

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Immonen: Ampumaratoja tarvitaan lisää – ”Rataverkoston on oltava kattava koko maassa”
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mukaan ampumaratojen vähäinen määrä Suomessa on ongelma, johon hallituksen tulisi pikaisesti puuttua.
– Suomessa on ollut kauan huolestuttavana suuntauksena ampumaratojen jatkuva väheneminen. Tämä trendi ei saa enää jatkua. Laadukkaita ampumaratojaratoja tulee lisätä erityisesti niille alueille, joilla radat ovat ajautuneet aivan liian kauas metsästäjistä ja muista ammunnan harrastajista, Olli Immonen linjaa tuoreessa blogi-kirjoituksessaan.
Liian tiukkoja ympäristömääräyksiä
Myös Metsästäjäliitto on ilmaissut huolensa ampumaratojen vähenemisestä. Sen mukaan ampumaratojen määrä on vähentynyt dramaattisesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, ja niitä on toiminnassa enää vain 670.
– On kiistatonta, että ammunnan harjoittelu luo perustan koko lajille. Esimerkiksi ennen metsästyskauden alkua jokainen vastuunsa tiedostava metsästäjä haluaa varmistaa taitonsa ampumaradalla, Immonen toteaa.
Immosen mukaan joillakin alueilla ampumaratojen toimintaluvat ovat kiven takana ja myös lupien saaminen on hankalaa ja hidasta.
– Palautetta on tullut myös siitä, että eri kunnissa on erilaisia käytäntöjä koskien ampumaratalupien käsittelyä. Ympäristöministeriön säädöksiä ja ohjeita tulkitaan alueellisesti eri tavoin. Lisäksi ampumaradoilla on erilaisia tiukkoja ympäristömääräyksiä, ja yhä harvemmalla radalla voi ampua esimerkiksi pitkäpiippuisilla aseilla. Kunnilla voi olla myös vaikeuksia toteuttaa ratahankkeita heikkenevien taloudellisten resurssien vuoksi.
Lainsäädäntö ei saa olla esteenä
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut merkittävästi Suomen ja koko Euroopan turvallisuustilannetta.
– Tämä on syytä huomioida, kun mietitään ratojen merkitystä kansalliselle turvallisuudelle. Valtiovallan on syytä tiedostaa lajin kokonaisvaltainen merkitys yhteiskunnassamme. Suomalaisten kiinnostusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen on tuettava ja siihen on rohkaistava, Immonen toteaa.
– Toimia ja tehokkuutta tarvitaan usealla tasolla sekä käytännön toteutuksessa että lainsäädännössä. Lainsäädäntö ei saa olla este ratahankkeille. Tarvitaan myös lakimuutoksia, joilla mahdollistettaisiin Puolustusvoimien aseiden ja ampumatarvikkeiden käyttö Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksissa.
Pitkät välimatkat este harjoittelulle
Immosen mukaan tilannetta auttaa hieman se, että maa- ja metsätalousministeriö on rahoittamassa ympäristölupahanketta, jonka tavoitteena on saada ympäristölupa noin 150 ampumaradalle.
– Hanke toivottavasti hidastaa rataverkoston harvenemista, mutta se ei ole yksin riittävä toimenpide kattamaan nykyisiä tarpeita. Vallitsevasta, suorastaan kriisinomaisesta tilanteesta on päästävä eteenpäin ja turvattava rataverkosto järjestelmällisesti ja valtakunnallisesti kattavasti.
– Riittävän usealla frekvenssillä tapahtuva harjoittelu on mahdollistettava ja harjoittelu on voitava tehdä turvallisissa ja laadukkaissa olosuhteissa. Välimatkat radoille eivät saa muodostua esteeksi harjoittelulle.
Byrokratiaa tulee vähentää
Immonen muistuttaa, että Suomessa harrastetaan laajasti ammuntaa, ja se on monille enemmän kuin harrastus.
– Ampumaratoja eivät tarvitse ainoastaan harrastajat ja metsästäjät, vaan niitä tarvitsevat myös viranomaiset, ampumaurheilijat ja reserviläiset.
– Nykyistä ampumaratalainsäädäntöä on välittömästi ryhdyttävä uudistamaan ja selkeyttämään. Byrokratiaa tulee vähentää ja lupaedellytyksiä helpottaa. Ympäristöviranomaisten tietotaito on päivitettävä vastaamaan tarvetta, jotta käytänteet eri kunnissa saadaan yhdenmukaisiksi. Hieno laji vaatii tasoisensa olosuhteet. On koko Suomen etu, että lajin harrastaminen tehdään joustavaksi ja valtakunnallisesti kattavaksi, Immonen totea.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- harjoittelu toimintaluvat ympäristömääräykset ampumaradat Maanpuolustuskoulutus maa- ja metsätalousministeriö Puolustusvoimat Byrokratia Turvallisuus Olli Immonen maanpuolustus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri ja Ronkainen: Ampumaratojen riittävyys varmistettava

Huolehtiiko hallitus siitä, että EU:n lyijyasetus ei tule koskemaan reserviläisjärjestöjä?

Puolustusvaliokunta vaatii lainsäädäntömuutoksia ja rahoitusta vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämiseksi – ”On Suomen etu, jos pystymme varautumaan kriiseihin mahdollisimman monipuolisesti”

Kuntien on osallistuttava ampumaratojen siirtokustannuksiin – ”Tilanne on ampumaratojen omistajia kohtaan hyvin epäreilu”

Huru ja Junnila vaativat järkeä ampumaratojen ympäristölupakäytäntöihin

Puolustusvaliokunnalta tukea vapaaehtoiselle maanpuolustukselle – ”Koulutus turvattava kaikissa olosuhteissa”

Kansanedustaja Huru kahmii mitaleita Hollannissa kansainvälisissä ampumakisoissa

Antikainen: Verovähennysoikeus tukemaan vapaaehtoista maanpuolustusta

Kansanedustaja Petri Huru niitti menestystä haulikkoammunnassa Kanadassa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää