

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Vahvelainen: EU:n valvottava rajojaan paremmin – ”Emme voi päästää Eurooppaan ihmisiä, joista emme tiedä mitään”
Suomen lainsäädännöstä on tullut alisteista EU-lainsäädännölle ja suurin osa Suomen asioista päätetään jo Brysselissä. Vantaan kaupunginvaltuutettu, eurovaaliehdokas Tanja Isa Vahvelainen haluaa pitää kiinni Suomen itsemääräämisoikeudesta ja pysäyttää unionin liittovaltiokehityksen.
Tällä hetkellä Euroopan unionilla on toimivalta päättää muun muassa siitä, kuka Suomeen pääsee ja millä ehdoilla täällä ollaan. EU määrää, miten rajojamme valvotaan ja päättää perheenyhdistämiskäytännöistä.
Vantaalaisen eurovaaliehdokkaan Tanja Isa Vahvelaisen mielestä Suomen tulisi itse saada päättää näistä asioista.
– EU ei voi määrätä siitä, keitä Suomen pitää ottaa ja millä edellytyksillä annamme heidän tänne jäädä. Suomen pitää itse saada valvoa omia rajojaan. Nyt meillä ei ole sananvaltaa näihin asioihin, Vahvelainen toteaa.
EU:n rajapolitiikka ei toimi
Nyt povataan kuivuuden lisääntymistä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, mikä saattaa laukaista lisää vuoden 2015 kaltaisia maahanmuuttokriisejä.
Vahvelainen ei haluaisi yhtään enempää kasvattaa kehitysapumäärärahoja, joita Suomikin jo maksaa melkoisesti. Kehitysapurahojen käyttöä pitäisi valvoa tarkemmin, jotta niistä todella olisi hyötyä kehitysmaiden kansalaisille eikä ihmisillä olisi niin suurta tarvetta lähteä kotimaistaan.
– EU:n tulee valvoa tiukemmin, keitä unionin alueelle pääsee ja valvoa omia rajojaan paremmin. Emme voi päästää Eurooppaan ihmisiä, joista emme tiedä mitään. Schengen-sopimusta on noudatettava. Nyt rajapolitiikka ei EU:ssa toimi, ja siksi monet EU-maat ovat joutuneet itse sulkemaan aidoilla omia rajojaan, Vahvelainen sanoo.
– Hädänalaisia ihmisiä pitää toki voida auttaa, mutta niin ei voi jatkua, että Suomeen voi kaikessa rauhassa kuka tahansa kävellä. Ennemmin Suomen pitää vaikka itse hakea pois avuntarvitsijoita kuin ottaa vastaan ihmisiä, joiden taustoista tai motiiveista ei ole tietoa.
Suomen asiat päätetään jo EU:ssa
Euroopan unionin liittovaltiokehitys torjutaan tekemällä yhteistyötä sellaisten kansallismielisten maiden ja ryhmien kanssa, joille oman itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden säilyttäminen on tärkeää.
Suurin osa Suomen asioista päätetään jo EU:ssa, ja tämä suunta pitäisi saada muuttumaan.
– Näen eduskunnan aika turhana elimenä, jos emme kykene EU:ssa pitämään Suomen puolia. Enää Suomi päättää itse lähinnä koulutukseen liittyvistä asioista, miltei kaikki muu tulee jo EU:sta. Monet äänestäjät kokevat EU:n kovin kaukaisena asiana, eivätkä ymmärrä, kuinka paljon sieltä käsin vaikutetaan arkiseen elämäämme liittyviin asioihin, Vahvelainen kertoo.
Ilmastopolitiikkaan järkeä ja realismia
Ilmastopolitiikkaan Vahvelainen perää lisää realismia. Järkeä ilmastopolitiikkaan pitäisi ajaa myös EU:n tasolla. Suomi on tehnyt ilmastotalkoissa jo enemmän kuin oman osuutensa.
Suomi on jo nyt esimerkkimaa, ja meidän on jatkettava samaa rataa. Emme kuitenkaan voi toimia siten, että tuotanto siirtyy muihin maihin ja Suomen omavaraisuus vaarantuu.
– Jos tuotanto täällä ajetaan alas, se siirtyy enemmän saastuttaviin maihin, ja onko järkeä sitten tuoda ne taas tänne kivihiiltä käyttävillä laivoilla? Meitä ei pidä myöskään pakottaa luopumaan polttomoottoriautoista. Kehitys etenee, mutta pakolla ja kuluttajille liian kalliilla ei hyvää saada aikaiseksi.
– Ilmastotalkoissa pitää oikeasti huomioida Suomen osuus. Vihreillä on asia vähän karannut käsistä, kun kuvitellaan, että Suomi yksin on vastuussa koko maailman ja Euroopan saastumisesta, Vahvelainen sanoo.
Äänestämättä jättäminen ei ole protesti
Kun Suomen lainsäädäntö on jo Euroopan unionille alisteista, Vahvelainen toivoo myös äänestäjien ymmärtävän, kuinka tärkeää on äänestää eurovaaleissa Suomen etuja ajavia edustajia europarlamenttiin.
Äänestämättä jättäminen ei ole protesti, vaan se on vallan antamista niille, jotka eivät ajattele suomalaisten etua.
– Ymmärrän hyvin, että kansalaisia painaa jo vaaliväsymys, kahdet vaalit ovat lähekkäin ja EU tuntuu monen mielestä kaukaiselta. Nyt on kuitenkin kysymys siitä, jääkö meille yhtään päätösvaltaa omiin asioihimme vai päätetäänkö niistä vastaisuudessa jossain aivan muualla, Vahvelainen painottaa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- liittovaltiokehitys Tanja Vahvelainen Lähi-itä Rajavalvonta Afrikka Itsemääräämisoikeus ilmastopolitiikka perussuomalaiset Eurovaalit kehitysapu EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurovaaliehdokas Huhtasaari: EU ei palvele jäsenvaltioitaan, vaan jäsenvaltiot palvelevat paisunutta hallintoa – ”On aika kaataa rahanvaihtajien pöytä”

Eurovaaliehdokas Raatikainen: Hallitsematon maahanmuutto pysäytettävä tai terrori-iskujen määrä kasvaa entisestään

Eurovaaliehdokas Partanen: EU:lle ei saa antaa verotusoikeutta

Eurovaaliehdokas Hakkarainen: Ilmastonmuutos on tekosyy kerätä rahat pois kansalta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää