Helsingin kaupunginhallituksen johtamisen jaosto esittää Helsinkiin pormestarimallia, jossa pormestari ja apulaispormestarit valittaisiin neljäksi vuodeksi kerrallaan valtuutettujen joukosta. Esitys on tänään Helsingin kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Helsingin PS-Nuoret esittää, että pormestari tulee valita suoralla, kaksivaiheisella kansanvaalilla. Kun valta pormestarin valinnasta annetaan kaupunkilaisille, pistetään samalla stoppi poliittisille lehmänkaupoille, joiden pohjalta kaupunginjohtajat nykyisellään päätetään.

– Kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksia on parannettava ja demokratiavajetta pienennettävä. On demokraattisinta, että helsinkiläiset pääsevät äänestämään suoraan henkilöä, jonka haluavat pormestariksi. Päätösvalta Helsingin pormestarin valinnasta kuuluu helsinkiläisille, ei poliittiselle eliitille, sanoo Helsingin PS-Nuorten puheenjohtaja Toni Ahva.

Ei poliittista lehmänkauppaa

Pormestarin valinta suoralla kansanvaalilla on kansainvälisesti tavanomaista. Esimerkiksi New Yorkissa pormestarinvaaleja on pidetty aina vuodesta 1834 saakka. Vastaavanlaisia pormestarimalleja löytyy Euroopastakin lukuisia.

– Vanhat puolueet ihmettelevät aina, miksei politiikka kiinnosta kansalaisia ja miksi äänestysprosentit ovat matalia. Jos pormestari valittaisiin suoralla kansanvaalilla, äänestysaktiivisuus varmasti kasvaisi. Presidentinvaalit eivät suotta ole suosituimmat vaalit, Ahva huomauttaa.

– Tällä hetkellä esillä oleva pormestarimalli ei poista johtamisjärjestelmän todellista ongelmaa: kaupunginjohtajien valinnan ympärillä tapahtuvia poliittisia lehmänkauppoja. Johtamisjärjestelmä tulee muuttaa aidosti demokraattiseksi eikä hämätä kaupunkilaisia merkityksettömillä tittelimuutoksilla, sanoo Helsingin PS-Nuorten varapuheenjohtaja Krista Bister.

SUOMEN UUTISET