Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, kaupunginvaltuutettu Pauli Vahtera Vantaalta laski jo viisi vuotta sitten Ylen MOT-ohjelmaa varten maahanmuuton todellisten kustannusten olevan yli miljardi euroa vuodessa. Maahanmuuton kustannuksiin liittyy muutama iso asia, jotka eivät käy ilmi Suomen Perustan juuri julkaisemassa tutkimuksessa, jonka mukaan maahanmuutosta koituu suomalaisille yli 700 miljoonan euron lasku joka vuosi. Laskelmissa ei ole huomioitu tiettyjä piilokustannuksia, jotka eivät näy missään konkreettisina lukuina.

– Yksi iso asia on asumisen kustannukset. Virallisissa laskelmissa lasten saamat tuet on laskettu vanhempien tuloiksi, eli esimerkiksi somalien kohdalla siihen kuuluvat myös lapsilisät, kotihoidontuet sekä isommasta asunnosta maksettavat tuet. Kun lapset jaetaan työikäisille aikuisille, on jokaisella keskimäärin 1,1 lasta, eli keskimäärin jokainen asuu kaksiossa, Vahtera selvittää.

Halvimpien yksityisten kaksioiden vuokrat Vantaalla ovat 700 euroa kuukaudessa, kaupungin vuokra-asunnoissa 500 euroa, eli siinä on jo kaksisataa euroa kuussa näkymätöntä tukea kaupungin vuokra-asunnossa asuville vantaalaisille – Helsingissä tietysti vielä enemmän.

Ulkomaalaiset rakentavat maahanmuuttajien
asunnot suomalaisten rahoilla

Maahanmuuttajat myös vievät keskimäärin kaikki Vantaalle rakennettavat uudet kerrostaloasunnot, jotka rakennetaan velaksi ulkomaalaisten toimesta. Suomessahan talot rakentavat tänä päivänä virolaiset ja yhä enenevässä määrin vieläkin kauempaa tulevat. Rakentamisesta aiheutuva velka koituu lopulta suomalaisten maksettavaksi.

– Suomalaiset siis maksavat maahanmuuttajille rakennettavat asunnot rahalla, joka valuu ulkomaille. Kustannuksia ei voi laskea, koska asia on velkarahalla hoidettu, Vahtera kertoo.

Arvonlisäveron tuotto on harhaa

Toinen suuri harha on Vahteran mielestä maahanmuuttajien sosiaaliturvastaan maksaman arvonlisäveron laskeminen tuloksi – maksavathan suomalaiset arvonlisäveroa aivan yhtä paljon, tulo siis on täysin kuvitteellinen. Tuotto olisi aivan sama, jos rahat annettaisiin suomalaisille köyhille.

– Kun kaikki puolueet ovat nykyään sitä mieltä, että sosiaaliturvasta pitäisi leikata vähintään indeksikorotukset jäädyttämällä, niin pelkästään maahanmuuton kustannuksia leikkaamalla voisi sosiaaliturvan tason säilyttää.

– Nykyään sanotaan, etteivät Helsingissä bussitkaan kulkisi ilman maahanmuuttajia. Tilanne on väärillä poliittisilla päätöksillä järjestetty siten, että suomalaiset bussikuskit eivät saa Helsingistä töitä. Se vain on niin, että maahanmuuttajat vievät oikeasti suomalaisilta työpaikkoja, sanoo Vahtera.

Maahanmuutto lisännyt valtion velkaa

Usein maahanmuuttajien tuottamiksi tuloiksi lasketaan maahanmuuton ympärille rakentunut ns. maahanmuuttoteollisuus vastaanottokeskuksineen, tulkkeineen, avustajineen ja niin edelleen. Kuitenkin koko sen ajan, kun humanitaarista maahanmuuttoa on Suomessa isommassa mittakaavassa harjoitettu, on myös otettu velkaa. Silloin voi sanoa, että maahanmuutto on lisännyt valtion velkaa.

– Tässä kohtaa joku voi sanoa, että on hyvä kun se raha pyörii Suomessa, mutta todellisuudessa suuri osa rahoista valuu tuontitavaroiden sekä maahanmuuttajien matkustelun ja rahalähetysten mukana ulkomaille.

– Iso pointti tässä on velkaantumisen katkaiseminen. Kun Suomeen on luotu tällainen yli miljardin vuodessa nielevä hirviö ja samaan aikaan otetaan lisää velkaa, se syö suomalaisten hyvinvointia. Jos on tärkeää, että yhteiskunnan verovaroilla kustantama sosiaaliturva täällä pyörii, annettakoon se raha sitten suomalaisille, Vahtera täsmentää.

Suomeen tullaan ja
annetaan tulla väärin perustein

Suomessa turvapaikka on myönnetty vain alle sadalle somalille, mutta kuitenkin heitä on maassa jo noin 17 000. Maahanmuuton kustannusten hillitsemiseksi olisi tärkeätä pystyä käännyttämään pois ne, joille ei ole edes myönnetty turvapaikkaa Suomessa.

– Loppujen lopuksi on aivan sama, mitä maahanmuutto maksaa, kun tänne kerran tullaan – ja annetaan tulla – väärin perustein. Kun maailman väkiluku erityisesti kehitysmaissa koko ajan kasvaa, tulee myös pakolaisten määrä Euroopassa kasvamaan. Ei riitä, että laskemme maahanmuuton kustannukset nyt, meidän pitää myös tietää mitä ne ovat kymmenen, viidenkymmenen ja sadan vuoden kuluttua. Kun raha on loppu jo nyt, mistä sitä lisääkään tulee? Vahtera kysyy.

MIKA MÄNNISTÖ