Ruotsin viimeisin ampumisten uhri löytyi perjantaina aamulla Kalmarista. Häntä oli ammuttu päähän. Ihmisiä kuolee Ruotsissa luoteihin taas ennätystahtia. Tämäkin saattaa olla vasta esimakua tulevasta.

Ruotsissa ammuttiin tammikuussa hengiltä 7 ihmistä. Surmista kaksi tehtiin Malmössä. Ketään ei ole pidätetty rikoksista epäiltynä. Poliisin mukaan ampumiset liittyvät todennäköisimmin rikollisjengien keskinäisiin välienselvittelyihin.

Malmössä ampumiset olivat jo vähenemään päin, mutta tammikuun perusteella nyt ollaan taas pahimpien vuosien vauhdissa. Poliisi on arvioissaan varovainen mutta kokemusasiantuntija puhuu mutkat suoriksi:

– Niin kauan kuin kaupungissa on syrjäytyneitä ja huumekauppa jatkuu, myös ampumiset jatkuvat. Kyse on vallasta ja nyt näyttää vahvasti siltä, että ammuskelu varmasti lisääntyy, arvelee ex-rikollinen Maher Turkie.

”Tämä on vasta esimakua tulevasta”

Turkie pyöri järjestäytyneen rikollisuuden genressä pienen ikänsä ja tuomittiin vankilaan huumerikoksista. Tänään hän työskentelee No2crimes-järjestössä ja auttaa muita kaltaisiaan pois rikollispiireistä. Turkien mukaan lapsilta ja nuorilta puuttuu oikea aikuisen malli ja siksi he ovat helppoja saaliita rikollisjengien rekrytoijille.

– Nuoret haluavat näkyä ja tulla kuulluksi. Jengiin rekrytoitu lapsi ei tajua tekonsa seurauksia, hän haluaa vain nopeaa rahaa. Meidän pitää pystyä näyttämään, että elämässä on muitakin mahdollisuuksia.

– Rikolliset ovat tänään lasten esikuvia ja se mitä nyt tapahtuu, on vasta esimakua tulevasta.

SUOMEN UUTISET