

PS ARKISTO
Purra: Sosiaaliturvan uudistustyössä on huomioitava maahanmuutto – ”Uudistaminen on pelkkää näpertelyä, mikäli emme puutu tähän koko ajan kasvavaan kustannuserään”
Sanna Marinin hallitus käynnistää sosiaaliturvan uudistamista koskevan työn komiteatyöskentelynä, johon ottavat osaa kaikki puolueet ja monet muut asian kannalta oleelliset organisaatiot, kuten työmarkkinajärjestöt. Työn on tarkoitus ulottua kahdelle vaalikaudelle.
Myös edellisellä vaalikaudella toimi parlamentaarinen sosiaaliturvan uudistamista käsitellyt hanke, TOIMI-ryhmä, jossa perussuomalaisten edustajana oli Riikka Purra.
Nykyinen monimutkainen ja pirstaleinen järjestelmä vähentää kannustimia ottaa vastaan työtä, koska paperihommat erilaisine selvityksineen vievät niin paljon aikaa ja saattavat myös katkaista tukien maksun. Uudistamisen tarve on tunnustettu yli puoluerajojen ja laajemminkin yhteiskunnassa.
– Perussuomalaiset on samaa mieltä asiasta, mutta myönnän silti, että on olemassa riski, että uudistuksessa käy kuten sote-uudistuksessa. Ei ole olemassa ”neutraalia” sosiaaliturvajärjestelmää, joka kävisi kaikille. On olemassa erilaisia poliittisia näkemyksiä, Purra sanoo.
Hyvinvointivaltio tarvitsee rajat
TOIMI-ryhmä tarjosi pohdintaan kolme erilaista mallia, joista yksi on perustulo ja kaksi erityyppistä yleistukea.
Perussuomalaiset vastustaa perustuloa, niin periaatteellisista kuin taloudellisistakin syistä. Jo nykyinen järjestelmä on liian kallis, osin passivoiva ja se toimii julkiselle taloudelle haitallisen maahanmuuton vetotekijänä.
– Suomella on varaa parempaan hyvinvointivaltioon, mikäli saajien määrä on rajattu. Mikäli sitä ei ole rajattu, Suomella ei ole varaa edes tätä niukempaan sosiaaliturvaan, Purra selittää.
Erilaisia etuuksia yhdistävään yleistukeen perustuva malli on suunta, johon perussuomalaisten mielestä uudistustyössä pitää kulkea. Malli kannustaa paremmin työntekemiseen. Työn vastaanottaminen on kannattavampaa kaikilla tulotasoilla.
– Valitettavasti muille puolueille ja tahoille se usein tarkoittaa, että erityisesti vähän koulutettuja ja heikon työmarkkina-aseman ihmisiä ja maahanmuuttajia palkkaavat yritykset voivat entistä helpommin ulkoistaa osan palkanmaksusta suomalaiselle sosiaaliturvalle. Ei sosiaaliturvan uudistamisen tarkoitus voi olla tämä, Purra ihmettelee.
– Hallitusohjelmassa kirjataan, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden halutaan jäävän maahan työluvalla. Edellinen hallitus päätti tarjota maahanmuuttajille sosiaaliturvan, vaikka ansiotulot olisivat alle 700 euroa kuussa. Nyt jo kolme hallituspuoluetta vaatii saatavuusharkinnan rippeidenkin purkamista. Tämä on erittäin valitettava tie.
Suomessa jo valtava määrä työttömiä maahanmuuttajia
Purran mukaan kouluttamaton henkilö ei ole yhteiskunnallemme kokonaisvaikutuksiltaan juuri yhtään sen hyödyllisempi, saipa hän jäädä maahan suojeluaseman tai matalapalkkatyötä tekevän statuksella.
– Taloudellisten ja muiden maahanmuuton ongelmien kannalta on yhdentekevää, mitä pääasiassa kehitysmaista tulevien maahanmuuttajien oleskeluluvissa lukee.
– Tiedämme tilastojen ja tutkimusten perusteella, että tällaiset maahanmuuttajat kuormittavat sosiaalijärjestelmää ja palveluita, ja mikäli työllistyvät, työllistyvät yleensä vahvasti tuetusti tai matalapalkkamarkkinoille tai maahanmuuttokoneiston sisään. Ja maassa on jo valtava määrä työttömiä maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien koulutustaso on matala, myös seuraavilla sukupolvilla, tulot eivät kehity, ja he ovat kantaväestöön nähden huomattavan pienituloisia ja tukiriippuvaisia, Purra selittää.
Vasta julkaistun Suomen Perustan selvityksen mukaan humanitaarisin perustein maahan tulleiden kohdalla toimeentulotukien määrät ovat vielä 20 vuoden maassaolon jälkeen 15-kertaiset kantaväestöön nähden.
Oikeus sosiaaliturvaan ei saa olla automaatio
Perussuomalaisten mielestä on oikeudenmukaista, että suomalainen sosiaalipolitiikka on tarkoitettu suomalaisille. Maailmanparantaminen tai tänne saapuvien maahanmuuttajien asema eivät voi mennä tämän asian edelle.
– Tällaisia asioita ei tietenkään viime kauden uudistusryhmässä saanut käsitellä, tuskin saa nyt aloittavassa komiteassakaan, Purra hymähtää.
– Mutta tämä ei ole pikkuasia. Tämän pitäisi kiinnostaa kaikkia puolueita. Suomeen suuntautuva maahanmuutto maksaa meille koko ajan yhä enemmän. Sosiaaliturvan uudistaminen on pelkkää näpertelyä, mikäli emme puutu tähän koko ajan kasvavaan sosiaaliturvan kustannuserään.
Perussuomalaiset ovat esittäneet lukuisia haitallista maahanmuuttoa rajoittavia toimenpiteitä.
– Olemme vaatineet 3 000 euron minimipalkkaa töihin saapuville. Olemme esittäneet asumisperustaisen sosiaaliturvan lopettamista. Suomella ei ole varaa nykymalliin, se on täysin selvää, Purra painottaa.
Luvassa veronkorotuksia ja lisävelkaa
Purran mukaan ainoa vaihtoehto on muuttaa järjestelmäämme siihen suuntaan, että suomalaisten suosiminen on lainsäädännöllisesti mahdollista. Perussuomalaisten mielestä suomalaisten kustantama sosiaaliturva kuuluu suomalaisille.
– Mikäli näin ei toimita, tukia ja julkisia palveluita leikataan ja heikennetään merkittävästi kaikilta. Veroja korotetaan ja velkaa otetaan lisää. Muita vaihtoehtoja ei ole, Purra sanoo.
Marinin hallituksen sosiaaliturvaa uudistavan komitean on määrä aloittaa työnsä pian. Perussuomalaisten edustajana ryhmässä aloittaa Riikka Slunga-Poutsalo. Varajäsenenä toimii Riikka Purra.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- uudistus kantaväestö työlupa TOIMI-ryhmä Saatavuusharkinta sosiaalipolitiikka kielteinen turvapaikkapäätös suomalaiset Riikka Purra Sosiaaliturva Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaiset hallitus työttömyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Suomi ei ole osaajien ykköskohde maailmalla – ”Hallitus pyrkii tuomaan matalapalkkaisia, vähän koulutettuja ulkomaalaisia työntekijöitä tekemään huonosti palkattua työtä”

Suomen Perusta: Tieteellisesti tutkittu tieto maahanmuuton vaikutuksista yritetään vaientaa tai leimata huuhaaksi

Kokoomusedustaja Juhana Vartiainen myönsi MTV:n haastattelussa: Turvapaikanhakijat ovat tottuneet elämään toimeentulotuella

Hallintovaliokunnan perussuomalaisilta kova lista haitallisen maahanmuuton kitkemiseksi: ”Kaikki muut puolueet vihervasemmiston linjalla.”

Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo väittelivät ihmisoikeuksista ja maahanmuutosta: ”Oikeus tulla Suomeen ja asettua tänne elätettäväksi veronmaksajien rahoilla ei ole mikään ihmisoikeus”

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Perussuomalaiset eivät yllättyneet Kelan tilastoista: ”Tämä osoittaa, miten haittamaahanmuuton todelliset kustannukset syntyvät”

Tavio: Hallituksen esittämää koronatukea valuu suhteellisen paljon sosiaaliturvan varassa eläville maahanmuuttajille

Helsingin johtoon pyrkivä Halla-aho tahtoo kaupungista viihtyisän ja turvallisen omille asukkailleen – antaa kritiikkiä nykyiselle pormestarille: ”Maahanmuutto on hänelle sokea piste”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää