SAK kertoo nettisivuillaan, että ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä ja työperusteistä ihmiskauppaa on Suomessa kasvavassa määrin erityisesti palvelu- ja rakennusalalla, mutta myös kuljetus- ja maatalousalalla sekä telakkateollisuudessa.

SAK kertoo vaativansa ”ripeitä muutoksia viranomaiskäytäntöihin ja lainsäädäntöön, jotta ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön voidaan puuttua ja torjua sitä tehokkaasti”.

– SAK kyllä kiinnittää huomiota ulkomaiseen halpatyövoimaan liittyviin väärinkäytöksiin, mutta kokonaisuuden hahmotus on pahasti hakusessa ja lääkkeet väärät, sanoo perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.

Luulisi suhtautuvan halpatyövoimaan happamasti

Grönroos kirjoittaa Facebookissa työehtojen noudattamisen ulkomaisen halpatyövoiman osalta olevan karmealla tolalla.

– Ja vaikka ehtoja noudatettaisiin, niin ammattiyhdistysliikkeen luulisi suhtautuvan ulkomaiseen halpatyövoimaan yleisesti happamasti, sillä mitä enemmän ulkomaista työvoimaa tarjolla, niin sitä heikompi neuvotteluasema duunareilla on.

– SAK ei kuitenkaan ole suomalaisen duunarin puolella vaan pyrkii idealistisesti edustamaan koko maailmaa, Grönroos toteaa.

Perussuomalaisia puolustamaan duunareita

Työehtojen noudattamattomuuteen SAK taas esittää lääkkeeksi lähinnä toimia, kuten mahdollisuuden joustavaan työnantajan ja alan vaihtoon, jotka lisäävät halpatyövoiman määrää entisestään, kun tietyt alat voisivat toimia porttina laajemmin työmarkkinoille.

– Ammattiyhdistyksiin tulisi saada lisää perussuomalaisia ja niiden pitäisi palata juurilleen puolustamaan suomalaista duunaria tai koko liike menettää merkityksensä, Grönroos painottaa.

SUOMEN UUTISET