

KUVAKAAPPAUS/YLE
Halla-aho viittaa kintaalla suurten puolueiden arvopohjalinjauksille: ”Pelkkää vaalipuhetta niille puolueiden omille äänestäjille, jotka harkitsevat perussuomalaisten äänestämistä”
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Ylen vaalitentissä, että keskeinen syy hallitusyhteistyön katkeamiseen kesällä 2017 oli se, että perussuomalaiset ainoastaan vaativat perussuomalaisille tärkeiden hallitusohjelman kirjausten toteuttamista. Seuraukset ovat kaikkien tiedossa.
Perussuomalaisten kannatus on nyt tuoreen gallupin mukaan 13,3 prosenttia. Puheenjohtaja Jussi Halla-aholta kysyttiin Ylen vaalitentissä torstai-iltana näkemystä siihen, millaisen vaalituloksen Halla-aho katsoisi vaalivoitoksi eduskuntavaaleissa.
Vaalitulosta kohtuutonta verrata edelliseen
Halla-aho totesi aluksi, että on ylipäätään hankalaa sanoa, mihin perussuomalaisten seuraavien eduskuntavaalien tulosta pitäisi verrata. Eduskuntaryhmästä tapahtuneen loikkauksen jälkeen perussuomalaisten ryhmässä on nyt 17 kansanedustajaa.
– Kun ottaa huomioon, mitä puolueessa on tapahtunut viimeisten parin vuoden aikana niin olisi kohtuutonta verrata yksi yhteen tämän vuoden vaalitulosta vuoden 2015 eduskuntavaalien tulokseen.
– Olen asettanut itselleni minimitavoitteeksi sen, että kannatuksen pitää kasvaa siitä, mikä kannatus oli sillä hetkellä kun minusta tuli puheenjohtaja. Myös kansanedustajien määrän pitää kasvaa siitä, mikä se on tällä hetkellä. Toki puolueena tavoitteemme on vielä korkeammalla, Halla-aho sanoi.
Omalle linjalle haetaan vahvaa mandaattia
Halla-aholta kysyttiin, mitä on tehtävissä sille, että suurten puolueiden puheenjohtajat ovat usein todenneet, että perussuomalaisten arvopohja poikkeaa liikaa niiden arvoista.
Halla-aho vastasi, että jo viimeiset puolitoista vuotta on pyöritetty samaa levyä siitä, kuinka perussuomalaisten kanssa ei muka haluta tehdä yhteistyötä.
– Olemme valmiita tekemään kompromisseja. Ymmärrämme, että koalitiohallituksessa pitää olla siihen valmis. Mutta toki meillä on oma ohjelma ja oma linjamme, jolla menemme vaaleihin. Pyrimme saamaan niille niin vahvan mandaatin kuin mahdollista. Sillä tavalla muutkin puolueet toimivat.
Annettiin väärissä asioissa periksi
Halla-aho sanoi, ettei hän usko, etteivätkö perussuomalaisten äänestäjät olisi hyväksyneet jo vuonna 2017 kompromissien välttämättömyyttä hallitustyöskentelyssä.
– Niihin tapahtumiin johti pikemminkin kokemus siitä, että annettiin vääristä asioista liian helposti periksi. En siis ottaisi muiden puolueiden vakuutteluja kovin vakavasti. Uskon, että ne ovat enemmänkin vaalipuhetta, joka on suunnattu kahden vaiheilla oleville äänestäjille, jotka harkitsevat perussuomalaisten äänestämistä.
Hallituksen virheitä sälytetään perussuomalaisille
Perussuomalaiset oli hallituksessa kahden vuoden ajan. Halla-aholta kysyttiin, onko myös osin perussuomalaisten ansiota, että hallitus onnistui ylittämään työllisyystavoitteensa.
– Sinänsä mielenkiintoista on, että perussuomalaisten aiemmat virheet mielellään sälytetään nykyisten perussuomalaisten syyksi, mutta ansiot sitten annetaan nykyisille sinisille.
– Eduskuntaryhmissä ei yleensä vallitse anarkia tai omantunnonvapaus muuten kuin joissain harvoissa niin sanotuissa omantunnon kysymyksissä. Oleellista on se, mikä on puolueen johdon ja eduskuntaryhmän linja, koska sitä linjaa kaikki eduskuntaryhmät sitten noudattavat.
Puolue vaati tärkeiden linjausten toteuttamista
Halla-aho totesi, ettei hallitus ole varmaankaan kaikkea tehnyt väärin.
– Osa hallituksen tekemisistä varmasti perustuu sellaisiin elementteihin, joita perussuomalaiset aikanaan toivat hallitusohjelmaan. Jokaisen arvioitavaksi tietysti jää, missä määrin hyvä työllisyyskehitys on hallituksen ansiota ja mikä osa on johtuu suhdanteista.
Halla-aho kertoi, että keskeinen syy sille, miksi hallitusyhteistyö ei voinut enää kesällä 2017 jatkua, johtui siitä, että perussuomalaiset vaativat kesällä 2017 perussuomalaisille tärkeiden hallitusohjelman kirjausten toteuttamista.
Perussuomalaiset ei ole yhden asian puolue
Ylen toimittaja väitti Halla-aholle, että perussuomalaisista on tullut yhden asian puolue. Perusteeksi tälle toimittaja esitti, että kaikki perussuomalaisten vaaliohjelman kysymykset kiinnittyvät maahanmuuttoon.
– Me emme ole yhden asian puolue. Meillä on edelleen mukana ne samat jäsenet, jotka olivat mukana jo 2017. Eivät he olisi enää mukana, jos puolue olisi muuttunut.
Halla-aho painotti, että viime aikoina perussuomalaiset on profiloitunut voimakkaasti suomalaiseen yrittäjyyteen, työhön ja työllisyyteen liittyvissä kysymyksissä.
– Samalla on kuitenkin ymmärrettävä, ettei mikään politiikan sektori elä elämäänsä irrallaan kaikesta muusta. Kaikki liittyy kaikkeen. Puoluejohdossa meillä on ollut tavoitteena laatia sisäisesti koherentti keskenään keskusteleva vaaliohjelma erilaisille sektoreille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vaalitulos puolueet Arvopohja Hallitusohjelma Yle kannatus perussuomalaiset Jussi Halla-aho eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Tämä hallitus on tullut suomalaisille harvinaisen kalliiksi – ”Perustoimintoja ei voi jatkuvasti rahoittaa ottamalla velkaa tai myymällä kansallisomaisuutta”

Halla-aho Ylen Ykkösaamussa: Halpatyövoimaa, haittamaahanmuuttoa, ilmastoposeerausta, ylimielistä lainvalmistelua – ”Tämä hallitus on ilmeisesti ajatellut, että se voi tehdä mitä haluaa”

Halla-aho herättelee äänestäjiä: ”Politiikassa eletään nyt takinkääntöviikkoja – vain perussuomalaisten linja on selkeä ja pysyvä”

Halla-aho muiden puolueiden ilmastopolitiikasta:”Ilmeisesti tarkoitus on, että tulevaisuudessa parempi väki ajaa sadan tonnin Teslalla ja tavallinen kansa polkuautoilla”

Halla-aho: ”Olisi harhainen ajatus, että lähiöissä syrjäytyvät maahanmuuttajat olisivat vetotekijä, jolla houkutellaan osaajia Suomeen”

HS-gallup: Perussuomalaisten kannatus kasvoi lähes 4 prosenttiyksikköä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.