

LEHTIKUVA
Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen myöntää viimein: EU:n rokoteohjelmassa on tehty virheitä
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myöntää viimein, että koronarokotteen valmistus vie aluksi aikaa. Hän myöntää myös komission tehneensä virheen mahdollistaessaan rokoteviennin rajoitukset unionin ulkopuolelle. EU:n rokoteohjelman vaikeudet olivat syöstä unionin ilmiriitoihin.
EU:n toimintatapa vaikeuksissa on muiden syyttely. Ursula von der Leyen syytti muun muassa varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisia rokoteohjelman farssista. Osansa ovat saaneet myös rokotevalmistajat.
EU pyöritti ajatusta estää rokotteiden vienti unionin ulkopuolelle. Tätä liikettä kauhisteltiin niin Irlannissa kuin Isossa-Britanniassakin. Kiista oli vaarantaa jopa Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välisen pitkäperjantain rauhansopimuksen. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti rokotenationalismin hidastavan pandemian taltuttamista.
EU vihjasi epäilevänsä rokotevalmistajien salakuljettavan rokotteita pois unionista.
Kritiikkiä piiloon
Von der Leyen on aivan ymmärrettävästi pettynyt EU:n rokoteohjelman tahmaiseen alkuun. Komissio halusi kuitenkin itse olla rokoteohjelman ruorissa.
Mahtipontiset puheet koko maailman rokottamisesta osoittautuivat varsin nopeasti poliittisten irtopisteiden keräilyksi. Rokoteohjelmasta piti tulla eurooppalainen menestystarina. Komissio itse melko varmasti kaavaili tehtäväkseen kunnian pokkaamisen.
Von der Leyen kipittikin piiloon hiljaisuuteen vastatuulen iskiessä, Politico kirjoittaa. Saksan entisellä puolustusministeri von der Leyenillä ei ole johtajakokemusta. Sen puute saattaa selittää sen, ettei hän osannut kantaa virheistään vastuuta.
Komissio Saksan hallinnon satelliitti
Komission puheenjohtajan radiohiljaisuus ei koske saksalaismediaa. Hänen pitäisi toimia 27 jäsenmaan toimitusjohtajana. Olisi perin omituista, jos suuryrityksen toimitusjohtaja keskustelisi esimerkiksi vain yrityksen markkinaosaston kanssa.
Saksan kanssa tehtyä viestintää lukuunottamatta von der Leyenin viestintä on jopa ala-arvoista.
Politico kirjoittaa Euroopan komission päämajan olevan Saksan hallinnon satelliitti. Saksa ei kaihda käyttää tätä kätevää valtaansa koko unionin taluttamiseen.
Saksalle on esimerkiksi melko yhdentekevää, mitä Venäjällä tapahtuu. Kuka salamurhataan, kuka myrkytetään – Saksa ei taivu Nord Stream 2 -kaasuputken rakennuksesta, vaikka esimerkiksi Euroopan parlamentti näin ei-sitovasti vaatiikin.
Saksan painostuksesta EU kiirehti solmimaan Kiinan kanssa investointisopimuksen, vaikka Kiinan ihmisoikeuksien taso on vähintäänkin kyseenalaisella tasolla. Yhtä lailla Hongkongin demokratian murskaaminen rautasaappaan alle ei huoleta Saksaa.
Korupuheilla ei näitä mahtimaita saada lopettamaan ihmisoikeuksien polkemista.
Muut EU:n jäsenmaat saavat pörhistellä rintojaan ja kehua olevansa kaikissa tärkeissä ja päättävissä pöydissä – kunhan kanta on sama kuin Saksalla. Ranska saa äänensä satunnaisesti kuuluviin.
Asiantuntijoilla ei niin väliä
Politico kirjoittaa von der Leyenin avustajakaartin tärkeimmän ominaisuuden olevan lojaalius häntä ja EU:ta kohtaan. Asiantuntemuus on toissijaista.
Nopeampien rokotesopimusten sijaan EU kitsasteli ja lähetti vielä kaupankäynnin neuvottelijan riitelemään valmistajien kanssa pilkkujen sijainneista pykäläviidakossa. Sopimusneuvottelut venyivät tämän vuoksi kuukausilla ja ensimmäiset rokotteet menivätkin ketterille ja maksuvalmiille maille.
Politico kirjoittaa: “Jos koskaan niin nyt EU:n olisi pitänyt olla valmis heittämään rahaa vaikka ikkunasta ulos. Miljoonat ihmishenget olivat kirjaimellisesti liipaisimella.”
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n rokotefarssi horjuuttaa unionia – “Brexitissä britit tekivät kaiken oikein”

Elomaa: Hallitus on vain odotellut passiivisesti rokotteiden saapumista eikä yrittänyt toimia asian eteen tilanteen edellyttämällä aktiivisuudella

Rantanen ihmeissään THL:n suosituksesta koronarokotevälin pidentämiseksi: ”Ylittää valmistajan ohjeet kaksinkertaisesti”

Bloomberg: EU myöntämässä Trumpilla olleen syyt irtautua Maailman kauppajärjestö WTO:sta Kiinan protektionismin vuoksi

Jo kuusi EU-maata hankkimassa rokotteita komission rokoteohjelman ulkopuolelta – Rantanen: Olisiko Suomenkin pitänyt lähteä mukaan?

Slovakian liberaalille presidentille täysi nöyryytys rokotefarssista – maa ajautumassa hallituskriisiin

Suomalaisrokotteiden kehittäminen etenee hitaasti – Koponen: “Kuka muu meitä auttaa, jos emme me itse?”

Komission puheenjohtaja von der Leyen saa pyyhkeitä omiltaan: Liian vihreä ohjelma ja huomiohakuisia otsikoita
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.