EU:n komission kaavailemat ampuma-asedirektiivin kiristykset ovat vahvassa vastatuulessa. Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan europarlamentin asiaa käsitellyt LIBE-valiokunta antoi tyrmäyksen komission ja neuvoston kaavailemille kiristyksille. 

Perussuomalaiset ovat katsoneet ampuma-asedirektiivin uhkaavan Suomen maanpuolustuskykyä. Direktiivi olisi alkuperäisessä muodossaan käytännössä lopettanut reserviläisten ampumaharjoitusmahdollisuudet sekä asekeräilyn. Puolustusministeri Jussi Niinistö on aiemmin todennut, etteivät kansallisen puolustuksen järjestelyt eivät kuulu Euroopan komissiolle.

Direktiiviesitys sai Halla-ahon mukaan parlamentissa alusta alkaen kriittisemmän vastaanoton kuin komissio olisi toivonut. Komissio oli esittänyt kiellettäväksi tai voimakkaasti rajoitettavaksi asetyyppejä, joita käytetään yleisesti urheiluammunnassa, mutta joiden rooli rikollisuudessa tai terroriteoissa on mitätön.

Komission ampuma-asedirektiiviesitystä on käsitelty talven ja kevään aikana, Halla-ahon mukaan ”melko kiivaassa hengessä”. Asia nytkähti eteenpäin 9.5, europarlamentaarikko kuvasi äänestystuloksia seuraavasti:

– Nyt on pakko tiedottaa lyhyesti, koska tämä on niitä harvoja hetkiä, kun politiikassa on mukavaa. Kansalaisvapauksien valiokunta LIBE äänesti juuri komission ampuma-asedirektiiviä koskevasta lausunnostaan. Komissio ja vasemmisto ottivat pataan niin että pölähti.

– Lyhyenä yhteenvetona sanottakoon, että valiokunnan äänestys meni ällistyttävän hyvin. Saimme läpi kaikki keskeiset tavoitteemme, joskin monet äänestyksistä olivat hyvin tiukkoja, Halla-aho kirjoittaa.

Hän kuvaa yksityiskohtaisessa blogikirjoituksessaan, miten valiokunta äänesti nurin seuraavat asiakohdat:

a) puoliautomaattisten kiväärien (esitetyt kategoriat A6 ja A7) kielto.
b) lupien määräaikaisuudet.
c) pakolliset lääkärintarkastukset.
d) suurikapasiteettisten lippaiden rajoitukset.
e) aseiden etämyynnin täyskielto.
f) rajoitukset ampumatarvikkeiden ja lippaiden etäkauppaan.
e) sarjatuliaseiden täyskielto.

Direktiivin käsittely jatkuu sisämarkkinoista vastaavassa IMCO-valiokunnassa. Halla-ahon mukaan on vaikea kuvitella, että tilanne olisi sielläkään toinen.

– LIBEn antama tyrmäys toivon mukaan myös lähettää komissiolle ja neuvostolle kirkkaan viestin siitä, että esityksen pahimmat hulluudet eivät mene parlamentista läpi ja että ne kannattaisi sovinnolla unohtaa. Samppanjapulloja ei ehkä pidä vielä avata, mutta tällä hetkellä näyttää tämän asian suhteen aika hyvältä.

SUOMEN UUTISET