

Kuvakaappaus, Maaseudun tulevaisuus
Kenen hartioille ilmastomuutoksen torjunnan kustannukset kasataan? Halla-aho puolusti puheenjohtajien paneelissa lähiruokaa ja duunariperheen oikeutta lomalentoon
Puoluejohtajat ottivat tänään mittaa toisistaan Maaseudun Tulevaisuuden järjestämässä ilmastoaiheisessa vaalikeskustelussa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti eräänä mahdollisena keinona esille EU:n asettamat hiilitullit, joilla voitaisiin hillitä kaikkein saastuttavimpien maiden tuotteiden kysyntää Euroopassa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti ajatusta erittäin hyvänä.
– Euroopan Unionin pitäisi tulli- ja muilla toimenpiteillä estää hyödykkeiden ja materiaalien halpatuontia eniten saastuttavista maista. Olemme esittäneet hiilitullia, tämä vähentää halpakrääsää. Se johtaa kalliimpiin, mutta laadukkaampiin tuotteisiin, joka taasen avaa uusia mahdollisuuksia kiertotaloudelle. Tämän kaltainen protektionismi on paitsi työllisyysteko, niin myös ympäristöteko, Halla-aho määritteli perussuomalaista ilmastopolitiikkaa.
Vaaleissa valitaan ilmastonmuutoksen torjumisen maksaja
Halla-ahon mukaan kyse on viime kädessä oikeudenmukaisuudesta, siitä kuka maksaa ja kuinka kohtuullisen osan ilmastonmuutoksen torjunnasta. Tilanne on tavallisen kuluttajan kannalta ristiriitainen, koska globalisaatio on tehnyt monista tuotteista niin edullisia, että ne ovat kaikkien ulottuvilla. Sama koskee vaikkapa lentomatkustamista.
– Tämä on tyypillinen globalisaation ansa, koska poliittisesti on hyvin vaikeaa perustella keski- tai pienituloiselle ihmiselle sitä, miksi hänen elämästään pitäisi tehdä kalliimpaa. Me elämme kertakäyttötaloudessa tavarantuotannon osalta ja matkustaminen maksaa liian vähän, nimenomaan lentomatkustaminen. Samalla täytyy ymmärtää se, että muutaman kympin tai satasen korotus osuus juuri siihen keskituloiseen, duunariperheeseen, joka käy kerran vuodessa Teneriffalla. Kyllä minä suhtautuisin lentoveroon erittäin kriittisesti, ainakin kansallisena toimenpiteenä, Halla-aho linjasi.
Orpo hiilitukiasiassa Halla-ahon linjoilla
Valtiovarainministeri Petteri Orpo muisteli, että perussuomalaiset ovat ottaneet hiilitullin esille ”pariinkiin otteeseen”. Orpo sanoi tutkineensa ja pohtineensa asiaa ja hänen mielestään ”siinä on oikeasti ideaa”.
– Euroopan Unionin tasolla pitäisi tehdä ympäristölle haitallinen tavaran- , energian- ja materiaalintuonti Eurooppaan ja Suomeen kalliimmaksi. Silloin me pystymme kilpailemaan hiilineutraalilla tuotannolla. Mielestäni tämä on tärkeä asia pohdittavaksi eteenpäin, Orpo suitsutti.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muisti muistuttaa, että puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen esitti hiilitullien käyttöönottoa EU-tasolla jo ”paljon, paljon ennen kuin perussuomalaiset sen saman esityksen tekivät”. Muiltakin puolueilta pyydettiin kantaa asiaan mutta yleisessä sekamelskassa sitä ei tullut, vaan keskustelussa riennettiin eteenpäin.
“Kotimainen liha parempi kuin ulkomaalaiset kasvikset”
Halla-aho puolusti myös kotimaista lihantuotantoa. Hänen mukaansa on parempi syödä kotimaisia kasviksia kuin ulkomaalaista lihaa, mutta toisaalta olisi myös parempi syödä kotimaista lihaa kuin ulkomaalaisia kasviksia.
Tilaisuuden videotallenne on katseltavissa Maaseudun Tulevaisuuden sivuilta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lomailu Hanna Sarkkinen Lihansyönti Eduskuntavaalit 2019 Lentäminen Ilmastonmuutos Petteri Orpo Li Andersson Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra eduskunnan ilmastotyöryhmän linjauksista: Suomi haluaa taas tehdä enemmän kuin muut – kustannukset lankeavat pieni- ja keskituloisille

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittinen ohjelma on julkaistu

PS: Kotitalouksien sähköveroja laskettava EU:n minimitasolle

Halla-aho: “Suomi ei saa yhtään mitään vastineeksi niistä työpaikoista, jotka ajetaan pois harhaisella ilmastopolitiikalla”

Financial Times: Perussuomalaisten rajun kannatusnousun takana selkeä vaihtoehtoinen ympäristöpolitiikka
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää