LEHTIKUVA
Immonen: Somaleiden maastamuuttoa edistettävä
Suomi on perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen mielestä tarpeeksi suvaitsevainen maa, mutta täällä ollaan oltu liian sinisilmäisiä ja hyväuskoisia maahanmuuttopolitiikassa.
– Ei ole osattu tai haluttu nähdä niitä ongelmia, joita maahanmuutto tuo mukanaan. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka on pitänyt näistä ääntä, kun kaikki vanhat puolueet ovat halunneet hyssytellä keskustelua tai kiistäneet kaikki ongelmat, Immonen sanoo.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu noin 300 000 ulkomaalaistaustaista ihmistä. Oululainen Immonen on tyytyväinen, että maahanmuutto on perussuomalaisten tärkeimpien vaaliteemojen joukossa, sillä se osaltaan haastaa muita puolueita ottamaan kantaa kyseiseen asiaan.
– Kansalaiset ovat selkeästi meidän kanssa tästä asiasta samaa mieltä ja kyselytkin osoittavat, että reilu enemmistö kannattaa maahanmuuttopolitiikan tiukentamista. Perussuomalaiset on tässä kysymyksessä selvästi kansan asialla, Immonen toteaa.
Ghettoutuminen hallintaan
Maahanmuuton ongelmia ei Immosen mukaan voi enää lakaista maton alle, sillä kansalaiset tietävät millaisia ongelmia hallitsematon maahanmuutto on aiheuttanut muualla Euroopassa.
– Ghettoutuminen aiheuttaa sen, että maahanmuuttajat eristäytyvät ja syrjäytyvät muusta valtavirtayhteiskunnasta. He jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle, eivätkä työllisty vaan jäävät sosiaalitukien varaan. Tästä kertoo joidenkin maahanmuuttajaryhmien suuri työttömyysaste, Immonen kertoo.
Ghettoutumiskehitys näkyy Immosen mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa tiettyjen kaupunginosien asukkaista jo melkein 30 prosenttia koostuu maahanmuuttajista. Vastaava kehitys on jo käyty läpi muualla Euroopassa.
– Voidaan kysyä, mihin kaikkeen eriytyminen ja syrjäytyminen johtavat. Esimerkiksi uskonnollinen radikalisoituminen on nähty muualla Euroopassa ja nyt siitä on saatu selkeitä esimerkkejä myös Suomessa, kun jihadistitaistelijoita on lähtenyt Syyriaan taistelemaan Isis-järjestön riveihin, Immonen sanoo.
Perheenyhdistämisiin toimeentuloedellytys
Maahanmuuttoon liittyvä kehitys jatkuu Immosen mielestä huonompaan suuntaan, jos asialle ei tehdä mitään.
– Vanhat puolueet puhuvat paljon siitä, että maahanmuutto on luonnonvoima, jota ei voida kuin hyväksyä tai pysäyttää. Asia ei ole näin, vaan siihen voidaan vaikuttaa poliittisen päätöksenteon keinoin, Immonen tähdentää.
Perussuomalaisten vaaliohjelmassa on tartuttu Immosen mielestä juuri niihin oleellisiin ongelmiin, joita maahanmuuttopolitiikkaan liittyy ja niihin on myös tarjottu selkeä ratkaisu.
– Perheenyhdistämistä hakeville maahanmuuttajille tulisi asettaa toimeentuloedellytys eli heidän on kyettävä vastaamaan omasta toimeentulostaan ennen perheenyhdistämismenettelyä. Esimerkiksi Tanskassa ei voi nauttia kahteen vuoteen sosiaalietuuksista ennen kuin voi hakea perheenyhdistämistä, Immonen huomauttaa.
Pakolaiskiintiö suhteutettava
maan taloudelliseen tilanteeseen
Immonen kyseenalaistaa kiintiöpakolaisjärjestelmän tarpeen, sillä se on käytössä harvassa maassa, ja Suomeen tulee turvapaikanhakijoita jo muutenkin paljon.
– Mikäli kiintiöpakolaisjärjestelmästä ei haluta kokonaan luopua, pakolaiskiintiön koko pitää suhteuttaa yhteiskunnan taloudelliseen tilanteeseen. Silloin kun julkisia palveluita joudutaan leikkaamaan, myös pakolaiskiintiötä tulee pienentää samassa suhteessa, Immonen sanoo.
EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta saapuvan työvoiman saatavuusharkinnasta Immonen pitäisi tiukasti kiinni, koska siitä luopuminen aiheuttaisi halpatyövoiman ryntäystä Suomeen ja se sekoittaisi suomalaiset työmarkkinat lopullisesti.
Somaleista eniten kustannuksia
Immonen jätti maaliskuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän esittää somaleiden maahanmuuton rajoittamista ja heidän maastamuuton edistämistä Somaliaan.
– Kysymys sattui mielenkiintoiseen aikaan, sillä somaleiden kotoutumisongelmista on puhuttu paljon aikaisemmin ja niiden pohjalta kysymyksen laadinkin. Heti sen jälkeen sattui paljon kohua herättänyt joukkoraiskaustapaus Tapanilassa. Se on selkeä esimerkki siitä, että tiettyjen maahanmuuttajaryhmien keskuudessa on kotoutumisongelmia selvästi enemmän kuin muissa ryhmissä, Immonen toteaa.
Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi tänään tutkimuksen maahanmuuton kustannuksista. Työikäisten 20–62-vuotiaiden ulkomaalaisten maahanmuutosta tulee Suomen kansantaloudelle vuosittain noin 700 miljoonan euron nettokustannukset. Kallein ryhmä on somalimuuttajat, jotka tuovat suomalaisille veronmaksajille yli 13 000 euron nettokulut per henkilö.
Sananvapaus turvattava
Yhden kauden kansanedustajana toiminut Immonen hakee jatkopestiä Oulun vaalipiiristä kevään eduskuntavaaleissa. Hänen mielestään maahanmuuttajien ongelmista on pystyttävä puhumaan ääneen ja niihin on pystyttävä puuttumaan hyvissä ajoin.
– Jos ongelmia lähdetään lakaisemaan maton alle, ne löytyvät uudestaan edestämme paljon suurempina. Suomessa täytyy pystyä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä siihen tapaan, ettei tarvitse pelätä tulevansa leimatuksi rasistiksi, äärioikeistolaiseksi tai milloin miksikin.
Immonen arvostaa erittäin paljon sananvapautta, koska ilman sitä ei ole demokratiaa ja ilman demokratiaa ei ole sananvapautta.
– Mikäli kansalainen menee karkkikauppaan ja varastaa sieltä makeisia, silloin jokainen tietää missä laillisuuden ja laittomuuden raja kulkee. Sen sijaan sananvapauden rajoja on vaikea määritellä eli mitä saa sanoa ja mitä ei. Sen takia esimerkiksi vihapuhetta koskevaa lainsäädäntöä sorvatessa pitää olla hyvin varovainen, jotta ei lähdetä rajoittamaan kansalaisen oikeutta sanoa mielipidettään ääneen.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita