Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueen tuumaustunnilla, että perussuomalaisten kannatusnousu aiheuttaa paniikkia. Halla-aho nosti esille myös kansanedustajien Ano Turtiaisen ja Juha Mäenpään tapaukset.

Jussi Halla-aho totesi aluksi, että perussuomalaiset ovat ennennäkemättömän hyökkäyksen kohteena niin muiden puolueiden kuin median ja muidenkin tahojen suunnalta.

– Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin, joka on myös toiminut Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsenenä ja jolla näin ollen voi olla hiukan meille vieraita käsityksiä sananvapaudesta ja muista ihmisoikeuksista, teki tutkintapyynnön perussuomalaisten kansanedustajasta Juha Mäenpäästä, koska hän oli käyttänyt epäkorrekteja ilmaisuja eduskunnan täysistunnossa. Valtakunnansyyttäjä päätti lähteä ajamaan asiaa ja pyytää eduskunnalta lupaa syytteen nostamiseen.

Poliittista keskustelua käytävä eduskunnassa

Halla-aho sanoo, etteivät perussuomalaiset halua toimia asiassa makutuomareina.

– Äänestäjät päättävät seuraavissa vaaleissa, mitä mieltä he ovat Mäenpään ilmaisutavoista. Sen sijaan me pidämme hyvin tarkkaan kiinni siitä, että poliittista keskustelua käydään eduskunnassa eikä lakituvassa. Myös perustuslain kirjoittajilla on ollut sama ajatus, ja siksi perustuslaissa on säädetty, että kansanedustajaa ei voi asettaa syytteeseen siitä, mitä hän on eduskuntatyössä sanonut, ellei 5/6 eduskunnasta anna siihen lupaa.

– Yhtäkään vastaavaa syytettä ei itsenäisen Suomen historian aikana ole onnistuttu nostamaan. Ei nosteta nytkään, koska perussuomalaiset tarvittaessa yksin puolustavat sananvapautta ja demokratiaa. Toivon ja uskon, että meidän ei tarvitse tehdä sitä yksin, Halla-aho toteaa.

Kansanedustajan immuniteettia ei pidä murtaa

Halla-aho muistuttaa, että niin sanotuista kiihottamisrikoksista ei yleensä anneta vapauttavia päätöksiä.

– Kyseessä on tuomioautomaatti ja siitä on tulossa myös syyteautomaatti. Eduskunnan tehtävä ei ole ottaa kantaa syytteen meriitteihin vaan siihen, murretaanko kansanedustajan immuniteetti, joka perustuslaissa on säädetty hyvin vahvaksi. Nähdäkseni jo se itsessään heijastaa perustuslain henkeä, eli immuniteettia ei pidä lähteä murtamaan heikoin perustein.

– Pelkään sitä, millaisen matolaatikon eduskunta avaisi, jos se tällaisessa tapauksessa lähtisi tekemään Suomen historiassa täysin ainutlaatuista tekoa, eli murtamaan kansanedustajan syytesuojaa. Sen jälkeen näin tapahtuisi joka vaalikausi ja kynnys rikosilmoitusten tekemiseen laskisi kaiken aikaa, Halla-aho sanoo.

Poliisilla olisi oikeitakin töitä

Halla-aho nosti esille myös perussuomalaisten kansanedustajan Ano Turtiaisen tapauksen.

– Turtiainen sanoi Twitterissä rumasti vihapuheen vastaisessa taistelussa kunnostautuneelle ylikomisario Jari Taposelle. Turtiainen kutsui Taposta ”munattomaksi nillittäjäksi”, ja Taponen teki Turtiaisesta rikosilmoituksen. No, eihän tämä ole asiallinen ilmaisu, mutta kukapa meistä ei olisi kohdannut elämässään pahempaakin. Esimerkiksi kunnon ihmisten nimittely rasisteiksi, fasisteiksi ja natseiksi on mielestäni kertaluokkaa pahempaa solvaamista. ”Munaton nillittäjä” tarkoittaa kai suunnilleen samaa kuin herkkähipiäinen turhasta valittaja. Jos joku tekee tällaisesta rikosilmoituksen, eikö hän tavallaan todista pointin oikeaksi?

– Suomessa ei ole liikaa poliiseja. Taannoisen uutisen mukaan poliisin pöydällä on perkaamatta useita tuhansia vihjeitä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ehdotamme, että ylikomisario Taponen kokoaa itsensä, vetää rikosilmoituksensa pois ja käy käsiksi niihin tehtäviin, joilla oikeasti on suomalaisten kannalta merkitystä, Halla-aho kehottaa.

SUOMEN UUTISET