvapaikanhakuprosessi käynnistyisi, jos jokin jäsenmaa joutuu kohtaamaan suuren ja äkillisen määrän turvapaikkahakemuksia.
Komission esityksellä arvellaan olevan merkittävä vaikutus Ison-Britannian kansanäänestykseen maan EU-jäsenyyden jatkumisesta. Maassa järjestetään kansanäänestys asiasta kesäkuussa. Pelätään, että kesällä nähdään viime vuoden tapaan suuria ihmismääriä rantautumassa eteläisiin EU-maihin. Tämä voisi kasvattaa EU-eroa haluavien brittien määrää.
Komissiolla on kuitenkin kiire saada turvapaikkatilanteen nykyinen kaaos hallintaa. Komissio odottaa, että Schengen-maiden sisäisillä rajoilla saadaan rajatarkastukset poistettua viimeistään vuoden loppuun mennessä. Komission laskelman mukaan rajatarkastusten paluu maksaisi jäsenmaille 5-18 miljardia euroa vuosittain muun muassa tavarankuljetuksen takkuamisena ja turistiliikenteen vähentymisen vuoksi.
Perussuomalaiset on vastustanut pakkokiintiöitä voimakkaasti. Hallitusohjelmaan kirjattiin perussuomalaisten vaatimuksesta merkintä siitä, että Suomi osallistuu kansainväliseen taakanjakoon itse määrittelemänsä kiintiöpakolaisjärjestelyn kautta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Komission ehdotus ylimielinen – “EU:n pitäisi pikemminkin maksaa Suomelle turvapaikanhakijoista”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.