
Italian sosiaalidemokraatit repesi kahteen osaan
Italian Demokraattinen puolue (PD) on haljennut kahtia. Puolueesta irtosi ex-pääministeri Matteo Renzin lisäksi tukku kansanedustajia. Uuden parlamenttiryhmän kooksi Renzi arvioi noin 30 kansanedustajaa.
Matteo Renzi on luvannut tukensa Viiden tähden liikkeen ja PD:n uudelle yhteishallitukselle. Renzin tähtäimessä on Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini.
– Haluan taistella Salvinia vastaan seuraavat kuukaudet, Renzi kertoi.
Salvinin luotsaama Liitto on viimeisimmissä kyselyissä taittanut kannatuslaskunsa. Puolue on edelleen Italian suosituin ja sitä äänestäisi joka kolmas.
Vipuvoima senaatissa
Parlamentin alahuoneessa uudella ryhmällä tulee olla vähintään 20 kansanedustajaa. PD:n kansanedustajan mukaan Renzi voi saada loikkaajia myös Silvio Berlusconin kipparoimasta Eteenpäin Italia (Forza Italia) -puolueesta.
Alahuoneen tuki on hallitukselle tärkeää, mutta Renzin uuden puolueen todellinen voima näyttäytyy parlamentin ylähuoneessa, sillä siellä hallituspuolueiden hartiat ovat kapeammat. Hallitus joutuu turvautumaan senaatissa laitavasemmistolaiseen LeU:hun ja sitoutumattomiin senaattoreihin.
Senaattiin ei voi sääntöjen mukaan luoda uusia ryhmiä sen jälkeen, kun senaatti on nimitetty. Renzin mukaan lähtevät senaattorit ovat siten sitoutumattomia. Heitä arvellaan olevan noin tusina.
Hallituksesta heti rampa ankka
Ennen Renzin loikkaa parlamentin alahuoneessa hallituspuolueet saivat vaaleissa 339 kansanedustajaa. Enemmistöön vaaditaan 316 edustajaa. Renzin uuden puolueen myötä hallitus on jo ensimmäisinä päivinään riippuvainen opposition tuesta.
Renzin lupaus tukea hallitusta ei välttämättä pidä vaalikauden loppuun saakka. Tuki voi lopahtaa, jos Renzin uusi puolue kerää mainittavasti kannatusta. Renzin ja PD:n puheenjohtaja Nicola Zingarettin välejä on kuvattu viileiksi.
– Ei minulla ole henkilökohtaisia ongelmia Zingarettin kanssa. Eikä hänellä ole ongelmia minun suhteeni, Renzi totesi.
Renzi oli itse aktiivinen hitsatessaan uutta hallituspohjaa. Nyt hänen mielensä on muuttunut Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maioa kohtaan.
– Di Maio ei vakuuta, Renzi tokaisi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kiihtyykö laiton maahantulo Italiaan hallituksen vaihtuessa?

Italian Salvini pitää Eurooppaa pystyssä – Ranskan ja Saksan sisäministerien aloite turvapaikanhakijoiden taakanjaosta ei saanut riittävää tukea

Italian poliittinen tilanne kääntynyt päälaelleen – Myrkyn sijaan Brysselille tarjolla akkuhappoa

Italian Umbrian vaaleissa voitto oikeistokoalitiolle – hallituspuolueille nöyryyttävä tulos
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.