Euroopan parlamentissa eri poliittisten parlamenttiryhmien ja Firearms Unitedin organisoimassa keskustelussa käytiin eilen kiivas keskustelu komission esityksestä uudeksi asedirektiiviksi. Vieraaksi kutsuttu komission edustaja Alain Alexis kangerteli vastauksissaan monisatapäisen aseharrastajien edessä siinä määrin, että täysi sali täyttyi useampaan otteeseen huokauksista ja naurusta.

Puhetta johtanut perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho varoitti komissiota tekemästä lainsäädäntöä ainoastaan tekemisen vuoksi ja peräänkuulutti, että aselainsäädännön tulisi perustua tutkimukseen ja tosiasioihin, ei pelkoon:

– On erittäin valitettavaa, että komissio hyödyntää varsin kyynisesti terrori-iskujen luomaa paniikkia omien ideologisten projektiensa ajamiseen.

Komission ehdotusta mahdotonta hyväksyä

Komission direktiiviehdotus on herättänyt kiivasta vastustusta monissa jäsenmaissa, koska se rajoittaa kovalla kädellä urheiluampujien ja asekeräilijöiden harrastusmahdollisuuksia. Suomessa direktiivin pelätään nakertavan myös maanpuolustusta, mikäli reserviläisten harjoittelua rampautetaan raskaalla sääntelyllä.

Halla-aho painotti, että nykyisessä lainsäädännössä on toki parantamisen varaa ja että esimerkiksi keräilyaseiden deaktivointisäädöksiä olisi syytä yhtenäistää, mutta komission ehdotus on nykymuodossaan mahdoton hyväksyä.

– Mikäli komissio olisi antanut järkevän esityksen, joka olisi kunnioittanut hyvän lainsäädännön periaatteita ja joka olisi perustunut todelliseen tutkimustietoon ja vaikutusarviointeihin, niin lainsäädäntö olisi jo valmis.

SUOMEN UUTISET