Sairaalaverkoston ja päivystysten kohtalo on mahdollisia leikkauksia odotellessa herättänyt suuria tunteita kautta maan. Kun sitten kehysriihessä asiasta viimein päätettiin, hallituksen arvostelijoilta loksahti suu auki. Valtavat leikkaukset jäivät opposition piippuun. Hoitoon pääsy saattaa jopa nopeutua.

– Perjantaina valmistelimme vielä sitä kakkosvaihetta kovalla vauhdilla ja kun päätös sitten kuitenkin viikonlopun aikana saatiin valmiiksi selvisi, että meidän ei tarvitse siihen (sairaalaverkoston kehittämisen) kakkosvaiheeseen edetä, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

– Voimme keskittyä tähän ensimmäiseen vaiheeseen ja tuoda sen kansalaisten tietoon mahdollisimman nopeasti, koska se epätietoisuus mikä alueilla ja työntekijöillä ja hyvinvointialueilla on vallinnut, ei ole hyvä asia.

Kakkosvaiheessa leikkauksia ja yksiköiden sulkemisia olisi tullut enemmän kuin nyt kehysriihessä päätettiin. Se on nyt siis laitettu naftaliiniin.

Hoitoon pääsy jopa nopeutuu

Ykkösvaiheen selvitykset ovat ministerin mukaan olleet tiedossa ”jo kauan”. Tarkasteltu on muun muassa sitä, kuinka monta yöllistä päivystyskäyntiä on perusterveydenhuollon yksiköissä. Vuokratyövoiman osuuskin on selvitetty lääkäreiden osalta.

– Se, että käydään yöllä siellä perusterveydenhuollon pisteessä saamassa lähete yleislääkäriltä suurempaan sairaalaan periaatteessa vain viivyttää hoidon saantia.

– Perusterveydenhuollossa kuitenkin näissä pisteissä voidaan ylläpitää päivystystä aamuseitsemästä ilta kymmeneen eli hyvin kattavasti.

Esitys lähtenee lausunnoilla toukokuussa, elokuussa palaute käydään läpi ja hallitus tekee sen jälkeen lopullisen ehdotuksensa. Eduskuntaan esitys olisi näin ollen tulossa lokakuussa.

Paluu aikaan ennen Marinin hallitusta

Hoitotakuun pidentyminen kolmeen kuukauteen tarkoittaa Juuson mukaan sitä, että ”palaamme aikaan ennen Marinin hallitusta”. Erikoissairaanhoidon kulut voivat jonkin verran kasvaa.

– Hyvinvointialueilla on päästy todella hyvään vauhtiin hoitotakuun toteuttamisessa. Noin 80–90 prosenttia hyvinvointialueista pystyy jo sen kahden viikon hoitotakuun sisällä sen kiireettömän lääkäriajan varaamaan, ministeri huomautti.

– Toivon, ettei tästä kuitenkaan lähdetä luistamaan, vaikka tämä lakisääteinen velvollisuus laskee.

SUOMEN UUTISET