Äänestäjät ottivat innostuneesti vastaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon, joka esitteli puolueen ohjelmaa kevään eduskuntavaaleihin. – Meidän peruslähtökohtamme on se, että julkisen vallan tehtävä on puolustaa kaikkien tavallisten suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta, Halla-aho muistutti kiertäessään Kaakkois-Suomea.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vaalikiertue pysähtyi viime viikonloppuna useilla paikkakunnilla Etelä-Savossa ja Kymessä.

Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on noussut kaikista puolueista eniten, jopa 13,3 prosenttiin ja suunta on koko ajan ylöspäin. Kannatuksen nousu selvästi näkyy myös kentällä, sillä viikonloppuna perussuomalaisten teltoilla riitti liki tungokseen asti äänestäjiä, jotka olivat tulleet kuuntelemaan Halla-ahoa.

Halla-ahon mukaan kannatusnousu johtuu useista asioista, joista hän nostaa esille puolueen pitkäjänteisen työn ja pysymisen omalla linjalla.

– Perussuomalaiset ei ole lähtenyt haistelemaan tuulia ja miettimään, mikä olisi tänään suosittua. Perussuomalaisten uskottavuus ihmisten silmissä on nyt lisääntynyt, ja se heijastuu pienellä viiveellä kannatuksessa, Halla-aho kommentoi tilannetta Suomen Uutisille lauantaina Savonlinnassa.

Hallituksen kaatuminen oli pelkkä vaalitemppu

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi perjantaina, ja samalla pitkään pyöritelty sote- ja maakuntauudistus lässähti kasaan.

Halla-aho pitää hallituksen kaatumista pelkästään päähallituspuolueiden vaalitemppuna.

– Keskustaan ja kokoomuksen iski vaalipaniikki putoavien kannatuslukujen vuoksi. Ne haluavat vapautua sellaisista hallitusohjelmassa sovituista asioista, joita niiden on ollut vaikea selittää omille äänestäjilleen. Ne haluavat nyt päästä tekemään politiikkaa, joka miellyttää niiden omaa äänestäjäkuntaa.

Halla-ahon mukaan hallituksen eropäätös olisi pitänyt tulla jo puolitoista vuotta sitten.

– Tämä hallitus on tullut suomalaisille harvinaisen kalliiksi. Kokoomus ja keskusta halusivat siksi päästä muutamaksi viikoksi tekemään terävää oppositiopolitiikkaa. Nähtäväksi jää, uppoaako tällainen vedätys edes uskollisimpaan kannattajakuntaan, Halla-aho hymähti.

Äänestäjän kannattaa tarkistaa puolueiden perusarvot

Eduskuntavaaleihin on enää reilu kuukausi aikaa. Vihervasemmistoa edustavat oppositiopuolueet ovat useaan otteeseen painottaneet, että vaaleista pitäisi tehdä ilmastovaalit. Päähallituspuolueet kokoomus ja keskusta haluavat mielellään esittää, että vaalit pitäisi nähdä pääministerivaaleina.

Halla-ahon mukaan pääministerivaaleista puhuminen on vain kokoomuksen ja demarien vaalipuhetta. Halla-ahon mukaan äänestäjän tuleekin nyt kiinnittää huomio isoon kuvaan ja tarkistaa, mitkä ovat eri puolueiden perusarvot

– Pääministerivaaleista puhuminen vain hyödyttää kokoomusta ja demareita ja sen tarkoituksena on viestittää äänestäjille, ettei muita puolueita kannata äänestää, jos haluaa vaikuttaa pääministerin valintaan.

– Nyt kilpaillaan siitä, mistä aiheista pitäisi puhua ja mistä asiasta pitäisi äänestää. Jokainen puolue tietysti puhuisi mieluiten vain itselleen rakkaista tai helpoista aiheista. Eduskuntavaalit eivät kuitenkaan ole yhden asian vaalit. Nyt valitaan eduskunta, joka päättää asioista seuraavien neljän vuoden ajan ja joutuu ottamaan kantaa mihin tahansa eteen tulevaan asiaan.

Velkarahalla eläminen ei ole kestävää

Perussuomalaiset on isänmaallinen ja kansallismielinen puolue. Halla-aho painotti, että perussuomalaisen politiikan lähtökohta on aina se, että Suomessa julkisen vallan tehtävä on puolustaa tavallisten suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.

– Päättäjillä ei ole oikeutta tehdä ratkaisuja, jotka vahingoittavat suomalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Meidän arvomme on siis yhteiskunnan kokonaisetu, Halla-aho sanoi.

Peruspalvelujen saatavuus ja saavutettavuus huolestuttavat kansalaisia. Halla-aho kertoi, kuinka perussuomalaiset huolehtivat julkisesta taloudesta ja sitä kautta palvelujen ylläpitämisestä.

– Julkinen talous on kaiken a ja o. Jos kassassa ei ole rahaa, ei ole mahdollista järjestää palveluitakaan. Koska me olemme vastuussa myös tuleville sukupolville, perustoimintoja ei voi jatkuvasti rahoittaa ottamalla velkaa tai myymällä kansallisomaisuutta.

Halla-aho muistutti, että Suomi ottaa vuosittain puolitoista miljardia uutta velkaa. Velanhoitokuluihin menee rahaa, joka ei ole käytettävissä niiden perustoimintoihin. Siksi menoja on leikattava ja tuloja kasvatettava.

Halla-aho sanoi, että ainoa tapa luoda uutta vaurautta ja uutta jaettavaa on lisätä tuottavan työn määrää.

– Kun ihmiset ovat töissä ja maksavat veroja, he eivät tarvitse tulonsiirtoja. Siksi yritysten kilpailukyvystä on pidettävä huolta jotta ne pystyvät työllistämään ja maksamaan työstä asiallista palkkaa.

Suomalaiset ovat jo osallistuneet ilmastotalkoisiin

Ilmastopolitiikka on tavalla tai toisella esillä eduskuntavaalikeskusteluissa. Perussuomalaiset irtaantui syksyllä muiden eduskuntapuolueiden yhteisistä ilmastolinjauksesta. Halla-aho kertoi äänestäjille perussuomalaisten ratkaisun taustoista.

– Muiden eduskuntapuolueiden tekemän linjauksen käytännön vaikutus on se, että energian hinta nousee, tuotanto- ja kuljetuskustannukset nousevat ja tämä iskee suoraan suomalaisten työllisyyteen.

Perussuomalaisten linja ei kuitenkaan ole se, ettei Suomen tarvitsisi tehdä mitään vaan että Suomi ei voi tehdä muidenkin maiden osuutta. Globaalilla tasolla Suomen osuus kokonaispäästöistä on promillen luokkaa.

Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana Suomi on vähentänyt hiilipäästöjään jopa kaksi kertaa enemmän kuin EU-jäsenvaltiot keskimäärin.

– Me suomalaiset olemme jo osallistuneet ilmastotalkoisiin. Meillä on tutkitusti maailman puhtain ulkoilma, vaikka meillä on erityishaasteina kylmä ilmasto, syrjäinen sijainti ja pitkät etäisyydet.

– Tarvitaan siis suhteellisuudentajua. Suomalaisia on alle promille maailman väestöstä ja meidän osuutemme maailman päästöistä on promillen luokkaa.

Maahanmuutto on miljardien musta aukko

Perussuomalainen maahanmuuttopolitiikka eroaa selkeästi kaikista muista puolueista ja tarjoaa äänestäjälle vaihtoehdon.

Halla-aho korosti, että maahanmuutto on samanaikaisesti sekä turvallisuuskysymys että taloudellinen kysymys. Tilintarkastaja Pauli Vahteran viime viikolla julkaiseman selvityksen mukaan maahanmuuton kulut yhteiskunnalle ovat 3,2 miljardia vuodessa.

Myös Halla-aho korosti, että maahanmuutto on miljardiluokan musta aukko julkisessa taloudessa.

– Maahanmuuttoon upotettu raha on pois kaikesta muusta. Tässä asiassa on siksi harrastettava vastakkainasettelua ja pohdittava mikä on tärkeää.

Turvapaikanhakijoille riittää rahaa, vanhuksille ei

Halla-aho ihmetteli, miksei Suomella ole varaa käyttää edes kahtasataa miljoonaa euroa vuodessa siihen, että vanhusten hoivapalvelujen hoitajamitoitus saataisiin säädylliselle tasolle. Tai sataa miljoonaa euroa siihen että poliisien määrä saataisiin nostettua edes sille tasolle missä se oli vielä 10 vuotta sitten.

– Samaan aikaan tänäkin vuonna Suomi käyttää 220 miljoonaa euroa maahanmuuttajien täysin tehottomaan kotouttamiseen. Tänä vuonna Suomi myös käyttää 150 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden vastaanottotoimintaan sekä 350 miljoonaa euroa ulkomaalaisille maksettuihin työttömyyskorvauksiin. Kukaan ei edes kysy mistä nämä rahat tulevat, Halla-aho sivalsi.

Hallituspuolueiden puheet muuttuivat vaalien alla

Oulussa sattuneet lapsiraiskaukset ja ahdistelut muistuttavat suomalaisia myös siitä, että haittamaahanmuutolla on inhimillinen hinta. Halla-aho sanoi, että haittamaahanmuuton ongelmia voidaan ehkäistä vain vähentämällä haitallista maahanmuuttoa.

– Tähän on olemassa realistiset ja vaikuttavat keinot. Ne löytyvät perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta.

Nyt kun vaaleihin on enää kuukausi aikaa, muiden puolueiden maahanmuuttopolitiikkaa koskevat puheet ovat muuttuneet.

– Hallituspuolueet esittävät nyt keinoja, jotka vielä hetki sitten olivat niiden mielestä täysin mahdottomia ja ihmisoikeuksien vastaisia. Miten tyhmänä ja huonomuistisina ne äänestäjiä pitävät? Halla-aho ihmetteli.

Hän muistutti, että syksyllä 2015 pääministeri Sipilä esitti avoimen kutsun lupaamalla talonsa Kempeleessä turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

– Lupaus levisi reaaliajassa pitkin arabiankielistä mediaa ja seuraukset tunnetaan. Silloinen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) oli syksyllä 2015 sitä mieltä, että ketään ei voi estää tulemasta, ketään ei voi palauttaa Irakiin tai Afganistaniin ja että tulijoiden motiivien arvostelu on rasismia.

Suomeen ei tarvita halpatyövoimaa polkemaan palkkoja

Myös osa Suomeen suuntautuvasta työperäisestä maahanmuutosta aiheuttaa kustannuksia yhteiskunnalle.

– Elinkeinoelämä valittaa jatkuvasti työvoimapulaa – ja vaatii työperäisen maahanmuuton vapauttamista. Puheissa mainitaan huippuosaajat, mutta todellisuudessa kyse on vähän koulutetun tai kouluttamattoman halpatyövoiman maahantuonnista.

– Tällaista työvoimaa halutaan Suomeen pitämään palkkataso matalana suorittavissa töissä. Ongelma on se että halpatyöläinen ei tule toimeen palkallaan, vaan sitä pitää täydentää tulonsiirroilla. Tällöin yksityisen sektorin palkkakustannukset halutaan sälyttää veronmaksajan niskoille. Tämä ei vastaa meidän käsitystämme markkinataloudesta.

– Töihin löytyy kyllä tekijöitä, kun työstä maksetaan asiallinen palkka. Tähän päästään vain, jos yritysten kilpailukyvystä pidetään huolta ja jos julkisen rahan kippaaminen toissijaisiin kohteisiin lopetetaan, Halla-aho sanoi.

Halla-aho tällä hetkellä kiinnostavin puoluejohtaja

Halla-ahon vierailut keräsivät viikonlopun aikana perussuomalaisten teltoille paljon kansalaisia Mikkelissä, Juvalla, Savonlinnassa, Imatralla, Lappeenrannassa, Kotkassa ja Kouvolassa.

Useimmissa kaupungeissa paikalla nähtiin myös perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaita.

Kaakkois-Suomen piirissä perussuomalaisten ehdokkaina olevat opettaja Mervi Eskelinen ja sairaanhoitaja Tanja Hartonen-Pulkka arvioivat, että Halla-ahon puheet kiinnostavat tällä hetkellä eniten kansalaisia kaikista puoluejohtajista. Ehdokkaiden mukaan tämä johtuu pitkälle siitä, että perussuomalaisilla on vastauksia ja selkeät ratkaisut kaikkiin kysymyksiin ja teemoihin, jotka kiinnostavat äänestäjiä.

– Jussin kautta perussuomalaisten viesti on tänä keväänä levinnyt entistä laajemmin äänestäjien keskuuteen ja se näkyy, ehdokkaat sanoivat lauantaina Mikkelissä.