

KUVAKAAPPAUS/ILTALEHTI
Halla-aho: ”Päättäjien pitää pystyä tukkimaan täysin turhia mustia aukkoja taloudessa, joista maahanmuutto on se ilmeisin”
Alma Median puheenjohtajatentissä puoluejohtajilta kysyttiin näkemyksiä tulevan vaalikauden taloustilanteesta sekä siitä, miten valtion menoja rahoitetaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei jatkossa halua tyytyä pelkkään työllisyysasteen tarkasteluun. – Työn tuottavuuden kasvuun ja julkisten menojen priorisointiin on kiinnitettävä huomiota, Halla-aho sanoi.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteeltä tivattiin puheenjohtajatentissä, mikä on demareiden vaaliohjelman todellinen hinta.
Äskettäin Rinne paljasti, ettei itsekään tiedä lopullista hintalappua, mutta että vaalilupaukset maksaisivat ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.
Rinne ja Andersson kiristämässä verotusta
Rinne vastasi kertomalla ”miljardien menolisäyksistä”, joihin hän keräisi rahat kiristämällä verotusta. Demareiden kielellä tämä tarkoittaa ”veropohjan laajentamista”. Lisäksi Rinne puhui tulevaisuuden investoinneista, joiden turvin vaaliohjelma rahoitettaisiin.
Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi haluavansa veronkiristyksiä, joiden ansiosta uusia työpaikkoja syntyisi ”luultavasti paljon”,
Työllisyysaste ei kerro työllisyyden luonteesta
Edellinen hallitus on onnistunut nostamaan työllisyysasteen 72 prosenttiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti, että työllisyysaste ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteinen mittari.
– Työllisyysaste Suomessa nousee myös sen vuoksi, että työllisiä poistuu väestön ikääntymisen vuoksi. Ongelma on myös se, että työllisyysaste ei ollenkaan kerro, millaisesta työllisyydestä kyse.
– Jos ihminen tekee pari tuntia viikossa töitä, hän on kyllä työllinen, mutta hän ei pysty elättämään itseään palkallaan. Niinpä juurikin työn tuottavuuden kasvuun ja tukiriippuvuuteen on kiinnitettävä huomiota, Halla-aho sanoi.
PS kohdistaisi leikkaukset toissijaisiin kohteisiin
Valtiovarainministeriö esitti helmikuussa, että ensi vaalikaudelle pitäisi tehdä ainakin kahden miljardin euron sopeutukset. Halla-aho myönsi, että varmasti edessä on vaikeat ajat.
– Kasvu on hyytymässä viennistä. Suomi on viennistä elävänä taloutena riippuvainen kansainvälisistä suhdanteista. Me (perussuomalaiset) korostamme julkisten menojen priorisointia. Siihen muilla puolueilla ei näytä olevan haluja. Julkinen valta omilla valinnoillaan osoittaa, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää.
Halla-aho korosti perussuomalaisten linjaa, jonka mukaan mahdollisia leikkauksia ei pidä tehdä juustohöylällä, vaan yhteiskunnan tehtävät tulee panna tärkeysjärjestykseen ja leikkaukset kohdistaa toissijaisiin menokohteisiin.
Palkalla pitää voida tulla toimeen
Kokoomuspomo Petteri Orpon mielestä siinä tapauksessa, jos työllisyyskehitys ei jatku, kahden vuoden päästä on pakko katsoa, mistä sopeutetaan. Orpo tosin ei halunnut suoraan mainita mitään leikkauskohdetta, vaan hän luottaa siihen, että talouskasvun turvin leikkauksia ei tarvitse miettiä.
Halla-aho sanoi, että julkista taloutta pitäisi sopeuttaa rakenteellisesti vapauttamalla ihmisiä tukiriippuvuudesta ja tekemällä ratkaisuja, jotka edistävät tuottavan työn syntymistä sekä sitä, että on aina kannattavaa kannattavaa ottaa työtä vastaan.
– Se on kannattavaa vain silloin, kun työstä saa sellaisen palkan, jolla tulee toimeen. Päättäjien pitää myös pystyä tukkimaan täysin turhia mustia aukkoja taloudessa, joista maahanmuutto on se ilmeisin. Siihen voidaan vaikuttaa vain nykyistä huomattavasti tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla, Halla-aho painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Alma Media vaalitentti palkka Julkinen talous Petteri Orpo Antti Rinne leikkaukset Li Andersson vientiteollisuus Vasemmistoliitto perussuomalaiset SDP Jussi Halla-aho työllisyys Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: ”Olisi harhainen ajatus, että lähiöissä syrjäytyvät maahanmuuttajat olisivat vetotekijä, jolla houkutellaan osaajia Suomeen”

PS: Työtulo- ja eläkeverotusta kevennettävä – työnteon tulee olla taloudellisesti kannattavampaa kuin sosiaalietuuksien varassa eläminen

Ministeri Mykkänen iloitsee ulkomaalaisen työvoiman helpommasta saatavuudesta – perussuomalaisten Tavio ihmettelee intoa: Suomessa on yli puoli miljoonaa työtöntä

Immonen ja Puisto: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus tyhjän päällä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.