

LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään ongelmana: ”Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa”
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan Kultaranta-keskusteluja käytiin maanantaina tasavallan presidentin kesäasunnolla Naantalissa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keskustelivat myös arvoista.
Arvoista keskusteltaessa Antti Rinteen ja Jussi Halla-ahon välillä oli näkemyseroja, sillä aiemmin Rinteen mukaan yhteisen arvopohjan puuttuminen oli esteenä perussuomalaisten ja sdp:n yhteistyölle hallituksessa.
Kultarannassa Rinne sanoi olevansa huolissaan yhteisten eurooppalaisten arvojen katoamisesta ja siitä, että Euroopan perusarvot demokratia ja sananvapaus näyttäisivät olevan eräissä maissa uhattuina.
Demokratian käsitettä pyritty laajentamaan
Halla-aho vastasi Rinteelle.
– Olen samaa mieltä siitä, että demokratia ja sananvapaus ovat uhattuina. Ehkä tässä on se ongelma, että demokratialla on alettu tarkoittaa kaikkea muutakin kuin sitä, että ihmiset voivat itse vapaasti valita edustajansa lakia säätäviin elimiin ja poliittiseen päätöksentekoon.
Halla-aho ihmetteli sitä, että demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään nyt ongelmana.
– Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa, Halla-aho sanoi.
Poliittiset muutokset eivät rajoitu Eurooppaan
Halla-ahon mukaan Euroopassa nähdyt poliittiset muutokset eivät rajoitu pelkästään Eurooppaan.
– Samantyyppisiä ilmiöitä on voitu nähdä ympäri maailmaa sellaisissa maissa, joissa ihmisillä on mahdollisuus ottaa kantaa asioihin vaaleissa, kuten Brasiliassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa.
– Meillä on vallinnut niin pitkään tietynlainen liberaalin ajattelun hegemonia. Eli on ajateltu, että historian kaari johtaa väistämättä tiettyyn suuntaan ja kaikki poikkeamat nähdään häiriöinä kehityksessä, Halla-aho sanoi.
Kilpailevia näkymyksiä hyvästä yhteiskunnasta
Hän korosti, että kun puhutaan ihmisten valitsemista päättäjistä, demonisoimalla tietty osa poliittista kenttää, samalla demonisoidaan niitä äänestäjiä, jotka ovat valinneet nämä päättäjät.
– Näin ei ainakaan ylläpidetä yhteiskuntien sisäistä koheesiota, koska samalla pitäisi muistaa, että tässä ei ole käynnissä mikään hyvän ja pahan välinen kamppailu.
– Meillä on vain kilpailevia näkemyksiä hyvästä yhteiskunnasta ja siitä, mikä on kansallisvaltion rooli suhteessa eurooppalaiseen integraatioon, Halla-aho painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- demonisointi yhteiskunta äänestäjät Arvopohja Eurooppa politiikka Demokratia Antti Rinne Sananvapaus perussuomalaiset SDP Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antti Rinne ei vieläkään tiedä, montako miljardia sdp:n vaalilupausten toteuttaminen maksaisi – haluaa verottaa asumista, liikkumista ja ruokaa

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Halla-aho: Kehitysavun nostaminen 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta tarkoittaisi joka vuosi 600 miljoonan euron lisäkuluja valtiolle – mistä rahat otetaan?

Halla-aho: Schengen-järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että laittoman siirtolaisuuden torjunnasta tulisi laillinen peruste palauttaa sisärajavalvonta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.