

MATTI MATIKAINEN
Hallitus nostaa polttoaineen hintaa noin 6,5 senttiä litralta – Purra: Ilmastomyönteisyydellä kuorrutettu keino kerätä lisää veroja
Valtiovarainministeriö on esittänyt polttoaineveroon 250 miljoonan euron korotuksia, jotka tulevat voimaan ensi vuoden elokuussa. Arvion mukaan korotus tulee nostamaan polttoaineen pumppuhintaa noin 6,5 senttiä litralta.
– Kyseessä on ilmastopolitiikan valekaapuun puettu fiskaalinen temppu. Hallitus tarvitsee lisää rahaa kustantaakseen edes osan uusista menoistaan, totesi MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa perjantaina vieraillut perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra.
Kansalaiset vastustavat, yritykset kärsivät
Helsingin Sanomien tilaaman gallupin (HS 14.8.) mukaan kansalaiset suhtautuvat erittäin kielteisesti polttoaineverotuksen korotuksiin. Ainoastaan vihreiden kannattajista yli puolet on korotuksen kannalla.
Demareita, keskustaa, kokoomusta ja perussuomalaisia kannattavat ovat erittäin voimakkaasti korotusta vastaan.
– Kansalaisten näkökulma on ymmärrettävä. Paitsi että korotus rokottaa ostovoimaa, erityisesti ruuhka-alueiden ulkopuolella, se myös vaikeuttaa yritysten toimintaa ja heikentää kilpailukykyä. On arvioitu, että sentin korotus pumppulitralle lisää 10-13 miljoonaa euroa kuljetusyritysten logistiikkakustannuksiin. Ei hallitus ainakaan näin lisää työllisyyttä ja saa turbonappia investointeihin, Purra sanoo.
– Harva tavallinen ihminen ajaa huvikseen. Ei autoilu polttoaineen veronkorotuksella vähene. Ainoa looginen seuraus on siinä, että rahaa on vähemmän käytössä muuhun elämiseen.
Autoilun hintaan kohdistuu muitakin nostopaineita
Nyt tulossa olevien korotusten lisäksi polttoaineiden hintaan tulee vaikuttamaan myös muita korotustekijöitä, kuten uusiutuvan energian direktiivi eli niin sanottu RED II -sovellutus, joka koskee bioperäisen ja fossiilisen polttoaineen sekoitesuhdetta. Toisaalta hallitus on esittänyt ohjelmassaan esimerkiksi tiemaksujen käyttöönottoa.
– Kuinka paljon hallitus aikoo kokonaisuudessaan nostaa polttoaineiden ja autoilun hintaa koko hallituskaudella, kukahan uskaltaisi kertoa, Purra kysyy.
Kurittamista parempia keinoja on olemassa
Polttoaineveron korotus on Purran mukaan näennäinen keino taistella ilmastonmuutosta vastaan.
– Kun kuritetaan autoilijaa, se näyttää joidenkin mielestä tarmokkuudelta taistella ilmastonmuutosta vastaan. Ensinnäkin täytyy muistaa, että Suomen kokonaispäästöt ovat globaalissa mittakaavassa hyvin pienet. Toisaalta edes kansallisella tasolla polttoaineen veronkorotus ei tule vaikuttamaan päästöihin.
– Kaikkein toimivin tapa vähentää liikennepäästöjä on asettaa auton valmistajille sanktioidut tavoitearvot päästöihin eikä kurittaa kansalaisia veropolitiikalla, Purra muistuttaa.
Purra sanoo, että toisaalta uusiutuvan dieselin osuuden kasvattaminen tavaraliikenteessä ja autokannan uusiutumisen vauhdittaminen autoveroa laskemalla ovat tärkeitä ja oikeasti toimivia keinoja. Jätteistä valmistettu diesel vähentää jopa 90 prosenttia liikenteen CO2-päästöjä.
– Suomessa ajetaan vanhoilla autoilla, jotka viedään kierrätykseen keskimäärin 5 vuotta myöhemmin kuin muissa EU-maissa. Siinä, että vanhoja isoja autoja haetaan ulkomailta, on myös muita ongelmia, esimerkiksi maallemme koituvat alv-tappiot, Purra sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Slunga-Poutsalo: ”Sietämättömän korkeilla bensan ja sähkön hinnoilla rahoitetaan nykymuotoista humanitaarista maahanmuuttoa”

Rantanen: Duunarin pussista on hyvä ottaa tuloveroa, bensaveroa, terveysveroa ja tietulleja – ”Afrikka on hallitusohjelman ainoa voittaja”

Yle vaikeni kiusallisesta ilmastotutkimuksesta – suomalaismiesten enemmistö pitää ilmastokeskustelua tarpeettomana vouhotuksena

Immonen ja Puisto: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus tyhjän päällä

Hallitukselta ei aitoja työllisyystoimia – Purra: ”Sinne tänne viskeltyjä miljoonia, joihin voidaan vedota, kun joku kysyy, mitä olette tehneet”

Ilmastohuolia EU:n tapaan: Varaa 50 prosenttia enemmän rahaa virkamiesten lentomatkailuun yksityiskoneilla

Juuso: Polttoaineveron korotus kohdistuu suoraan pitkien etäisyyksien Lappiin

Junnilan lakialoite toisi auton huollot osaksi kotitalousvähennystä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää