Viime vuonna Ruotsissa surmattiin 47 ihmistä 366 eri ammuskelussa. Surmista puolet tapahtui Tukholmassa. Tänä vuonna mennään valitettavasti noidenkin lukujen ylitse. Balkanin sodista peräisin olevat aseet alkavat olla vähissä pimeillä markkinoilla ja nyt turvaudutaankin yhä useammin luotiaseiksi sorvattuihin startti- ja kaasupistooleihin.

Vuonna 2020 poliisi sai haltuunsa Tukholman alueella poliisin oman raportin mukaan 269 tuliasetta. Joka viides ase oli ollut mukana ammuskeluissa ja osa näistä oli murha-aseita.

– Arviomme mukaan Tukholman rikollisissa piireissä liikkuu kaikkiaan noin 1 300 tuliasetta. Tämä ei sinänsä ole kovin yllättävää, koska ammuskeluita tapahtuu paljon ja näin ollen aseita on oltava runsaasti saatavilla, toteaa analyytikko Joakim Sturup Tukholman poliisista.

Kertakäyttöaseet todellinen ongelma

– Noin 40 prosenttia aseista on peräisin entisiltä konfliktialueilta kuten entisestä Jugoslaviasta, Venäjältä ja Kiinasta. Runsas kolmannes aseista on konvertoituja startti- ja kaasupistooleita, jotka on nekin tuotu tänne enimmäkseen muualta. 15–20 prosenttia aseista on alun perin hankittu laillisilta markkinoilta.

Tutkija Sturupin mukaan rakenneltaviksi soveltuvien aseiden ostaminen on helppoa, samoin niiden kuljettaminen rajojen ylitse. Aseiden saatavuuden rajoittaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Konvertoitujen aseiden käytettävyyttä tosin rajoittaa se, että niillä yleensä pystyy ampumaan vain muutaman laukauksen.

– Kyse on lähinnä muissa EU-maissa myynnissä olevien aseaihioiden määrän vähentämisestä. Ne tulevat maahan sekä postin mukana että rekkojen kyydissä ja tässä tullilla on tärkeä tehtävänsä. Sen lisäksi meidän täytyy ponnistella tarmokkaasti niitä tahoja vastaan, jotka konvertoivat aseita Ruotsissa.

SUOMEN UUTISET