Hallitus päätti tänään valtioneuvoston yleisistunnossa kumota terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen, jolla on rajoitettu laillistetun optikon ammatin harjoittamista. Jatkossa asetuksella ei siis enää rajoiteta sitä, kenelle optikko saa itsenäisesti määrätä silmälaseja, piilolaseja tai silmälaseihin rinnastettavia optisia välineitä. Muutos tulee voimaan 1.8.2025.
– Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso korostaa.
Ei enää pitkää jonotusta erikoislääkärille
Muutos on osa hallitusohjelman mukaista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön uudistusta. Uudistuksella tavoitellaan sitä, että ammattihenkilöt voisivat harjoittaa ammattiaan koulutuksensa ja osaamisensa mukaisesti, eikä ammattihenkilölainsäädännössä ole tästä johtuen tarvetta säännellä eri ammattiryhmäkohtaisia rajoituksia.
Uudistuksen tavoitteena on mahdollistaa ammattihenkilöiden keskittymisen koulutustaan ja osaamistaan parhaiten vastaaviin tehtäviin ja lisätä joustavuutta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työnjakoon ja tehtävärakenteiden kehittämiseen varmistaen asiakas- ja potilasturvallisuus.
– Sen lisäksi, että aikaisemmin silmälasien määräämiseen kulunutta silmätautien erikoislääkärien työaikaa vapautuu vaativampiin tehtäviin, muutos on myös silmälasien käyttäjien edun mukainen. Kun kaihi-, karsastus- tai taittovirheleikkauksessa olleet saavat jatkossa silmälasinsa optikolta, silmälasien hankkiminen onnistuu nopeammin ja ennen kaikkea edullisemmin, kun laseja tarvitsevan ei tarvitse enää jonottaa kallista silmälääkäriaikaa, ministeri Juuso painottaa.