

LEHTIKUVA
Heikkilä: Tilakoko kasvanut, kannattavuus ei
Perussuomalaisten kansaedustaja Lauri Heikkilä korosti maatalouspoliittisessa debatissa, että maatilojen koon kasvaminen ei ole parantanut tilojen kannattavuutta. Sen sijaan maaseutu on tyhjentynyt väestä.
– EU-aikana on nähty, ettei tilakoon kasvu takaa tilojen taloudellista menestystä. Tuet laskevat. Maatalouspolitiikan suunta pitäisi muuttaa ajoissa ennen maaseudun täystuhoa, Heikkilä totesi.
Tukea tuli jopa
RKP:n riveistä
RKP:n Mats Nylund katsoi, ettei tilakoon kasvu ole ongelma, mutta kannattavuuden heikkous on. Hän kannatti perussuomalaisten vaatimusta byrokratian vähentämisestä. Yksi keino on eläinsuojelulain rajoitusten väljentäminen.
Ympäristöministeri Sanna Grahn-Laasonen (kok.) kiitti perussuomalaisia ajankohtaisesta keskustelusta. Hän korosti hallituksen nostaneen lupia vaativien eläinmäärien rajoja niin, että lähes 50 000 eläintä poistuu byrokraattisten lupa-anomusten piiristä ilman, että eläinsuojelu siitä heikkenee.
– Viranomaisten voimavarat voidaan keskittää ympäristön pilaantumisen kannalta tärkeimpiin kohteisiin, Grahn-Laasonen painotti.
Monipuoliset elinkeinot
turvaavat maaseutua
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) korosti hyvinvoinnin perustuvan kannattavaan yksityiseen elinkeinoelämään. Elinvoimainen yritystoiminta on olennaista myös maaseudun kannalta.
Vapaavuori nosti hallituksen nykyiseen tapaan esille kolme pointtia: biotalouden, kaivosteollisuuden ja matkailun.
– Ne ovat kaikki kasvavia aloja, jotka jakautuvat aika tasaisesti eri puolille Suomea ja luovat työpaikkoja, Vapaavuori sanoi.
– Biotalous menestyy lamasta huolimatta: viime vuonna hakattiin puuta enemmän kuin koskaan. Talvivaarasta huolimatta kaivosteollisuus tulee ilimeisesti kasvamaan Itä-ja Pohjois-Suomessa. Matkailu kärsii nyt Venäjän talousvaikeuksista, mutta sekin tulee kasvamaan taas tulevaisuudessa.
Turhaa vastakkainasettelua
Perussuomalaisten Kimmo Kivelä totesi maaseudun olleen kuitenkin häviäjän osassa. On rakennettu turhaa vastakkainasettelua maaseudun ja kaupungin välille. Siitä ei ole ollut kuin haittaa.
– Tarvitaan toimia elämänuskon palauttamiseksi. Maaseutu on täynnä mahdollisuuksia. Miksi laajamittainen, osa-aikainen asuminen maalla – tietokone kainalossa – ei ole nykyistä yleisempää? Kivelä kysyi.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pentti Oinonen: Talonpojan tappolinjan on loputtava

Orpo: EU on tuonut maaseudulle elinkeinotoimintaa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.