

Vasemmalta: Petteri Orpo. Riikka Purra, Sari Essayah.
Hallitusneuvottelut etenevät, kokonaisuuden liikkuvat osat hakevat paikkaansa – Purra: ”Niukkuutta ollaan jakamassa”
Hallitusneuvotteluja on käyty myös tänään Säätytalolla Helsingissä. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) sekä puoluejohtajat perussuomalaisten Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson (rkp.) ja KD:n Sari Essayah kertoivat iltapäivällä tiedotustilaisuudessa neuvottelujen etenemisestä.
Hallituksen muodostaja Petteri Orpo kuvaili tiedotustilaisuudessa neuvottelujen sujuneen hyvässä hengessä, ja vaikka puolueiden näkemyksissä on erojakin, samaan suuntaan on silti ensimmäisellä neuvotteluviikolla päästy menemään:
– Totisella mielellä mutta päättäväisesti me ratkomme ongelmia, joissa näkemyksissä on eroja, mutta kaikilla täällä olevilla puolueilla on myös paljon yhdistäviä tekijöitä. Se luo hyvän pohjan onnistumiselle. Suomi on nyt pirullisten ongelmien keskellä.
Orpon mukaan alkuvaiheen tilannekuvasta on siirrytty jo tositoimiin ja ”hihat on kääritty”:
– Nyt on menossa intensiivinen työskentelyvaihe, ja ryhmät pääsevät enemmän ja enemmän töihin kiinni. Jo ensi viikolla alapöydät ja jaostot aloittavat työt. Sitten päästään yksityiskohtaisempiin asioihin ja niiden ratkomiseen.
Talousryhmä jo tositoimissa
Perussuomalaisten Riikka Purran mukaan useissa ryhmissä on kuulemiset vielä kesken eikä neuvotteluissa ole saatu suuria läpimurtoja, koska niihin ei ole vielä keskityttykään.
– Toisaalta joissakin ryhmissä on jo varsinaisia papereitakin valmistelussa. Etenkin pisimpään kokoustaneessa talousryhmässä ollaan jo tositoimissa.
Myös puheenjohtajapöytä kokoontuu säännöllisesti. Puheenjohtajien kesken keskustelluista asioista jokainen vie tiedon omalle ryhmällensä ja neuvottelijoille.
– Toistaiseksi valtavia ongelmia tai ratkaistavia asioita ei ole vielä noussut puheenjohtajapöydässä esille. Tänään puheenjohtajapöydässä kuultiin työmarkkinaosapuolia, Purra sanoi.
Työmarkkina-asioista keskusteltiin
Hän jatkoi, että työmarkkinaosapuolet kertoivat kannoistaan työllisyyteen ja eläkejärjestelmään.
– Kävimme lyhyttä keskustelua, pääasiassa asioista, joista olemme samaa mieltä, kuten työhyvinvointiin, työllisyysasteen nostamisen tarpeeseen ja ylipäätään työmarkkinoihin liittyvistä asioista.
Anna-Maja Henrikssonin mukaan työmarkkinaosapuolia oli hyvä kuulla.
– Oli tärkeää kuulla heidän näkemyksiään siitä, miten työllisyyttä saadaan nostettua.
Vähät rahat pyritään käyttämään hyvin
Orpon mukaan talousryhmä olisi saamassa valmiiksi alustavat raamit taloudesta ensi viikon alussa.
– Prosessi on vuorovaikutteinen. Puheenjohtajapöydässä määritellään tavoiteltua isoa kuvaa. Talousryhmä tekee sen pohjalta esityksen ja raamit reformipöydille ja alapöydille, jotka voivat katsoa oman budjettinsa sisällä, onko säästöt kohdennettu oikein ja mihin on olennaista käyttää rahaa. Isot reformit ovat kuitenkin lainsäädäntöhankkeita, tahtotilaa. Rahaa on vähän, ja se yritetään käyttää mahdollisimman hyvin.
Myös Purra halusi korostaa, että kyse on vastavuoroisuudesta talouspöydän ja muiden pöytien välillä.
– Niukkuutta ollaan jakamassa, ja olemme sitoutuneet löytämään sopeutuskohteita. Pyritään löytämään yhteisiä kohteita, joista olemme samaa mieltä, samoin kuin myös niitä kohteita, joihin haluamme panostaa enemmän. Kokonaisuudessa on monta liikkuvaa osaa. Pyrimme tekemään hyvää työtä, joten tiukkoja aikatauluraameja ei ole.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopeutuskohteet työmarkkinaosapuolet eläkejärjestelmä työhyvinvointi Anna-Maja Henriksson Työllisyysaste Työmarkkinat Riikka Purra Sari Essayah Hallitusneuvottelut Petteri Orpo talous työllisyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suora lähetys Eduskunnasta: Hallitustunnustelija kertoo tulevasta hallituspohjasta

Perussuomalaisille kutsu hallitusneuvotteluihin – Purra: ”Sitoudumme siihen, että Suomeen saadaan enemmistöhallitus, jonka takana voimme kaikki seistä”

Halla-aho: Suomella ei ole varaa rahoittaa oleskeluyhteiskuntaa – ”Hyvinvointi syntyy siitä, että työkykyisillä on työtä ja että he saavat työstään palkkaa, jolla tulee toimeen”

Tynkkynen kysyi kansalaisilta palautetta Ylen ohjelmien tarpeellisuudesta, vastauksia tuli satamäärin

Hallitusohjelman kasaaminen etenee – Purra: Lisää työtä ja yrittämistä Suomeen – ”Jotta työ kannattaa ja myös palkitsee”

Hallitusneuvottelujen kolmas viikko meneillään, huono taloustilanne nostaa vaikeuskerrointa – ”Rahaa ei ole”

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan päälinjauksista odotetaan valmista huomiseen mennessä – Purra: ”Vaatimukset lyöty pöytään”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.