
Italiassa hallitus horjuu – kannatuskipuilua ennen tärkeitä aluevaaleja, riitaa EVM-muutoksesta
Italian muutaman kuukauden ikäinen Viiden tähden liikkeen ja sosiaalidemokraattien harteille rakennettu hallitus on alusta alkaen arvioitu huteraksi. Sen ainoa koossa pitävä liima on välttää vaaleja rajusti muuttuneiden kannatuslukujen vuoksi. Hallitus horjuu, Politico uutisoi.
Italian hallitus kuuluu Viiden tähden liikkeen ja sosiaalidemokraattien (PD) lisäksi PD:stä irtautuneen ex-pääministeri Matteo Renzin Viva Italia ja laitavasemmistolainen Vapaus- ja tasa-arvopuolue (LeU).
Liitto voi murtaa vasemmistolinnakkeen
Päähallituspuolueet pelkäävät tammikuun loppupuolella Liiton nousua tärkeissä aluevaaleissa Emilia-Romagnassa. Se on perinteisesti kuulunut vasemmistohallinnon alle. Aluepresidentti Stefano Bonaccini on sosiaalidemokraatti. Bonaccini on edelleen kannatusjohdossa, mutta Liitto voi napata alueen suurimman puolueen aseman.
PD:tä huolettaa se, että Viiden tähden liikkeen pitkäaikainen kannatuslasku on johtanut käsiensä päällä istuvaan Italian hallitukseen. PD ei saa ajetuksi hallituksessa puolueelle tärkeitä asioita. Toimettomuus voi kostautua Emilia-Romagnan livahtamisena Liiton presidenttiehdokkaalle, Lucia Borgonzonille.
Politicon mukaan vaalitappio aluevaaleissa tietäisi lähes varmuudella Italian hallituksen kaatumista.
EVM-sääntöuudistus vastatuulessa
Uusin Italian hallituksen huoli liittyy EVM:n uudistukseen. Viiden tähden liike on asettunut vastahankaan. Puolue epäilee mahdollisen pankkikriisin taltuttamiseen tarkoitettujen tukirahojen edellyttävän kipeää sijoittajavastuuta.
Tämä tarkoittaa velkasaneerausta, mikä voisi osua tavallisiin kansalaisiin kipeästi. Italiassa ei ole tavatonta, että kansalaiset ovat sijoittaneet pieniäkin säästöjään maan julkiseen velkaan.
EVM:llä on kolkko maine Viiden tähden liikkeen sisällä jo ennen uudistustakin. Päähallituspuolueiden välillä on syvä juopa, sillä sosiaalidemokraatit olisivat valmiita hyväksymään uudistuksen.
PD:n puheenjohtaja Nicola Zingarettin luottokansanedustaja kertoo Politicolle, että puoluetta houkuttaa ajatus irtautua hallituksesta heti ensi vuoden budjetin hyväksynnän jälkeen. Se tekisi sopivan pesäeron Viiden tähden liikkeeseen ennen tärkeitä tammikuun aluevaaleja.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian Umbrian vaaleissa voitto oikeistokoalitiolle – hallituspuolueille nöyryyttävä tulos

Tutkimus: Välimeren meripelastustoimet lisäävät hukkumisia ja hyödyttävät ihmissalakuljettajia

Luottoluokitusyhtiö Fitch ilmoitti euroalueen japanisaatiovaarasta

Taloustoimittaja Sandbu: Italia on suurin este euroalueen pankkiunionille

Italian parlamentin suurin puolue hajoamassa käsiin
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.