Venäjä hybridivaikuttaa, hajottaa ja hallitsee. Kun Venäjä kylvää kaaosta, on Suomikin uhattuna. Käskyttävän suurvaltapolitiikan tarkoituksena on kansallisen yhtenäisyyden ja vahvuuden heikentäminen.

Hybridivaikuttamista on esimerkiksi se, että Venäjän Suomen-suurlähetystö on kehottanut Suomessa asuvia venäläisiä ja venäjänkielisiä ilmoittamaan syrjinnästä ja oikeuksien loukkaamisesta.

Ilmiantokampanjan tavoitteena on hämmennystä herättämällä horjuttaa luottamusta oikeusvaltioon, viranomaisiin ja kanssaihmisiin, mikä vahvistaisi Vladimir Putinin hännystelijöiden rintamaa.

Uhkakuvana ihmisjoukot itärajalla

Hybridivaikuttamista on monenlaista. Se voi olla esimerkiksi infosotaa tai tietoliikenteen häirintää tai jopa laittomien siirtolaisten pakkaamista Suomen vastaiselle rajalle, kohti Suomea.

Vertailukohtaa voi hakea vuodenvaihteesta 2015–16, jolloin Raja-Joosepissa oli yllättävää tungosta ja tilastoissa näkyi piikki alaikäisiksi ilmoittautuneiden afgaanimiesten edustuksessa. Kyseessä oli ennenkuulumaton, yllättävä ja massiivinen joukkoliike.

Hybridiuhkien torjunta on vaikeaa, koska laissa ole vieläkään mahdollisuutta lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottoa tilapäisesti kokonaan, jos meihin yritetään vaikuttaa väestönsiirroilla. Rajamenettelyn käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että perusteettomia turvapaikkahakemuksia voitaisiin käsitellä nopeasti heti rajan tuntumassa.

Perussuomalaiset vaativat nopeita toimia

Perussuomalaiset kysyivät torstaina hallitukselta rajaturvallisuudesta ja hybridivaikuttamisen uhkiin varautumisesta. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) vastaukset olivat ristiriitaiset: asiaa kuulemma yhä selvitellään ja tarkastellaan ”kulloisissakin tilanteissa”, mutta toisaalta riittäviä keinoja on jo olemassa esimerkiksi kaikkien raja-asemien sulkemiseen.

Suomen Uutisten ”Jälki-istunto”-haastattelussa kansanedustajat Mari Rantanen, Jari Ronkainen ja Jani Mäkelä vaativat nopeita toimia hybridiuhkien välttämiseksi.

Katso video:

Youtube, 11 min 52 sek.

MARIA ASUNTA