

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa
Perussuomalaiset hiillosti hallitusta suullisella kyselytunnilla ulkomaisen halpatyövoiman haalimisesta. Hallitus haluaa – hallitusohjelman mukaisesti – jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille helpommin työlupia. Tätä perussuomalaiset ei hyväksy.
– Totuus on, että esimerkiksi Lähi-idästä ja Somaliasta tulleiden työllisyysaste keikkuu 20 prosentin tuntumassa. Jopa töihin maahamme tulleiden työllisyysaste romahtaa jo parin maassaolovuoden jälkeen, perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula huomautti.
Simula totesi, että Suomi hyötyy ulkomaisista korkean tulotason asiantuntijoista, ja osasta kausityöntekijöistä, mutta te houkuttelette matalapalkka-aloille pysyvää ulkomaista halpatyövoimaa sivuuttaen suomalaiset työnhakijat.
Jopa 500 000 työnhakijaa jo nyt
Suomessa on reilut 230 000 työtöntä työnhakijaa ja työnhakijoita yhteensä yli puoli miljoonaa.
– Arvoisa hallitus, miksi te haluatte houkutella tänne halpaa työvoimaa ympäri maapallon, vaikka Suomessa on puoli miljoonaa työnhakijaa?
Työministeri Timo Harakka (sd.) kielsi perussuomalaisten väitteet hallituksen tavoitteista ja korosti, että työvoimapula Suomessa on kiistaton tosiasia.
– Tarvitsemme myöskin osaajien ja työntekijöiden maahanmuuttoa siten, että saatavuusharkinta säilyy, Harakka vastasi.
Työpaikka ei automaattisesti elätä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti, että kehitysmaalaisen kannattaa ottaa työ vastaan millä tahansa palkalla, koska se on keino saada oleskelulupa, ja se takaa pääsyn suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.
– Alipalkatut siivoojat ja keittiötyöntekijät eivät pysty elättämään edes itseään, puhumattakaan siitä, että he kohentaisivat julkista taloutta.
Alipalkkausta ja työehtojen polkemista
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra puuttui ulkomaalaisten alipalkkauksen laajuuteen Suomessa. Ravintola- ja rakennusalan tarkastuksissa Aluehallintovirasto on löytänyt huomautettavaa palkoissa jopa 60 prosentissa tarkastuksista.
– SAK:n, Avin ja Rikosuhripäivystyksen edustajat sanoivat aamulla radiossa pelkäävänsä varjoyhteiskunnan syntymistä. Perussuomalaiset on puhunut tästä kauan.
– Olemme erittäin yrittäjämyönteinen puolue, kuten äsken gallupissakin todettiin. Huomauttaisin, että kustannukset, joita halpatyömaahanmuuttajien käyttäminen aiheuttaa, kasautuvat myös yrittäjille. Kaikille veronmaksajille, Purra huomautti.
– Mitä hallitus aikoo tehdä palauttaakseen työmarkkinoillemme turvalliset ja vakaat olot? Purra kysyi.
Valvontaa kierretty tähänkin asti
Ministeri Harakka huomautti, että Suomessa on yli sata yritystä saarrossa alipalkkauksen vuoksi ja lisäsi, että hallitus on kriminalisoimassa alipalkkausta.
Perussuomalaiset kuitenkin suhtautuivat esimerkiksi valvonnan lisäämisen vaikutukseen skeptisesti, sillä vaikka valvontaa on lisätty vuosien varrella, työehtojen ja palkkojen polkemiset ovat jatkuneet kiertämällä valvontaa tavalla tai toisella.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työnhakijat alipalkkaus matalapalkka-alat Lähi-itä työttömät kielteinen turvapaikkapäätös suomalaiset halpatyövoima laittomasti maassa olevat oleskelulupa Riikka Purra Sosiaaliturva Somalia Jenna Simula perussuomalaiset Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho varoittaa Ruotsin mallin seurauksista: ”Arvatkaa, kuka ei voita?”

Perussuomalaiset: Työllisyysaste ei nouse, jos yhtä työssäkäyvää maahanmuuttajaa kohden maahan otetaan kaksi työtöntä maahanmuuttajaa

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Perussuomalaisten Tavio: Laittomasti maassa olevat ulos

Antikainen: Hallitus ei halua karkottaa laittomasti maassa olevia – ”Mikä hulluus tässä on takana?”

Ruotsin hiihtoparatiisia rakennetaan ulkomaisella orjatyövoimalla – palkka 3 euroa tunnissa

Kymmenet tuhannet hoitajat lähteneet ja lähdössä alalta – Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu

Purra: Sosiaaliturvan uudistustyössä on huomioitava maahanmuutto – ”Uudistaminen on pelkkää näpertelyä, mikäli emme puutu tähän koko ajan kasvavaan kustannuserään”

Slunga-Poutsalo: Työvoimapulaa ei ratkaista ulkomaisella halpatyövoimalla – ”Ei se filippiiniläinen kokki pärjää meillä palkallaan sen paremmin kuin suomalainenkaan”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.