Liikennevaliokunnassa toimiva Ari Jalonen (ps.) kysyi omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta (sd.) eduskunnan kyselytunnilla torstaina, miten hallitus aikoo parantaa rautateiden tarjoamaa palvelua tilanteessa, jossa edellinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) jatkoi VR:n monopolia viidellä vuodella eteenpäin.

– Ihmiset eivät saa haluamaansa palvelua eikä teollisuuskaan. Aikooko omistajaohjausministeri puuttua tilanteeseen jotenkin, että ihmiset ja teollisuus saisivat sellaisen palvelun, että teollisuus pystyy toimimaan ja ihmiset pääsevät liikkumaan siihen asti, kunnes edellisen liikenneministerin tekemät pitkät sopimukset raukeavat, Jalonen kysyi.

Risikko: EU vaatii kilpailun vapautusta

Kysymykseen vastasi liikenneministeri Paula Risikko (kok.) Hän kertoi, että VR:lle annettiin mahdollisuus toimia monopolina, mutta tietyt velvoitteet täyttäen. Risikko kertoi EU:n areenoilla keskusteltavan kovasti siitä, että rautatieliikenne pitää vapauttaa kilpailulle.

– Suomen kanta on, että suhtaudumme keskusteluun myönteisesti. Mutta me haluamme varmistaa, että kun direktiivi joskus tulee, niin meillä on myös kansallinen sanamme sanottavana juuri siksi, että turvaisimme teollisuuden toiminnan ja ihmisten liikkumisen. Oma kantani on, että meidän pitää olla suunnittelemassa pelisääntöjä – ettemme ole kuin lastu laineilla, Risikko vastasi.

Jalonen ei löytänyt ministerin sanoista vastausta kysymykseensä.

Veli-Pekka Leskelä