Alma Median puheenjohtajatentissä vasemmiston Li Andersson haastoi perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa ja väitti, että kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden säilöönottojärjestelmä olisi kustannustehoton.

Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten keskeisenä teemana maahanmuuttopolitiikan osalta on se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt otetaan säilöön suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Alma Median puheenjohtajatentissä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson haastoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa ja väitti, että säilöönottojärjestelmä olisi kustannustehoton.

– Poliisi on myös kritisoinut suunnitelmaa siksi, että silloin sullotaan yhteen epävarmassa asemassa olevia ihmisiä. Säilöönotossa on kyse myös vapaudenriistosta, Andersson perusteli.

Turun terroristia ei oltu sullottu

Halla-aho huomautti Anderssonille vastauksessaan, että henkilön radikalisoituminen ei edellytä sitä, että hänet on ensin otettu säilöön.

– Turun terroristia ei kielteisen päätöksen jälkeen oltu sullottu mihinkään radikalisoitumaan, mutta hän oli silti radikalisoitunut. Se, että ei oteta kielteisen päätöksen saaneita talteen, ei todellakaan ratkaise ongelmaa.

– Keskeinen syy siihen, että ihmiset tulevat tänne ja kävelevät koko Euroopan läpi päästäkseen jättämään turvapaikkahakemuksen Suomeen on tieto siitä, että olipa päätös sitten myönteinen tai kielteinen, he tosiasiassa saavat jäädä tänne. Tämä tietysti tekee koko turvapaikkamenettelystä ja oleskelulupajärjestelmästä naurettavan, jos tänne saa käytännössä jäädä samoilla eduilla riippumatta siitä, mikä se päätös on, Halla-aho sanoi.

Anderssonilla väärä käsitys palautuksista

Anderssonin mukaan Suomi palauttaa kielteisen päätöksen saaneita koko ajan. Tosiasiassa vain joitakin yksittäisiä palautuksia on onnistuttu tekemään.

Keskeinen ongelma on edelleen se, että kun Suomen ja kolmannen maan välillä ei ole palautussopimusta, ei palauttaminen onnistu. Esimerkiksi Suomen ja Irakin välillä ei ole palautussopimusta, mikä tarkoittaa sitä, että Irak ei ota vastaan pakkopalautettavia kansalaisiaan.

Enemmistö perussuomalaisten linjalla

Halla-ahon ja Anderssonin väittelyyn oli varattu aikaa vain kaksi minuuttia, joten Halla-ahon ei annettu kertoa Anderssonille sitä, että enemmistö suomalaisista on perussuomalaisten linjalla.

Kyselytutkimuksen mukaan liki 60 prosenttia suomalaisista haluaisi käännytyspäätöksen saaneet säilöön odottamaan palautusta kotimaahansa tai lähtömaahan.

SUOMEN UUTISET