Marraskuussa Suomeen saapui ennätykselliset 1 099 yksin rajan ylittänyttä alaikäistä turvapaikanhakijaa. Se on enemmän kuin koko tänä vuonna tulleiden määrä yhteensä tammi-syyskuun aikana.

Aiempi tilastopiikki oli syyskuussa: 551. Lokakuun puolivälissä maahanmuuttovirastossa arvioitiin lokakuun luvun jäävän selvästi alle syyskuun, mutta kuun loppupuolella määrä nousikin yllättäen 596:een.

Suomeen on tullut tänä vuonna yhteensä lähes 2 770 yksin maahan tullutta alaikäistä. Joulukuu puuttuu laskelmista. Koska viime vuoden kokonaismäärä oli 196, on määrä noin 14-kertaistunut viime vuodesta.

Maahanmuuttovirasto: Muutos ei valtava

Syyskuussa lähes joka toinen yksin alaikäisenä maahan tulleista oli irakilainen. Käänne tapahtui lokakuussa, jolloin yli 65 % tulijoista oli afganistanilaisia. Marraskuussa tulleista lähes 90 prosenttia ilmoitti olevansa Afganistanista.

Maahanmuuttovirasto ei ole erikseen tiedottaneet alaikäisten afganistanilaisten räjähdysmäisestä kasvusta, koska se ei ole nähnyt muutosta valtavana. Kuitenkin tulijoiden määrässä tapahtunut muutos on merkittävä verrattuna alkuvuoteen, jolloin kuukausittain tuli Suomeen yksin vain 1­­–14 alaikäistä afganistanilaista. Kesäkuussa heitä tuli 20, heinäkuussa 43, elokuussa 77, syyskuussa 188 ja lokakuussa 390. Marraskuussa määrä tuplaantui reilusti, nousten 978:aan.

Afganistanilaisia yli 1 700, syyrialaisia 38

Yhteensä afganistanilaisia yksin maahan tulleita alaikäisiä on nyt 1 725 eli heidän osuutensa kaikista on 62 %. Toiseksi eniten on tullut irakilaisia (21 %), sitten somalialaisia (9 %). Syyrialaisia on tullut vuoden aikana 38 eli 1 % kaikista.

Maahanmuuttoviraston asiantuntijan mukaan miesten osuus kaikista turvapaikanhakijoista on 82 %. Alaikäisten yksintulleiden joukossa miessukupuolen edustus on vielä huomattavampi: 95 %. Alaikäisistä valtaosa, 92 %, on 15–17-vuotiaita.

Alaikäisiä maahantulijoita varten tarvitaan jatkuvasti lisää ryhmäkoteja ja tukiasuntoloita. Joillakin poliitikoilla on uutisoitu olevan kytköksiä turvapaikkabisnekseen. Suomen lapsiasiavaltuutettu on toivonut yksin maahan tulevia majoitettavan koteihin, joten myös sijaisperheille voi olla kysyntää.

Valtaosa saapuu yhä Ruotsin kautta

Maahanmuuttoviraston mukaan afganistanilaiset ovat tulleet Suomeen vanhoja reittejä pitkin, erityisesti Ruotsin kautta Tornioon. Venäjältä tulevien määrä on kuitenkin kasvanut loppuvuonna. Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta on tänä vuonna tullut noin 500 turvapaikanhakijaa. Käänne on merkittävä verrattuna lokakuun loppuun, jolloin Yle uutisoi tulijoita olleen 12 koko vuonna.

Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Anne Meskanen on sanonut Afganistanista tulevan Suomeen nimenomaan elintasopakolaisia. Se tarkoittaa heidän olevan liikkeellä muun syyn kuin henkilökohtaisen vainon takia.

Maahanmuuttovirasto ei ole lausunut asiaan omaa kannanottoaan, sillä afganistanilaisten hakemuksia ei ole vielä tutkittu. Maahanmuuttovirasto on palkannut 126 uutta työntekijää tutkimaan turvapaikkahakemuksia ja rekrytoi parhaillaan ympäri maata yli 200 uutta työntekijää. Heidän on määrä aloittaa työnsä helmikuussa.

MARIA SYVÄLÄ