Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Ylen vaalitentissä, että keskeinen syy hallitusyhteistyön katkeamiseen kesällä 2017 oli se, että perussuomalaiset ainoastaan vaativat perussuomalaisille tärkeiden hallitusohjelman kirjausten toteuttamista. Seuraukset ovat kaikkien tiedossa.

Perussuomalaisten kannatus on nyt tuoreen gallupin mukaan 13,3 prosenttia. Puheenjohtaja Jussi Halla-aholta kysyttiin Ylen vaalitentissä torstai-iltana näkemystä siihen, millaisen vaalituloksen Halla-aho katsoisi vaalivoitoksi eduskuntavaaleissa.

Vaalitulosta kohtuutonta verrata edelliseen

Halla-aho totesi aluksi, että on ylipäätään hankalaa sanoa, mihin perussuomalaisten seuraavien eduskuntavaalien tulosta pitäisi verrata. Eduskuntaryhmästä tapahtuneen loikkauksen jälkeen perussuomalaisten ryhmässä on nyt 17 kansanedustajaa.

– Kun ottaa huomioon, mitä puolueessa on tapahtunut viimeisten parin vuoden aikana niin olisi kohtuutonta verrata yksi yhteen tämän vuoden vaalitulosta vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokseen.

– Olen asettanut itselleni minimitavoitteeksi sen, että kannatuksen pitää kasvaa siitä, mikä kannatus oli sillä hetkellä kun minusta tuli puheenjohtaja. Myös kansanedustajien määrän pitää kasvaa siitä, mikä se on tällä hetkellä. Toki puolueena tavoitteemme on vielä korkeammalla, Halla-aho sanoi.

Omalle linjalle haetaan vahvaa mandaattia

Halla-aholta kysyttiin, mitä on tehtävissä sille, että suurten puolueiden puheenjohtajat ovat usein todenneet, että perussuomalaisten arvopohja poikkeaa liikaa niiden arvoista.

Halla-aho vastasi, että jo viimeiset puolitoista vuotta on pyöritetty samaa levyä siitä, kuinka perussuomalaisten kanssa ei muka haluta tehdä yhteistyötä.

– Olemme valmiita tekemään kompromisseja. Ymmärrämme, että koalitiohallituksessa pitää olla siihen valmis. Mutta toki meillä on oma ohjelma ja oma linjamme, jolla menemme vaaleihin. Pyrimme saamaan niille niin vahvan mandaatin kuin mahdollista. Sillä tavalla muutkin puolueet toimivat.

Annettiin väärissä asioissa periksi

Halla-aho sanoi, ettei hän usko, etteivätkö perussuomalaisten äänestäjät olisi hyväksyneet jo vuonna 2017 kompromissien välttämättömyyttä hallitustyöskentelyssä.

– Niihin tapahtumiin johti pikemminkin kokemus siitä, että annettiin vääristä asioista liian helposti periksi. En siis ottaisi muiden puolueiden vakuutteluja kovin vakavasti. Uskon, että ne ovat enemmänkin vaalipuhetta, joka on suunnattu kahden vaiheilla oleville äänestäjille, jotka harkitsevat perussuomalaisten äänestämistä.

Hallituksen virheitä sälytetään perussuomalaisille

Perussuomalaiset oli hallituksessa kahden vuoden ajan. Halla-aholta kysyttiin, onko myös osin perussuomalaisten ansiota, että hallitus onnistui ylittämään työllisyystavoitteensa.

– Sinänsä mielenkiintoista on, että perussuomalaisten aiemmat virheet mielellään sälytetään nykyisten perussuomalaisten syyksi, mutta ansiot sitten annetaan nykyisille sinisille.

– Eduskuntaryhmissä ei yleensä vallitse anarkia tai omantunnonvapaus muuten kuin joissain harvoissa niin sanotuissa omantunnon kysymyksissä. Oleellista on se, mikä on puolueen johdon ja eduskuntaryhmän linja, koska sitä linjaa kaikki eduskuntaryhmät sitten noudattavat.

Puolue vaati tärkeiden linjausten toteuttamista

Halla-aho totesi, ettei hallitus ole varmaankaan kaikkea tehnyt väärin.

– Osa hallituksen tekemisistä varmasti perustuu sellaisiin elementteihin, joita perussuomalaiset aikanaan toivat hallitusohjelmaan. Jokaisen arvioitavaksi tietysti jää, missä määrin hyvä työllisyyskehitys on hallituksen ansiota ja mikä osa on johtuu suhdanteista.

Halla-aho kertoi, että keskeinen syy sille, miksi hallitusyhteistyö ei voinut enää kesällä 2017 jatkua, johtui siitä, että perussuomalaiset vaativat kesällä 2017 perussuomalaisille tärkeiden hallitusohjelman kirjausten toteuttamista.

Perussuomalaiset ei ole yhden asian puolue

Ylen toimittaja väitti Halla-aholle, että perussuomalaisista on tullut yhden asian puolue. Perusteeksi tälle toimittaja esitti, että kaikki perussuomalaisten vaaliohjelman kysymykset kiinnittyvät maahanmuuttoon.

– Me emme ole yhden asian puolue. Meillä on edelleen mukana ne samat jäsenet, jotka olivat mukana jo 2017. Eivät he olisi enää mukana, jos puolue olisi muuttunut.

Halla-aho painotti, että viime aikoina perussuomalaiset on profiloitunut voimakkaasti suomalaiseen yrittäjyyteen, työhön ja työllisyyteen liittyvissä kysymyksissä.

– Samalla on kuitenkin ymmärrettävä, ettei mikään politiikan sektori elä elämäänsä irrallaan kaikesta muusta. Kaikki liittyy kaikkeen. Puoluejohdossa meillä on ollut tavoitteena laatia sisäisesti koherentti keskenään keskusteleva vaaliohjelma erilaisille sektoreille.

SUOMEN UUTISET